Montparnasse

Montparnasse kvarteret ligger i den sydlige del af Paris, hvor en bestemt bygning præger dette kvarter. Det er byens næsthøjeste bygning, Tour Montparnasse, som er 209 meter høj. Denne markante bygning, som for det meste huser kontorer, dominerer i byens horisont. Der er en god udsigt over Paris fra toppen af højhuset.

På den store Boulevard Montparnasse ligger flere forlystelser, bl.a. biografen Bretagne.

Mont Parnassus var navnet på en høj, som i 1500-tallet lå her. Parnasse-højen (eller Montparnasse-bjerget) var måske dannet p.g.a. ophobet skrald. I 1600-tallet var det et populært mødested for studerende, som gav bjerget dette navn. I 1700-tallet blev boulevard Montparnasse anlagt, som var meget fornem. I 1800-tallet skød mange forlystelsessteder frem som dansesteder, cafeer m.m. Desuden begyndte flere kendte kunstnere at bosætte sig her.

Fra omkring år 1900 og frem til lidt efter 2. verdenskrig var Montparnasse- kvarteret centrum for litteraturen og andre kunstområder. Forfattere, digtere og malere kom i stort tal hertil og slog sig ned for at bo og arbejde. Mange atelierer dukkede op. Nogle af de kendte kunstnere var f.eks. Picasso og Hemingway.

Livsstilen Boheme, som kan siges at være en modsætning til den tids borgerlige livsstil, var udbredt i dette område på den tid. Dette tiltrak mange fra både Frankrig og udlandet. I årerne efter 2. verdenskrig blev kvarteret mere moderne, hvor mange af kunstnerne flyttede. F.eks. forsvandt mange af atelierne fra området. I dag er det et moderne kvarter, hvor der ikke er så mange kunstnere tilbage. Der ses dog stadig flere cafeer, som de kendte kunstnere holdt til på i kvarterets storhedstid. Det er f.eks. de tre kendte cafeer i Vavin-krydset.

Montparnasse højhuset og butikscentret by night.

Montparnasse har foruden det høje kontortårn et stort indkøbskompleks ved siden af, som igen ligger tæt på den moderne Montparnasse-banegård. Herfra kører bl.a. de hurtige TGV-tog. I området kan man besøge flere mindre museer, som f.eks. et museum over billedhuggeren Bourdelles arbejder. Den store Montparnasse-kirkegård kan også ses i kvarteret.