Conciergerie (museum) - 2*

La Conciergerie fra 1300-tallet ligger på øen Île de la Cité på den nordvestlige side. Det har været brugt som fængsel i mange hundreder år. I dag er en del af det museum med egen indgang. Derfra kommer man ind i en gård, som fører ind i det hvælvede rum Salle de Gardes med gotiske murpiller. Derefter kommer man til rummet Salle des Gens d'Armes (sal for de væbnede mænd). Det er også i gotisk stil og har fire søjlegange. Det er et stort rum, som måler 69 x 27 m. og blev brugt til den kongelige garde. Begge rum er ret mørke.

Salle des Gens d'Armes er et imponerende rum fra Middelalderen.

En gang ved siden af Salle des Gens d'Armes, som hedder Rue de Paris, går hen til fængselsområdet. Køkkenet, som ligger lavt ud mod Quai de l'Horloge og Seinen, har et ildsted i hvert hjørne. Det er fra den oprindelige bygning.

Under Revolutionen i 1789 blev mange fængslet her. Næsten 2600 fanger blev dødsdømt og herfra kørt til guillotinen, som stod forskellige steder i byen. I 1914 blev en del af fængslet lavet om til et museum. I 1989 blev museet ombygget, hvor flere rum blev rekonstrueret. Dermed kunne man se, hvordan cellerne havde set ud omkring Revolutionen med voksfigurer i cellerne. Der er også en rekonstruktion af Dronning Marie-Anotinette's celle. Hun blev henrettet i 1793. På 1. sal fortælles om bygningens historie, bl.a. om de kendte fanger der sad her.

Adresse: Quai de l'Horloge 1 (île de la Cité & île St-Louis) - Kort 4 (Punkt 40) - Kort 4 (Punkt 40)