Napoleon d. 1.

Napoleon d. 1. var ved magten fra 1799 til 1815. Han brugte en del tid på at gøre Paris flottere ved at opføre nye bygninger og monumenter. Det mest kendte monument, som blev påbegyndt i hans tid, var Triumfbuen. Da Napoleon skulle giftes i 1810, var det planen at han og bruden skulle gå under Triumfbuen, men den var langtfra færdig på dette tidspunkt. Derfor blev den hurtigt opført i gips, så de kunne gå under den. Triumfbuen blev først færdigbygget i 1836.

Triumfbuen blev bestilt af Napoleon d. 1. i 1805, men den blev først færdig i 1836.

Arkitekturmæssig fortsatte Klassicismen fra den sidste halvdel af 1700-tallet. Faktisk blev den fra omkring 1800 til ca. 1830 endnu mere udtalt, således at udseende på bygningerne arkitekturmæssig lignede mere og mere bygningerne fra det gamle Rom og Grækenland. Denne byggestil var nu meget populær.

Den lille Triumfbue (Arc de Triomphe du Carrousel) i Louvre's dengang lukkede gård blev opført fra 1806 til 1808. Napoleon d. 1. var næsten hele tiden i krig, og krigsbytte fra de militære sejre blev bl.a. brugt til at pynte i Paris. Søjlen på Vendôme-pladsen er beklædt med bronze, som stammer fra kanoner erobrede i krigen mod Rusland og Østrig i 1805. Den skulpturgruppe, som stod oven på den lille Triumfbue, var taget fra Italien, og måtte leveres tilbage efter Napoleons nederlag i 1815.

I Napoleon d. 1.'s tid blev Louvre ombygget, og han boede også selv noget af tiden på Tuilerie-slottet, som var et slot i Louvre vestlige ende. Denne fjerde fløj i Louvre brændte under Revolutionen i 1871. På den nordlige side af Louvre går Rue de Rivoli. Det er en ret lang gade, hvor den del ved Louvre er bygget under Napoleon d. 1. og har et temmeligt ensartet udseende.

Den dyre og ensartet del af Rue de Rivoli var også noget, som Napoleon 1 satte i gang.

Indkøbsarkader begyndte at dukke frem i denne periode, og de fleste ligger i Opera-kvarteret ved de Store Boulevarder. Børsen blev også påbegyndt under Napoleon d. 1. ligesom den nærliggende Nationalbank blev grundlagt af ham. Den karakteristiske søjlefacade på Nationalforsamlingen blev også bygget, mens man udenfor Paris kan se slottet Malmaison. Her ligger et museum over Napoleonstiden. Malmaison var Napoleons d. 1.'s kone Josephine's yndlingshjem.