Om spisesteder i Paris

Det siges at Paris har 40.000 restauranter. Om det kun er restauranter eller alle slags spisesteder, er lidt svært at finde ud af, men Paris har i hvert til fald mange spisesteder, både i antal og også i forhold til indbyggertallet.

Der findes flere forskellige typer af spisesteder. Nedenunder er de mest almindelige beskrevet. Længere nede er der beskrivelser og billeder af nogle af de kendte caféer og restauranter.

Nogle typiske retter på restauranter i Paris.

1: Restaurant:

  • Størrelse, menu, priser kan variere meget

  • Mere elegante, ofte hvid dug på bordet

  • Mere formel stemning og påklædning

  • Stor/større udvalg af retter samt vine

  • Højere kvalitet af mad

  • Printet menukort med faste priser

  • Har uddannet tjenere

  • Åben bestemte tidspunkter om dagen

2: Bistro

  • Ofte små i størrelsen

  • Uformel stemning, relativt enkelt interiør

  • Enkle måltider

  • Moderate priser, ikke ret mange retter

  • Menuer ofte skrevet på tavle med kridt

  • Ofte familieejet, tjenere ikke uddannet

  • Åben bestemte tidspunkter om dagen

  • Lukket en eller to dage om ugen

3. Brasserie:

  • En slags halvstor restaurant

  • Uformel stemning, kan være lidt støjende

  • Pænt udvalg af retter, mest klassikere

  • Har ofte stort udvalg af fisk og skaldyr

  • Samme retter hele dagen

  • Ofte udprintet menuer og udannet tjenere

  • Åbner tidligt, lukker sent, 7 dage om ugen

4: Caféer

  • Ofte mindre lokaler, uformel stemning

  • Mest drikkevarer, snacks, kage samt lette måltider som salater/sandwich

  • Ofte lokale beboere, mødes, slapper af

  • Rimelige priser, dog ikke de mest kendte

  • Mange caféer har udendørs borde

  • Åben det meste af dagen, 7 dage om ugen og næsten hele året.

5: Tesalon

  • Ofte pæne lokaler i gammel stil

  • Satser på te, kaffe og varm chokolade samt kager og lette måltider

  • Serverer normalt ikke alkohol

  • Åbent på forskellige tidspunkter af dagen

  • Har dog sjældent åbent om aftenen

  • Nogle gange kan gaveartikler købes (kager, chokolade, syltetøj).

Caféer

Paris er speciel kendt for sine mange caféer. De er en vigtig del af hverdagen for byens indbyggere, hvor mange starter dagen med at spise morgenmad her, typisk en croissant og en kop kaffe. Til frokost kommer folk igen for at spise, bl.a. forretningsfolk. Og efter arbejde kommer mange for at slappe af sammen med dagens avis eller for at mødes med venner, kollegaer osv. Det er kort sagt en vigtig del af folks sociale liv.

Cafeer er der mange af i Paris. Her er en på øen Île Saint-Louis.

Fra midten af 1800-tallet og fremefter blev caféerne populære efter den store ombygning af byen. De store boulevarder blev anlagt, og de brede fortorve bevirkede nu, at caféerne rykkede udenfor med stole og borde. Folk strømmede hurtigt til disse fortorvscaféer, bl.a. for at se og blive set. Og det gælder stadig til en vis grad i dag.

Flere caféer i Paris er ret berømte. Nogle blev berømte fordi de engang var samlingssted for (kendte) kunstnere. Paris har i flere perioder gennem tiden være et berømt kunstcentrum. Disse caféer lever meget på fortidens storhed, som den dag i dag smitter en del af på priserne.

Nedenunder gennemgås de mest kendte caféer, som i nogle tilfælde både er en restaurant og cafe.

Café de Flore

ligger lige ved siden af kirken Saint-Germain-des-Prés. Det er også en af de mest berømte p.g.a. dens fortid. I mellemkrigsårerne mødtes folk her indenfor den filosofiske retning surrealisme. I årerne efter 2. verdenskrig blev den mere og mere besøgt af mange franske intellektuelle. F.eks. kom folk, som var tilhængere af den filosofiske retning eksistentialismen, ofte her. Den mest berømte person indenfor denne retning var Jean-Paul Sartre, som også gæstede cafeen flittigt.

Cafe de Flore har tidligere været meget besøgt af mange intellektuelle.

Selvom man stadig kan møde forskellige kunstnere her, er cafeen også lidt turistpræget. Priserne er ikke helt billige som følge af dens kendte navn. Invendigt har den ikke ændret udseende særlig meget i de sidste mange år. Interiøret er i Art Déco stil med røde stole, spejle og mahogni.

Adresse: Boulevard Saint-Germain 172 (St-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 4 (Punkt 63 - over sekstallet)

Cafe de la Paix

er både en cafe og restaurant, men mange vil nok kende den som en cafe p.g.a. navnet. Den ligger på den store plads foran den gamle Opera. Arkitekten Garnier, som tegnede operaen, har også tegnet cafeen. Den blev færdig cirka samme tid som operaen, dvs. i 1870'erne.

Cafe de la Paix er nok Paris' mest berømte cafe, og der er mange turister, som besøger den. Den er ikke helt billigt, men man løber nu heller ikke forskrækket væk. Det er en overdækket fortorvscafe, mens der inde bagved er lokaler med restaurant. Her serveres typisk parisisk mad, dog er det ikke helt billigt. Restauranten har en udsmykning fra Napoleons-tiden med bl.a. forgyldt loft, spejle, marmorsøjler og lysekroner. Cafeen er desuden omtalt flere steder i den klassiske litteratur.

Adresse: Place de l'Opéra (Opera kvarteret) - Kort 3 (Punkt 7)

Les Deux Magots

ligger tæt på St-Germain-des-Prés kirken. Denne cafe er opkaldt efter to store kinesiske træfigurer, som kan ses indvendigt i cafeen. Interiøret er holdt i mere traditionel stil. Cafeen er ligesom Cafe de Flore også blevet berømt for de mange kunstnere, der har gæstet stedet. F.eks. kom den amerikanske forfatter Hemingway her i 1920'erne.

Les Deux Magots er sammen med Café de Flore nogle af de mest berømte caféer i Paris.

I 1950'erne kom mange forfattere og filosoffer, da området netop var mødested for de intellektuelle. I dag kan der stadig ses kunstnere, men det er mere den brede befolkning og turister, som gæster cafeen.

Adresse: Place St-Germain-des-Prés 6 (St-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 4 (Punkt 63 - ved tre-tallet)

Café de la Rotonde

Denne berømte cafe ligger i krydset Boulevard du Montparnasse og Boulevard Raspail. Den ligger ved de to andre cafeer/restauranter La Coupole og Le Dôme. Café de la Rotonde startede i 1910 og var i mellemkrigstiden meget besøgt af forskellige slags kunstnere. bl.a. Pablo Picasso.

Adresse: Boulevard du Montparnasse 105 (Montparnasse-kvarteret) - Kort 2 (Punkt 34)

Andre kendte caféer er bl.a. La Closerie des Lilas i Montparnasse kvarteret, som åbnede i 1847. Det er både en café, restaurant og brasserie. Gennem tiderne har mange kendte kunstnere holdt til her, f.eks.forfatteren Émile Zola, maleren Paul Cézanne og digteren Paul Verlaine.

Restauranter og Brasserier

Restauranter er normalt ikke noget, man forbinder med seværdigheder. Men dels hører fin fransk mad hjemme i verdensklasse, og dels er der i Paris flere flotte og historiske restauranter, som kan ses på, hvis vejen kommer forbi. Hvis man vil ofre mange penge på spisning, får man en stor kulinarisk oplevelse til gengæld.

De beskrevne restauranter nedenfor et et udvalg af Paris' kendte restauranter. Der er mange flere end dem, bl.a. har Paris hele 9 restauranter, som har de eftertragtede tre Michelin stjerner.

Le Train Bleu

Le Train Bleu ligger på 1. sal på Gare de Lyon banegården i den østlige del af Paris lige ved siden af Seinen. Navnet kommer efter et nattog (express), som kørte fra den Nordfranske kyst (Calais) til den franske Riviera ved Middelhavet. Specielt mellem de to verdenskrige blev dette luksustog kendt, da mange velhavende og kendte personer rejste med det. Ruten lukkede i 2003. Navnet Le Train Bleu (Det blå tog) kommer efter de mørkeblå sovevogne.

Le Train Bleau er det sidste eksempel på banegårdenes prestige i 1800-tallet.

Restauranten Le Train Bleu er bestemt ikke blå indvendig. Interiøret er udsmykket i meget overdådigt Belle Epoque-stil (stil omkring år 1900), hvor der ses forgyldte vægpaneler og vægmalerier. Hvis man kigger op ses flotte loftsmalerier samt store lysekroner. Både vægge og loft er desuden udsmykket med store skulpturgrupper. Der er mørkebrune træmøbler med røde sæder. Ved hovedindgangen ud mod ankomsthallen ses restaurantens navn, som underligt nok er lavet med store lysende neon-bogstaver.

Nogen husker måske restauranten for en længere scene i filmen Mr. Bean's Ferie (2007), hvor Mr. Bean (Rowan Atkinson) ved et uheld får bestilt østers. Da overtjeneren kigger på ham, lader han som om, at han spiser dem, men de ryger ned i hans serviet. For at komme af med dem, får han held til at hælde dem ned i en dametaske ved nabobordet. Da damens mobil ringer i tasken, og hun rækker ned efter den, skynder Mr. Bean sig at løbe, mens man hører et kvindeskrig i baggrunden.

Adresse: Gare de Lyon (østlige del af Paris) - Kort 4 (Punkt 108)

Le Pré Catelan

Denne luksusrestaurant ligger flot midt i Boulogne-skoven i den vestlige del af Paris. Bygningen er fra midten af 1800-tallet og indrettet i Belle Epoque stil. Den elegante indretning, solterrassen og den gode mad tiltrækker mange fra Paris' jet-set. Priserne hører til i den dyre ende, men det kan gøres lidt billigere med en frokost.

Pré Catelan er en smuk hvid bygning belliggende i Boulogne skoven.

Adresse: Route de Suresnes (Boulogne-skoven) - Kort Stor Paris (lidt over punkt 30)

Brasserie Lipp

Brasserie Lipp ligger i St-Germain-des-Prés kvarteret på Boulevard St-Germain-des-Prés over for de berømte Café de Flore og Café Les Deux Magots. Det er både en cafe og et brasserie, som åbnede i slutningen af 1800-tallet. Interiøret er lyst med farverige dekorationer i keramik. Udvalget hos Brasserie Lipp er typisk for et fransk brasserie, hvor man f.eks. kan få Alsace mad som sauerkraut og pølse. Restauranten er mere berømt for dens fortid end dens nutid.

Adresse: Boulevard Saint-Germain 151 (St-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 4 (Punkt 63 til venstre for sekstallet)

La Coupole

Le Coupole er både en cafe, restaurant og dansested. Oprindelig blev bygningen brugt til opbevaring af træ og kul. Le Coupole er kæmpestor og navnet kommer efter den glaskuppel, som tidligere kunne ses over restauranten. Stedet åbnede i 1927 og fik en restaurering i 1988. Restauranten er udsmykket i art-deco stil. I 1930'erne tiltrak den mange fra litteraturens verdenen.

Adresse: Boulevard du Montparnasse 102 (Montparnasse kvarteret) - Kort 2 (Punkt 32)

Le Procope

Le Procope fra 1686 er en af de ældste cafe/restauranter i Paris, som ligger i den ældste del af St-Germain-des-Prés kvarteret. Gaden, som bagsiden af Le Procope ligger ud til, kan lede tankerne hen på Middelalderen. Le Procope skulle være den næstældste restaurant i Paris. La Tour d'Argent er ældre.

En sicilianer ved navn Francesco Procopio åbnede dengang et kaffehus her med en overdådigt udsmykning med bl.a. spejle og lysekroner. Spejle var meget dyre dengang. Det blev hurtigt populært og tiltrak det bedre borgerskab foruden teatrefolk fra det nærliggende Théàtre de l'Odéon. Blandt de kendte, som har gæstet Le Procope, var filosoffen Voltaire og Napoleon d. 1. Selvom restauranten i 1989 blev restaureret, er er den indvendige udsmykning stadig i gammel stil.

Adresse: Rue de l'Ancienne Comédie 13 (St-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 4 (Punkt 69)

Brasserie Bofinger

Denne restaurant stammer fra 1866 og er dermed en af de ældste i byen. Den er også berømt og temmelig populær. Den er flot dekorerede i Belle Epoque stil, hvor der ses en stor glaskuppel over restauranten. Der ses foruden bænke i læder, kulørte glasruder med omgivelserne holdt i orange farver. På menukortet kan man få gode fisk og skaldyr. I tidens løb har mange berømtheder indenfor forskellige faggrupper gæstet restauranten.

På den anden side af gaden i nr. 6 ligger Le Petit Bofinger, som har samme ejere. På denne bistro kan bestilles en mere almindelig menu til mere fornuftige priser. Indretningen her er i 1950'er stil.

Adresse: Rue de la Bastille 5-7 (Marais kvarteret) - Kort 4 (Punkt 31)

Maxim's

Denne restaurant ligger mellem Concorde-pladsen og Madeleine-kirken. Den blev åbnet i 1893 af Maxime Gaillard. Siden da har det været en kendt restaurant, hvor berømte mennesker har kommet. Restauranten er i Belle Epoque-stil og har en bar ved navn Impérial. Man kan spise i Le Grill, den store (Grand Salon) eller den lille sal (Petit Salon).

Restaurant Maxim ligger lige ved siden af Concorde pladsen.

I 1981 overtog Pierra Cardin restauranten, som er en del af en mindre kæde af restauranter med samme navn, som bl.a. ligger Monaco og New York. Navnet Maxims er også et mærkevarenavn, som bliver brugt i forbindelse med et hotel, men også i forbindelse med nogle helt andre produkter.

Adresse: Rue Royale 3 (Tuilerie kvarteret) - Kort 1 (Punkt 45)

Taillevent

Taillevent ligger i Rue Lamennais tæt ved Triumfbuen. Den åbnede i 1946 og har ligget på denne adresse siden 1950. Indretningen er fra midten af 1800-tallet med træpaneler og lysekroner. Men der ses også moderne kunst på væggene. Der er et begrænset antal borde. Berømte personer som Maria Callas og Salvador Dali har besøgt restauranten flere gange. Der serveres det traditionelle franske køkken.

Adresse: Rue Lamennais 15 (Champs-Èlysées kvarteret) - Kort 1 (Punkt 13)

La Tour d'Argent

Denne restaurant er den ældste og en af de mest berømte i Paris. Den ligger ud til vandet på Seinen's sydlige bred og på 6. sal er der en flot panoramaudsigt over Ile de la Cité og Notre Dame. Den startede som en fornem kro i 1582. Engang i 1600-tallet kom hoffet fra Versailles og spiste her. Til dessert skulle de prøve en ny ting, nemlig kaffe. Andre kongelige og kendte personer har gennem tiderne besøgt restauranten.

Fra La Tour d'Argent er der en god udsigt til Notre Dame.

La Tour d'Argent er meget luksuriøst indrettet, og maden er selvfølgelig noget af det bedste gourmet-mad, som Frankrig kan byde på. Og vinkældrene er sandsynligvis en af de bedste i verdenen med 500.000 flasker. Til sammenligning formår de fornemmeste hoteller nemlig "kun" omkring 50.000 flasker i deres restauranter. Navnet La Tour d'Argent kommer efter tårnet, som glimter i solen.

Adresse: Quai de la Tournelle 15-17 (Jardin des Plantes kvarteret) - Kort 4 (Punkt 80)

Le Dôme

Le Dôme er en restaurant, men er også en cafe med en stor solrig terrasse. De åbnede i 1906 og har i dag et flot interiør holdt i gammel stil. I tidens løb har mange kunstnere kommet her, som f.eks. Picasso og Hemingway. Det var også et samlingssted for tyske kunstnere. I dag er det fortrinsvis folk fra det lokale område, som kommer her. Restauranten er kendt for dens gode mad fra havet.

Adresse: Boulevard Montparnasse 108 (Montparnasse kvarteret) - Kort 2 (Punkt 33)

Le Grand Véfour

Le Grand Véfour ligger i de arkader, som delvist omkranser Jardins Palais Royal ved Louvre. Det er en meget anerkendte restaurant, som ligger på den nordlige side af haven. Den indvendige udsmykning er både fra 1700- og 1800-tallet, og det var oprindeligt en cafe i 1700-tallet. Interiøret består af forgyldte paneler, store spejle og lysekroner hængende ned fra loftet. Både Napoleon og Victor Hugo kom her. Menupriserne starter fra 600 kr. til frokost til små 2000 kr. om aftenen. Her serveres det traditionelle franske køkken.

Man mener, at Mornay sovsen blev "opfundet" her på restaurant Le Grand Véfour.

Adresse: Rue de Beaujolais 17 (Tuilerie kvarteret) - Kort 3 (Punkt 45)

Af andre restauranter kan nævnes L'Arpége i Rue de Varenne 84 (St-Germain-des-Prés kvarteret ) - Kort 2 (Punkt 14). Her har mesterkokken Alain Passard startet denne lidt anderledes luksusrestaurant. Lokalerne er med vilje indrettet simpelt uden den store luksus. Det er nemlig maden, som gør stedet til en luksusrestaurant. Menupriser starter fra 1500 kr.

Lucas Carton ligger på Place de la Madeleine 9 (Opera kvarteret) - Kort 1 (Punkt 23). Det er en restaurant i Belle Epoque udsmykning, hvor den kendte kok Alain Senderens ses. Her serveres også Haute Cuisines med menuer fra 1500 kr.

Tesalonen Angélina

I 1903 åbnede en konditor i Paris ved navn Angélina. Den blev hurtig meget populær, og i dag har kæden 8 tesaloner/butikker i Paris og omegn samt omkring 20 i Mellemøsten og Asien.

Angélina's varme kakao til venstre og Mont Blanc kagen til højre.

Kæden er kendt for sine udsøgte søde delikatesser, som bl.a. deres Mont Blanc kage lavet af marengs, flødeskum og kastanjecreme samt deres varme kakao. "Hovedbutikken" ligger på rue de Rivoli 226. Billedet viser en af deres tesaloner samt Mont Blanc kagen.

Adresse: Rue de Rivoli 226


Spis i mørket - en anderledes restaurant

"Dans le Noir" (i mørket) er navnet på en lille kæde af restauranter, som startede i Paris i 2004. Her kan man få sig en lidt anderledes oplevelse, idet man spiser sin mad i total mørke. Pointen er, at når man ikke kan bruge synssansen, så bliver de andre sanseindtryk forstærket. Oven i det vælger man kun sine retter meget overordnet, som f.eks. fisk- eller kødmenu. Dermed ved man ikke, hvad man spiser. Samlet set skulle det give en helt speciel smagsoplevelse.

Man starter med at komme ind i et velkomstområde (en bar), hvor der er lys. Efter at have valgt den overordnede menu, går man i "futtog" med hænderne på hinandens skuldre ind i mørket. Tjenerne er blinde eller svagtseende, og de viser vej til ens bord. Efter middagen kommer man ud i baren igen og får at vide, hvad man har spist.

Restauranten ligger i et af de mest trafikerede (gående trafik) områder af Paris, nemlig mellem det store indkøbskompleks "Hallerne" og det højmoderne kulturcenter "Pompidou-centret". Der er plads til 57 personer i mørket. Maden er inspireret af det franske køkken. De andre restauranter ligger i London, Barcelona og Sankt Petersborg.

Adresse: Rue Quincampoix 51