Beaubourg og Les Halles

Beauborg & Les Halles er navnet på et kvarter, som ligger på Seinens nordlige bred. Området domineres, som navnet også siger, af det enorme indkøbscenter Les Halles og Pompidou-centret, som også hedder Beaubourg-centret. Begge steder besøges af millioner af mennesker hvert år.

På hver side af Châtelet pladsen ligger der et teater, her Théâtre de la Ville.

Kvarteret er ret gammelt. I 1100-tallet blev der bygget en stor fæstning, som skulle forsvare Ile de la Cité. Den hed Châtelet og lå der, hvor Châtelet-pladsen ligger i dag. Der skete en opblomstring af handel omkring fæstningen og også offentlig administration holdt til her. Selve navnet Beauborg stammer fra en landsby i området, som blev indlemmet i Paris. Det skete da Philippe-Auguste i begyndelsen af 1200-tallet byggede en mur rundt om Paris til at forsvare byen med.

En anden betydningsfuld ting i dette område skete også i 1100-tallet, hvor et fødevaremarked kom til at ligge, der hvor Les Halles ligger i dag. Dette marked voksede og man kunne købe kød, grøntsager, frugt m.m. Markedet kom til at ligge her i flere hundrede år. I midten af 1800-tallet blev 10 store haller i jern og glas opført til fødevarehandlen. Disse blev droppet i 1960'erne, og markedet blev flyttet udenfor byen bl.a. fordi gaderne i området blev for trafikerede.

De efterladte haller blev siden revet ned og i 1970'erne overvejede man, hvad det store forladte område skulle bruges til. Og resultatet blev så dette kæmpestore butikskompleks, som åbnede i 1979. Det meste af komplekset ligger under jorden og indeholder bl.a. mange supermarkeder, modebutikker, biografer, restauranter. Der er også nogle umådelige store enkeltbutikker som en boghandel og en TV & Radio-butik. Hallerne husede tidligere flere museer, men disse er nu lukket.

Udsigt over kvarteret fra det kendte Pompidou-center.

Beauborg & Les Halles forfaldt i slutningen af 1800-tallet og frem til 2. verdenskrig. En del af det blev revet ned og efter 2. verdenskrig indgik området i en byudviklingsplan, hvor flere nye projekter blev gennemført. Det største projekt var udover anlæggelsen af Les Halles byggeriet af Pompidou-centret. Sidstnævnte åbnede i 1977 og trak rigtig mange besøgende til kvarteret, som dermed fik et løft.

Pompidou-centret er primært kendt for dets ret specielle udseende, men også for at huse et museum, som er en af verdens førende indenfor moderne kunst. Mange folk har kommet og besøgt centret, men ofte for kun for at nyde udsigten fra øverste etage. I dag skal man dog købe billet til museet, for at nå øverste etage, så dette kan sikkert få antallet af besøgende noget ned.

Pompidou-centret og Les Halles ligger ikke så langt fra hinanden, og i gaderne mellem disse ses mange mennesker på vej mellem de to attraktioner. Der er specielt mange unge mennesker i området, hvilket også kan ses på typen af butikkerne.

I den yderste nordlige del af kvarteret ses to Triumfbuer, her er det Porte Saint-Martin.

Både Pompidou-centret og Les Halles skiller sig byggemæssig markant ud fra de omgivelser de ligger i. Begge steder er hele områder med gamle huse blevet revet ned og erstattet af disse nymoderne byggerier. Der var da også mange protester i starten imod opførelsen af Pompidou-centret, men de høje besøgstal har nok fået noget af kritikken til at forstumme, selvom der måske var noget om snakken.