Porte Saint-Denis og Porte Saint-Martin - 2*

Disse to Triumfbuer ligger i den vestlige del af de 8 store sammenhængende boulevarder, som går forbi Paris' gamle opera. Før i tiden fungerede de som indgangsporte til byen. Porte Saint-Denis er 24 m. høj og opført i 1672 under Ludvig d. 14. (Solkongen). Den er udsmykket med figurer til minde om den franske hærs sejre i Flandern og ved Rhinen. Ved Rhinen lykkedes det for den franske hær at erobre 40 fæstninger på mindre end 2 måneder.

Porte Saint-Martin er den mindste af de to triumfbuer.

Adresse: Porte Saint-Martin: Mellem Boulevard Saint-Denis og Boulevard Saint-Martin (Nordøstlige del af Paris) - Kort 3 (Punkt 24)

Porte Saint-Martin er 17 m. høj og er fra 1674. Den er opført til minde om sejren over hollænderne, tyskerne og spanierne samt andre erobringer som f.eks. af den nuværende franske by Besancon.

Begge triumfbuer ligger på et sted, hvor der i mange år har været vigtige veje til og fra byen i nord- sydgående retning. De er da også opkaldt efter disse veje. Portene ligger kun et par hundrede meter fra hinanden.

Porte Saint-Denis er med sine 24 meter i højden noget større end Porte Saint-Martin

Adresse: Porte Saint-Denis: Mellem Boulevard de Bonne-Nouvelle og Boulevard Saint-Denis (Nordøstlige del af Paris) - Kort 3 (Punkt 22)