Statuer og Søjler


Statuer

I Paris ses en del statuer rundt omkring i midtbyen. Mange af dem har kendte personer i historien som motiv, men der findes også statuer med andre motiver. Nedenunder gennemgås de vigtigste udendørs statuer. Andre statuer kan ses indendørs på museer og lign. Specielt Louvre har mange statuer udstillet.


Jeanne d'Arch (1412-1431)

er en af de mest kendte statuer i Paris. Den er placeret ved Louvre's nordlige fløj i den ende, hvor Tullerie-haven ligger. Pladsen statuen står på, hedder Place des Pyramides. Der er tale om en forgyldt statue fra 1800-tallet. Jeanne d'Arch var fransk nationalheltinde, som senere også blev helgen.

En forgyldt statue af Jeanne d'Arch kan ses på Place des Pyramides.

I en alder af kun 17 år og uden militær erfaring, fik hun stillet en fransk hær under sig. De kæmpede mod englænderne, og hun vandt flere sejre. I 1430 blev hun fanget og brændt på bålet året efter.

Beliggenhed: Tuilerie kvarteret - Kort 3 (Punkt 64)


Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (1732-1799)

var en kendt fransk skuespilsforfatter. Han er mest kendt for de to komedier Barberen fra Séville (1775) og Figaros bryllup (1784). Under Revolutionen blev han ruinerede og måtte flygte til Holland og siden England. En statue af ham står i Marais kvarteret på Rue de St-Antoine tæt ved Place de la Bastille.

Beliggenhed: Marais kvarteret - Kort 4 (Punkt 30)


Joseph Jacques Césaire Joffre (1852-1931)

var fransk general, som gik ind i hæren i 1870. Under 1. verdenskrig blev han en af de øverste ledere i den franske hær, og i 1916 fik han titlen marskal. Statuen af Joffre står ikke overraksende på pladsen foran Ecolé Militaire (Militærskolen), som ligger for enden af parken Champ de Mars tæt ved Eiffeltårnet.

Beliggenhed: Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret - Kort 2 (Punkt 19)


Rytterstatue af Henrik d. 4.

Henrik d. 4. var franske konge i perioden 1589-1610. Statuen af ham står på Ile de la Cité's vestlige spids foran den lille park Square du Vert-Galant, som i øvrigt bærer hans øgenavn. Han byggede bl.a. Pont Neuf, som ligger på hver side af statuen.Hans tid op til han blev konge var præget af forholdet mellem katolikker og protestanter. Efter Bartholomæus-natten blev han taget til fanget, men blev alligevel konge i 1589. I 1610 blev han myrdet.

Rytterstatuen af Kong Henrik d. 4. med museet Louvre i baggrunden.

Beliggenhed: Île de la Cité & Île Saint-Louis - Kort 4 (Punkt 37)


Ferdinand Foch (1851-1929)

På Place du Trocadéro et du 11-novembre ved Palais des Chaillot ses en rytterstatue af marskal Ferdinand Foch midt på den store plads. Han gjorde karriere indenfor militæret og steg i graderne. I 1918 under 1. Verdenskrig ledede han de allierede styrker. I 1951 blev statuen opstillet på pladsen.

Beliggenhed: Chaillot kvarteret - Kort 1 (Punkt 57)


Karl den Store (742-814)

var konge i Frankrig fra 768 til 814. Han slog mange af sine fjender og erobrede det meste af Europa. Så store erobringer var ikke set siden Romertiden. Han udbredte kristendommen i en stor del af Europa, og udbredte også handel, kunst, landbrug m.m. I år 800 blev han kronet til kejser af paven i Rom. Statuen af ham kan ses på Ile de la Cité på pladsen foran Notre Dame. Her er den placeret tæt ved Seinens bred.

Beliggenhed: Île de la Cité & Île St-Louis - Kort 4 (Punkt 46)


Georges-Jacques Danton (1759-94)

En statue af den revolutionære leder kan ses på Boulevard Saint-Germain-des-Pres tæt ved Odeon-teatret. Danton var en af lederne af rædselsregimet (1793-1794) under Revolutionen, som startede i 1789. Men hans revolutionære partner, Robespierre, lod han halshugge, da han ikke var brutal nok.

Beliggenhed: Saint-Germain-des-Prés kvarteret - Kort 4 (lige under Punkt 70)


Ludvig d. 13. (1601-1643)

I Marais på Place des Vosges står en statue af Ludvig d. 13. Som kun 9-årig blev han konge efter hans far Henrik d. 4., som blev myrdet. Fra 1624 til 1642 var kardinal Richelieu førsteminister. Den uerfarne Ludvig d. 13. lod Richelieu bestemme meget, og Richelieu blev den egentlige magt i landet. I 1638 blev Ludvig d. 14. (Solkongen) født.

I midten af Place des Vosges står denne rytterstatue af Ludvig d. 13.

Beliggenhed: Marais kvarteret - Kort 4 (Punkt 28)


Sainte Geneviéve (ca. 422-512) er Paris' skytsengel. I 451 bad hun til, at Paris ikke blev invaderet af en fremmed hær. Paris undgik dette, og hun blev byens skytsengel. En høj statue af hende fra 1928 kan ses ved broen Pont de la Tournelle. En anden statue af hende kan ses i Luxembourg-haven tæt ved den centrale fontæne.

Beliggenhed: Latiner kvarteret - Kort 4 (Punkt 81)


Napoleon d. 1. (1769-1821)

er nok den mest kendte franskmand i historien. Der står to statuer af ham i Paris. Den ene kan ses på toppen af den søjle, som står på Place Vendôme. En anden statue af ham står i hovedgården i Les Invalides, hvor statuen kan ses over indgangen til Soldaterkirken. Napoleon erobrede det meste af Europa, men et stort nederlag i Rusland endte med, at han måtte gå af. Han kom dog tilbage til magten et år senere, men blev slået ved Waterloo. Efterfølgende kom han i engelsk fangenskab på en ø i Atlanterhavet i 1815 og døde i 1821.

Beliggenhed: Statue på Place Vendôme - Tuilerie kvarteret - Kort 1 (Punkt 51)

Statue i Les Invalides - Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret - Kort 2 (Mellem punkt 6 og 7)


Ludvig d. 14 - Solkongen (1638-1715)

Ludvig d. 14 er nok den mest kendte konge i Frankrigs historie, måske p.g.a. hans imponerende slot Versailles. Der kan ses statuer af ham flere steder i Paris, og en af dem står i gården ved indgangen til det store bymuseum Musée Carnavalet i Marais kvarteret.

Rytterstatuen af Ludvig d. 14 på Place des Victoires.

En rytterstatue af ham står på Place des Victoires. Pladsen blev netop opført med henblik på at rejse en statue af ham. En tredje statue står i gården foran Versailles slottet.

Beliggenhed: Statue på Musée Carnavalet - Marais kvarteret - Kort 4 (ved punkt 21)

Statue på Place des Victoires - Tuilerie kvarteret - Kort 3 (Punkt 33)


Cheveaux de Marly (Kort 1 - punkt 41) er to statuer af vilde heste. De har kunnet ses på Concorde pladsen ved indgangen til Champs-Elysees siden midten af 1800-tallet. I nyere tid er de dog blevet erstattet af kopier, men man kan se originalerne på Louvre.

En kopi i lille udgave af Frihedsgudinden (Kort 2 - længere nedaf fra punkt 1) i New York kan ses i Paris. Den står på den lille aflange ø, Cygnes, i Seinen næsten ved siden af Radio France meget iøjenfaldende store runde bygning. Den har stået der siden slutningen af 1800-tallet.

En anden statue i Seinen er ved broen Pont de l'Alma. Under broen på en af pillerne står en statue af en soldat. Statuen hedder Zuavkrigeren. Når vandet i Seinen stiger, kan man med denne statue se, hvor meget vandstanden er steget med.

Beliggenhed: Kort 1 (Punkt 61)

Zuavkrigeren i Seinen bruges til at se vandstanden i floden med.

Af andre statuer kan nævnes en af Winston Churchill (1874-1965) foran Petit Palais (Kort 1/punkt 37). Gaden, som Petit Palais ligger i, er også opkaldt efter den engelske premierminister. Denne gade munder ud i Champs-Élysées, og i dette T-kryds står en statue af Charles de Gaulle (1890-1970) - Kort 1 (Punkt 39). Han var fransk general under 2. verdenskrig og blev Frankrigs præsident i perioden 1958-69.

En moderne skulptur i messing og stål, kaldet Le Défenseur du Temps (forsvaren af tiden), kan ses i Beauborg & Les Halles kvarteret (Kort 3 / punkt 56) . Den står ca. 100 m. nord for Pompidou-centret og er et 4 meter højt mekanisk ur. Forsvaren, som er udstyret med sværd og skjold, bliver hver time angrebet af en drage, fugl eller krabbe, som symboliserer jord, luft og vand.



Søjler

Obelisken på Concorde-pladsen

Midt på Concorde pladsen står en 23 meter høj og 220 tons tung obelisk, som Frankrig i 1829 fik foræret af Egypten. Den blev indviet i 1836 af kong Ludvig-Philippe med tusindvis af tilskuere. Den er 3300 år gammel og er dermed Paris' ældste monument.

Obelisken på Concorde pladsen med Eiffeltårnet i baggrunden.

I årerne efter Revolutionen syntes man, at der manglede noget til at pynte på Concorde pladsen. Men man ønskede ikke at opstille en statue af nogle personer, som kunne vække vrede i forskellige dele af befolkningen. Nogle grupper var mod kongen, nogle var for, nogle mod Napoleon d. 1., andre for, så man havde svært ved at enes om en personstatue. Så det endte med at blive obelisken, som skulle udsmykke pladsen. Dette var neutralt og noget alle kunne blive enige om.

Beliggenhed: Tuilerie kvarteret - Kort 1 (Punkt 42)


Søjlen på Chatelet-pladsen

På denne plads midt mellem de to teatre med det ens udseende, står Chatelet-fontænen fra 1808 med sfinkser som udsmykning. Fontænen skal hylde Napoleon d. 1.'s militære sejre. Ovenpå fontænen står en høj søjle, hvor der øverst er placeret en forgyldt statue.

Beliggenhed: Beaubourg & Les Halles kvarteret - Kort 4 (Punkt 4)


Søjlen på Bastille-pladsen

Bastille-pladsen var det sted, hvor Revolutionen startede i 1789 ved stormen på Bastille-fængslet. Derfor vil man nok tro, at søjlen på Bastille-pladsen er et monument over den Revolution, men det er det ikke. Det er faktisk til minde om dem, der døde i 1830-revolutionen og 1848-revolutionen. Nogle af ofrene fra disse revolutioner er begravet under søjlen i en krypt. Søjlen er 52 meter høj og er af bronze. Øverst er opsat en figur, som hedder "Frihedens ånd".

Beliggenhed: Marais kvarteret - Kort 4 (Punkt 32)

På Place Vendôme står en 44 m. høj søjle med en statue af Napoleon d. 1. på toppen.

Søjlen på Place Vendome

Oprindelig var der placeret en statue af Ludvig d. 14. på pladsen, men den blev revet ned under Revolutionen. Under Napoleon d. 1. blev der rejst en 44 meter høj søjle af sten beklædt med bronze. Bronzen var fra de kanoner, som blev erobrede fra Rusland og Østrig under slaget ved Austerlitz i 1805.

På bronzen ses forskellige bas-relieffer, som viser den franske hærs bedrifter. Ideen med dette stammer fra Romertiden. Oven på søjlen blev anbragt en statue af Napoleon, som senere blev fjernet.

Efterfølgende blev der byttet statuer flere gange, og i 1871 under Kommune-opstanden væltede oprørerne søjlen efter kraftig opfordring af maleren Gustave Courbet. Han kom i fængsel for dette. I dag står der en kopi af den oprindelige Napoleon-statue.

Beliggenhed: Tuilerie kvarteret - Kort 1 (Punkt 51)