Institut du Monde Arabe - 2* & Musée de l'Institut du Monde Arabe - 1*

Det Arabiske Kulturinstitut ligger i Jardins des Plantes kvarteret ud til Seinen og øen Île St-Louis. Bygningen stod færdig i 1987 og var finansieret af af både den franske stat og 20 arabiske lande. Formålet var at fremme de kulturelle forbindelser mellem islamisk kultur og den vestlige verden. Selve det arabiske kulturinstitut blev grundlagt i 1980 og flyttede herind i 1987.

Institut du Monde Arabe holder til i en moderne bygning ud til Seinen.

Bygningen rummer bl.a. et museum, et bibliotek, rum til koncerter, foredrag og forskning. Øverst er der en arabisk restaurant med en flot udsigt over Seinen. Den udvendige del af bygningen er i moderne stil og er holdt i glas og aluminium. Den er dog kombineret med traditionel arabisk arkitektur.

På den sydlige facade ses 240 metalblænder ligesom i et kamera. Når solen står på, lukkes blænderne og dermed kommer kun lidt lys igennem de små huller. Men når det er skyet, så åbnes blænderne meget, og dermed kommer der mere lys ind i bygningen. Bygningen har desuden en gårdsplads.

Institut du Monde Arabe huser også et museum fra 1987 ved navn Musée de l'Institut du Monde Arabe. Det viser bl.a. kunst og historie fra den arabiske verden. Der udstilles kunst fra 800-tallet til 1800-tallet primært fra de arabiske lande, men også fra lande som Spanien og Indien.

Institut du Monde Arabe her set fra siden.

De udstillede genstande er bl.a. vævede tæpper, keramik, forskelligt metalarbejder, malerier og skulpturer. Arkitektur og videnskabelig fremskridt i den arabiske verden er også belyst på museet. Der er også en afdeling, som viser moderne arabiske ting, hvor der ses malerier, skulpturer, fotos m.m. fra 1950 og fremefter.

Adresse: Rue des Fossés Saint-Bernard 1 (Jardin des Plantes kvarteret) - Kort 4 (Punkt 82)