Hovedside‎ > ‎Portrætter‎ > ‎

Portræt - Serge Gainsbourg

ParisGuiden på Facebook  https://www.facebook.com/parisguiden

Portræt af: Musikeren Serge Gainsbourg (1928-1991)


Serge Gainsbourg var en af de største franske talenter indenfor musikken. Faktisk er han en legende, hvilket han allerede blev, da han levede. Hans kunstneriske virke rakte dog langt videre, da han samtidig også var digter, skuespiller, instruktør m.m.. Han blev dog mest kendt indenfor musikken.

Serge blev født i Paris i 1928 af jødiske forældre, som 10 år tidligere var flygtet fra Ukraine efter den Russiske Revolution. Faderen var uddannet musiker og levede af at spille klaver i nattelivet. Da Paris i 1940 blev besat af Nazi-Tyskland, måtte Serge som jøde gå med den gule stjerne på tøjet, hvor der stod jøde. Under krigen flygtede familien til Limoges i Sydfrankrig, hvor det lykkedes for dem at undgå nazisternes opmærksomhed. Efter krigen flyttede de tilbage til Paris.

Billedet er af Serge Gainsbourg i 1981.
 
Serge læste derefter på en kendt kunstskole, siden på en musikskole og lærte desuden at spille guitar. Derefter startede hans karriere indenfor musikken, og han blev uhyre produktiv. Han skrev sine egne tekster og sang dem, men skrev desuden sange til rigtig mange andre personer. I 1965 skrev han sangteksten til Luxembourgs bidrag til det europæiske melodi grand prix. Sangen vandt.

Serge bevægede sig indenfor mange områder af musikken som f.eks. jazz, rock, pop, reggae og meget mere. Ofte skrev han sange med et yderst provokerende indhold. En sangtekst kunne lyde uskyldig, men ved nærmere eftersyn kunne den handle om noget helt andet og provokerende.

Serge havde i 1967 været gift to gange, men begge gange endte med skilsmisse. I 1968 mødte han den kendte skuespiller og sanger Brigitte Bardot, som han begyndte at skrive sange til. Desuden dannede de offentligt par i et stykke tid (til trods for at Brigitte Bardot var gift på dette tidspunkt), hvilket gav meget omtale af Serge i medierne.

Mest kendt var hans parforhold med den 16 år yngre engelske sanger og skuespiller Jane Birkin. Det var i perioden 1968, til hun forlod ham i 1980. Serge skrev sangtekster til hende, og de sang også sammen, bl.a. på den meget kendte kærlighedssang Je t'aime... moi non plus". Den blev nummer et på den engelske hitliste som den første ikke-engelske sang nogensinde. Men den var også stærk provokerende og mange nægtede at spille den som f.eks. BBC. Desuden fordømte Vatikanstaten sangen.

Billedet er af Charlotte Gainsbourg og Jane Birkin i 2011.

Serge havde i mange år et bestemt "look", som bestod af skægstubbe, godt slidte cowboy-bukser og med en cigaret i hånden. Udover han røg meget, drak han også meget. I 1980'erne var Serge ofte i fransk TV, bl.a. for at blive interviewet. Flere gange mødte han fuld op og sagde bizarre og ubehøvlet ting under udsendelserne.

I 1990 udgav den unge franske sanger, Vanessa Paradis, en LP, hvor sangene var skrevet af Serge.

Serge Gainsbourg døde den 2. marts 1991 i sit hjem i Paris af et hjerteanfald. Frankrig sørgede over en stor kunstners død, flagene gik på halvt mange steder og Præsident Mitterand kaldt ham en af de største kunstnere i vore tid. Han blev begravet på Montparnasse kirkegården.

Jane Birkin fortsatte sin sangkarriere. Hende og Serge fik en datter i 1971 (Serge fik 4 børn i alt), som hedder Charlotte Gainsbourg. Hun er også sanger og skuespillere. En del danskere har nok lagt mærke til hende, da hun spiller hovedroller i tre af Lars von Triers film, nemlig Antichrist (2009), Melancholia (2011) og Nymphomaniac (2013).