Flere bygninger

Fondation Le Corbusier - 1*

Le Corbusier (1887-1965) var en berømt arkitekt fra Schweiz, hvis rigtige navn var Charles Édouard Jeanneret. I begyndelsen af 1900-tallet blev mange bygninger opført i sten med meget udsmykning på facaden. Le Corbusier var derimod fortaler for stål og beton som byggemateriale, og bygningernes udseende skulle desuden være præget af enkelthed. Der skulle ikke laves udsmykning og brugen af rette linjer i udformningen var vigtig. Hans opfattelse revolutionerede byggestilen.

Fondation Le Corbusier har til huse for enden af en blind vej i Auteuil kvarteret.

I 1917 flyttede Corbusier til Paris, hvor han i 1923-24 opførte to terrassehuse i kvarteret Auteuil. Det ene hus hedder Villa La Roche, hvilket er hans mest berømte opførelse. Her ses også møbler tegnet af ham. I dag udgør de to huse tilsammen Fondation Le Corbusier, som er et informationscenter om den berømte arkitekt.

Husene ligger for enden af en lille blind gade, og værelserne er lavet på en måde, så de udnytter pladsen bedst muligt. De er også designet til, at der kommer mest muligt lys ind. De står desuden på pæle og taget er fladt, så det kan bruges til terrasse.

Adresse: Square du Docteur Blanche 8-10 (Auteuil kvarteret) - Kort Stor Paris (Punkt 14)

Mosquée de Paris - 1*

Moskéen i Paris ligger i kvarteret Jardins des Plantes. Den er opført i perioden 1922-1926 og fungerer som et åndeligt centrum for Paris' store muslimske befolkning. Grand Imam'en bor her, og det var den første muslimske religiøse bygning i Paris. Frankrig betalte for opførelsen som en tak til de nordafrikanske koloniers støtte til Frankrig under 1. verdenskrig.

Moskéens byggestil er spansk-maurisk stil, som stammer fra det nordvestlige Afrika. Den har en 26 meter høj minaret, som er tårnet ved en moské. Indvendigt er den kunstfærdige udsmykning primært udført af håndværkere fra den muslimske verden. Her ses bl.a. udskårne lofter, persiske tæpper, mosaikker, nordafrikansk kobber og messing m.m.

Hele komplekset er indesluttet bag en mur og består af 3 delbygninger, som er bygget op omkring gårde og haver. Den ene bygning er religiøs med moskéen og minareten, hvor der ses en gårdhave med udhuggede buegange. En anden bygning er kulturel med Institut Musulman. Her i dette kulturcenter kan man lære om den arabiske civilisation i bl.a. et bibliotek, og der er desuden også konferencecenter. Den tredje bygning er social med bl.a. tyrkiske bade, butikker og en cafe.

Rue de Montmorency 51 - 1*

Dette hus fra begyndelsen af 1400-tallet er det ældste i Paris. Indtil 1978 havde man ellers regnet med, at nr. 3 i Rue Volta var fra 1300-tallet og dermed det ældste. Men man fandt da ud af, at det var en efterligning fra 1600-tallet. Nr. 51 i Rue de Montmorency blev opført til Nicolas Flamel, som var forfatter og lærer. Han var gæstfri og inviterede hjemløse indenfor for at spise. I dag huser bygningen en restaurant.

I dag ligger der en restaurant i Paris' ældste civile bygning.

Adresse: Rue de Montmorency 51 (Beauborg & Les Halles kvarteret) - Kort 3 (Punkt 35)

Hôtel des Ventes Drouot - 1*

Dette auktionshus ligger i Opera kvarteret, omtrent der hvor Boulevard Montmartre, Boulevard Haussmann og Boulevard Italiens støder sammen. Komplekset huser 16 auktionsrum. Siden midten af 1800-tallet har der ligget et auktionshus på dette sted. Denne bygning blev revet ned i 1970'erne og erstattet af den nuværende. Auktionshuset er et af de førende i Frankrig og er opkaldt efter Greven af Drouot. I det omkringliggende område ligger der mange antikvitetshandlere, specielt frimærkehandlere.

Adresse: Rue Drouot 9 (Opera kvarteret) - Kort 3 (Punkt 13)

.Rue Francois Miron nr. 11 & 13 er opført i typisk Middelalderstil.

Rue François-Miron 11 & 13 - 1*

Rue Francois Miron er en snoet gade i Marais kvarteret, som tidligere har været en del af den brede Rue Saint-Antoine. I nr. 11 og 13 ses to bindingsværkshuse fra 1400-tallet. De er delvist af træ og er restaureret en del.Mange af husene i Marais kvarteret er fra 1500- og 1600-tallet. Nogle få er fra før den tid, bl.a. disse to. De to huse er da også nogle af de ældste i Paris og giver et meget godt indtryk af, hvordan almindelige huse i den sene middelalder så ud. Det var i midten af 1800-tallet under Paris' store byfornyelse, at næste alle civile middelalderhuse blev revet ned, så i dag er der næsten kun kirker tilbage fra Middelalderen.

Adresse: Marais kvarteret - Kort 4 (Punkt 50)

Hôtel Dieu - 1*

ligger på Île de la Cité næsten ved siden af Notre Dame. Det er et meget stort hospitalskompleks, som er det centrale Paris' hospital. Det oprindelige Hôtel Dieu blev opført i 1100-tallet og bestod af to separate bygninger på hver sin side af Seinen. Disse var forbundet med hinanden via broen Pont au Double, hvor alle kunne gå over mod at betale broafgift. Dengang var der ikke så mange broer over Seinen som i dag.

I midten af 1800-tallet blev Hôtel Dieu brugt som børnehjem. Men bygningen blev revet ned og erstattet af den nuværende i 1880. Hospitalet har en stor central gård med buegange og springvand. I komplekset er der også mindre gårde og haver.

Adresse: Place du Parvis de Notre Dame 1 (île de la Cité & île St-Louis) - Kort 4 (Punkt 43)