Danske steder i Paris

I Danmark hører man en del mere om Frankrig og Paris, end franskmændene hører om Danmark. Men Danmark er repræsenteret i Paris, dog ikke særlig meget. Man skal kigge sig godt for, hvis man vil se steder i Paris med dansk islæt. Herunder gennemgås de vigtigste steder.

Det danske hus, Maison du Danemark, kan genkendes på de to danske flag.

Det danske hus på Champs-Elysées

Det der mest har kendetegnet Danmark i Paris er Det Danske Hus på Champs-Élysées. Det åbnede i 1955 og har siden haft denne mondæne adresse tæt ved Triumfbuen. Huset fungerer som Danmarks kulturelle og erhvervs-mæssige ansigt overfor Paris og Frankrig. I huset ligger to restauranter, Copenhague og Flora Danica, som er ret anerkendte. Der er også en forretning, hvor danske madvarer sælges. I stueetagen vises TV- og radioprodukter fra Bang & Olufsen frem, mens der på 2. sal afholdes kulturelle og erhvervsmæssige udstillinger. Fra 1999 til 2002 gennemgik huset en større renovation.Adressen på Det Danske Hus er: Maison du Danemark, Avenue des Champs-Élysées 142. Hjemmesiden hedder http://www.maisondudanemark.dk


La Grande Arche

La Grande Arche (Den store Triumfbue) ligger i forstaden La Defense. Arkitekten bag denne imponerende bygning var danskeren Johann Otto von Spreckelsen. Se også under La Grande Arche under "Udenfor Paris".


Den danske ambassade

Den danske ambassade i Paris hedder Ambassade Royale de Danemark og ligger på Avenue Marceau 77. Dette er ikke særligt langt fra Champs Élyseés og Danmarkshuset.


Det danske studenterhus

Det danske Studenterhus, La Fondation Danoise, ligger i den sydlige del af Paris. Det er et kollegium, som ligger i den internationale studenterby (Cité internationale universitaire de Paris). 37 kollegier huser de omkring 5500 studerende fra ca. 120 forskellige lande.

Det danske Studenterhus ligger i den sydlige del af Paris i en Universitetsby.

Formålet med det danske hus og universitetsbyen er, at give studerende et sted at bo. Der er visse regler for optagelse, men som regel studerer de folk, som søger optagelse. Universitetsbyen blev opført i 1925.

Adresse: Boulevard Jourdan 19 (sydlige del af Paris)


Frederikskirken - Den danske kirke i Paris

Frederikskirken i Paris ligger i en parallelgade til Champs-Élyseés ret tæt på det danske hus. Den blev indviet i 1955 og opkaldt efter Kong Frederik d. 9.

Både opførelsen og driften af kirken er finansieret delvist ved private midler. Alle kan komme i kirken, hvor der er gudstjeneste søndag kl. 11.00. Derudover står den bag forskellige aktiviteter. Frederikskirken hører ikke til den danske folkekirke, men arbejder på folkekirkens grundlag. Alle kan benytte sig af kirkens læsesal og have indenfor åbningstiderne.

Adressen på Frederikskirken er Rue Lord Byron 17 og Internetadressen er http://www.dankirke.org/


Andre danske islæt

Udover det nævnte, findes der også forskellige boghandler med bøger fra Skandinavien. Og der ses også nogle skandinaviske afdelinger på nogle biblioteker. Desuden kan der ses og købes dansk møbelkunst enkelte steder i Paris, primært hos "Dansk møbelkunst" fra 2002, hvis butik ses nedenunder (sydlige Seinen-bred). Her kan der primært købes ældre ikke-serie produceret møbler fra kendte danske møbelarkitekter. Priserne er ikke helt billige.

I Paris kan man støde på dansk inspirerede butikker, som f.eks. denne møbelforretning.

Danske kunstnere kan også ses forskellige steder i Paris. F.eks. kan man se Krøyer på d'Orsay museet. På den lange smalle ø, Ile des Cygnes ved Eiffeltårnet, ses i den nordlige ende en skulptur af den danske billedehugger Holger Wederkinchs. Skulpturen hedder "Det genrejste Frankrig" og er fra 1958. Og nogle af springvandene i Versailles-slottets park har danskeren Ole Rømer (1644-1710) været med til at lave. Der var tale om vandtilførelsen til springvandene.