Parvis Notre-Dame – place Jean-Paul-II - 2*

Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul-II er den store plads foran Notre Dame. Der ses altid mange turister her, som primært kommer for at se den store katedral. Oprindeligt stammer pladsen fra Middelalderen, hvor den ikke var så stor, og hvor der lå mange huse omkring pladsen. Men i midten af 1800-tallet stod Kejser Napoleon d. 3. og byplanlæggeren Baron Haussmann i spidsen for en større ombygning af Paris. Det bevirkede, at mange af de gamle huse blev jævnet med jorden, og at Place du Parvis de Notre Dame blev ca. 4 gange så stor.

Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul-II er den store plads foran Notre Dame.

I den ene ende af pladsen længst væk fra Notre Dame ligger en nedgang til museet Crypte Archéologique. Her kan man se udgravninger af Paris, bl.a. fra 200-tallet under Romertiden. I samme ende (mod vest) ligger politiets hovedkvarter, Préfecture de Police. På pladsens nordlige side ses det store hospital Hôtel Dieu, mens Notre Dame dominerer pladsen på den østlige side. Den sidste side af pladsen vender ud mod Seinen.

I 1970'erne anlagde man et underjordisk P-anlæg, hvilket bevirkede at pladsen også blev ændret. Nu var den forbeholdt fodgængere, selvom der i dag er lidt kørsel i yderkanten af pladsen. Foran Notre Dame ses en lille metalplade på jorden. Den hedder Point Zéro, og herfra måles alle afstande i Frankrig til Paris.

På pladsens sydlige del ses en statue af Karl den Store. Han var konge i Frankrig fra 768 til 814 og havde erobret det meste af Europa. Når man står foran Notre Dame, kan man gå hen til dens venstre side, hvor der er mulighed for at komme op i katedralen og nyde den flotte udsigt. Det er en af Paris' bedste udsigter. Hvis man går til højre for katedralen, kommer man ind i parken Square Jean XXIII, som går langs med Seinen og fortsætter omme bag katedralen.

Beliggenhed: Île de la Cité & Île Saint-Louis - Kort 4 (Punkt 45)