Hovedside‎ > ‎Portrætter‎ > ‎

Portræt - Coco Chanel

ParisGuiden på Facebook  https://www.facebook.com/parisguiden

Portræt af: Modeskaberen Coco Chanel (1883-1971)


Coco Chanel er en af historiens største modeskabere. I dag har de fleste hørt om Chanel modetøj og parfume, men hvem var egentligt denne dygtige forretningskvinde, som var knyttet til Paris på flere forskellige måder.

Gabrielle Bonheur Chanel blev født 1883 i Saumur i Vestfrankrig. Man er ikke sikker på, hvor tilnavnet Coco stammer fra, men det fulgte hende hele livet. Coco's mor døde, da hun var 12. Faderen var omrejsende gøgler, som satte hende i kloster, da hun var 13. Her lærte hun at sy, og da hun var 18, forlod hun klosteret og blev ansat som syerske i en tøjbutik i byen Moulins i Midtfrankrig.

Coco Chanel i 1920

I 1906 mødte hun den meget velhavende mand Étienne Balsan, hvorefter hun som hans elskerinde flyttede ind på hans slot ikke så langt fra Paris. Her levede hun et luksusliv. Balsan opdrættede heste til løb og levede ellers af familieformuen. Coco begyndte at lave hatte som tidsfordriv.

I 1909 mødte Coco sit livs kærlighed, englænderen Arthur "Boy" Capel, ven til Balsan. Han var også meget rig. Coco forlod Balsan og flyttede ind til Paris. Coco og "Boy" dannede nu par. "Boy" finansierede i tiden omkring 1. verdenskrig flere butikker, hvor Coco lavede og solgte hatte og modetøj. Hun var meget kreativ og lidt vovet i sin mode. I 1918 giftede "Boy" sig alligevel med en anden kvinde og fik to børn. Han så dog stadigvæk Coco.

I 1919 flyttede Coco sin butik fra Rue Cambon nr. 21 i Paris til en noget større butik i nr. 31 i samme gade (tæt ved Concorde pladsen). Den dag i dag er der stadigvæk en meget stor Chanel butik her.

Den 22. december 1919 kørte "boy" galt i sin bil tæt ved byen Fréjus i Sydfrankrig og blev dræbt. Han var sandsynligvis på vej for at mødes med Coco i julen. Hun sagde mange år senere, at det var det værste øjeblik i hendes liv, da hun fik dette at vide.

Omkring 1920 udviklede Coco sammen med en ekspert den kommende succes-parfume, Chanel No 5. Da hun ikke selv havde et netværk af butikker til at sælge parfumen i, indgik hun en aftale med forretningsbrødrene Pierre and Paul Wertheimer om at sælge parfumen over det meste af verdenen. Hun afgav "opskriften" og navnet på parfumen imod at få 10 % af aktierne i det nye firma. Senere følte hun sig snydt af brødrene og forsøgte gennem årerne at få kontrollen over parfumen tilbage.

Chanel No 5 parfumen og Coco i 1936.

Coco fortsatte med at lave tøj, da det kun var parfumen, hun afgav retten til. Og hun havde pæn succes, men da 2. verdenskrig brød ud, lukkede hun hele sit foretagende. 3.000 personer blev arbejdsløse. Og nu viste hun en mindre sympatisk side af sig selv.

Coco kunne ikke lide Jøder. Men hun kunne godt lide nazister. Hun blev kærester med en tysk nazispion, som var 13 år yngre. Hun omgik desuden flere andre nazister, da hun flyttede ind på Hotel Ritz, som var overtaget af topnazister til beboelse. Faktisk kom Coco til at bo på Hotel Ritz i mange år frem. Hun have en fast luksussuite på hotellet, som blev hendes bopæl de næste 30 år, når hun var i Paris.

Under krigen forsøgte Coco at få kontrol over Chanel parfumen v.h.a. nazisterne ved at påpege, at Wertheimer brødrene var jøder. Jøder måtte ikke eje noget, og brødrene var i øvrigt flygtet til USA i 1940. Hvad Coco ikke vidste var, at Wertheimer i 1940 havde overdraget firmaet til en ikke-jøde, så det lykkedes ikke for Coco at overtage succes parfumen.

Efter krigen flygtede Coco sammen med sin nazi kæreste til Schweiz for at undgå forfølgelse mod hende. Hun gav desuden penge til nazi-venner efter krigen.
I 1947 genforhandlede Pierre Wertheimer parfume-aftalen med Coco. Wertheimer beholdte kontrollen med parfumen, men Coco fik økonomisk rigtig meget ud af den nye aftale.

Billederne viser Coco i 1928 samt Hotel Ritz i Paris.

I 1954 tog Coco tilbage til Paris for at forsøge et comeback med tøjmoden. Hun mente, at moden var styret af (konservative) mænd, og de forstod sig ikke på tøj til kvinder. Hun lavede et samarbejde med Pierre Wertheimer, hvor hun designede tøjet, og Wertheimer solgte det under navnet Chanel. Aftalen resulterede også i, at Wertheimer fik eneretten til Chanel navnet til både tøj, smykker, tasker og andre produkter.

Trods en lunken start på tøjsalget i Frankrig p.g.a. Coco's optræden under krigen, endte det alligevel med at tøjet solgte rigtig godt verden over og forretningssamarbejdet blev en kæmpestor succes.

Coco Chanel døde i 1971, 87 år gammel. Hun arbejdede med at designe tøj til det sidste.

I dag står Wertheimer familien stadigvæk bag både Chanel parfume og Chanel tøj. Deres chefdesigner er den kendte tyske modeskaber Karl Lagerfeld, og selve firmaet Chanel har internationalt hovedkvarter i en moderne bygning i den vestlige del af Paris. Coco Chanel huskes som en genial modeskaber, men også som en person med nogle mindre sympatiske holdninger.