Maison de Victor Hugo - 1*

Victor Hugo (1802-1885) boede på Place des Vosges i årerne 1832-1848. Han er en af Frankrig mest berømte forfattere og digtere og blev også politiker. Blandt hans mest kendte værker er "Klokkeren fra Notre Dame" og "Les Miserables" (De elendige). H.C. Andersen kom og besøgte ham to gange her på Place de Vosges.

Maison de Victor Hugo på Place des Vosges er et museum over den kendte forfatter.

Museet om Victor Hugo åbnede i 1902 i hans lejlighed, som lå på anden sal. Her kan man i rekonstruerede rum se, hvordan han boede. Der udstilles bøger, tegninger, malerier, fotografier, buster m.m. I et af rummene, som ligger ud til Place des Vosges, vises der en del porcelæn (se billedet ovenover). Et andet rum viser hans soveværelse. Museet udstiller også på første sal, men her drejer det sig om skiftende udstillinger.

Efter Februar-revolutionen i 1848 og dannelsen af den 2. Republik blev Victor Hugo valgt til medlem af den konstituerede Nationalforsamling. I 1851 tog Napoleon d. 3. magten (nevø til Napoleon d. 1.) i landet ved et statskup. Victor Hugo kritiserede ham offentligt og måtte gå i eksil på kanaløerne mellem England og Frankrig.

Victor Hugo - fotografi fra 1876.

Victor Hugo vendte tilbage til Paris i 1870 under krigen mellem Frankrig og Prøjsen. Det skete efter Kejser Napoleon d. 3. var taget til fange og afsat fra magten. Frankrig havde dog ikke overgivet sig, og Victor Hugo boede i Paris den efterfølgende vinter. Hovedstaden var omringet af prøjsiske tropper, som bombarderet byen. Paris' befolkning sultede og frøs. I starten af 1871 overgav Frankrig sig og måtte bl.a. afgive området Alsace.

Victor Hugo blev valgt til Nationalforsamlingen og senere Senatet. Han var en meget populær forfatter og på hans 80-års fødselsdag, blev der afholdt en stor parade gennem Paris til hans ære. Da han døde, blev han begravet i Pantheon mausoleet. To millioner personer fulgte begravelsesoptoget.

Adresse: Place des Vosges 6 (Marais kvarteret) - Kort 4 (Punkt 27)