Latiner

Latiner kvarteret på den sydlige bred er et af de ældste kvarterer i Paris og har siden Middelalderen været kendt for den store koncentration af uddannelsessteder, først og fremmest Paris' universitetet. Kvarteret er da også opkaldt efter de studerende på Universitetet, da de i gammel tid talte latin med hinanden. I dag består Paris' universitet af 13 selvstændige universiteter, som fysisk ligger på flere forskellige adresser i byen.

Latiner kvarteret tiltrækker mange mennesker, når det bliver aften.

Udover lærdommen var området også tidligere kendt for religionen. Fra 1100-tallet og nogle århundreder frem slog mange religiøse samfund sig ned her. Sorbonne universitetet åbnede i midten af 1200-tallet og i 1500-tallet åbnede Collége de France. Siden har mange andre læreanstalter fulgt trop. Specielt i 1800-tallet kom mange til, bl.a. de to mest prestigefyldte gymnasier i Paris.

I dag udgør Boulevard St-Michel i den vestlige del af kvarteret en slags hovedgade. Den starter ved den sydligeste del af Luxembourg-haven og går helt op til Seinen og Ile de la Cité. Boul'Mich, som den også kaldes, er præget af billigere forretninger som fastfoodsteder, etniske butikker og restauranter. Men der ses også flere boghandlere, biografer, jazzklubber m.m.

Latiner-kvarteret set oppe fra katedralen Notre Dame.

Det er et livligt kvarter, hvor folk kommer på gaden om aftenen til de mange cafeer, restauranter og forlystelsessteder. Der ses selvfølgelig mange studerende, som holder til på Place St-Michel ved Seinen eller på cafeerne. Latiner kvarteret er ikke helt så mondænt som de dyrere kvarterer i den vestlige del af Paris. Til gengæld kan man opleve noget af det mest typiske parisiske folkeliv her.

En del af gaderne omkring Sorbonne er temmelig gamle, helt tilbage til 1200-tallet. Faktisk er gaden Rue St-Jacques en af de ældste gader i Paris, hvis ikke den ældste. Den eksisterede også i Romertiden, hvor den var en vigtig færdelsåre. Dengang hed gaden noget andet, men den lå det samme sted. Området omkring kirken St-Severin tæt ved Seinen kaldes for "Lille Athen". Her ses mange græske restauranter i de små snævre gader, som er ret maleriske.

Paris er bl.a. kendt for bogkajerne (Les Bouquinistes), som der ses en del af i kvarteret.

Foruden Sorbonne universitetet ses der også andre imponerende bygningsværker. Først og fremmest Panthéon, som ligger tæt på universitetet. Det er et imponerende mausoleum, som tidligere var en kirke. Musée de Cluny er et af de få palæer i Paris tilbage fra Middelalderen. Det huser et museum med en stor samling af Middelalderkunst. I forbindelse med museet ses nogle velholdte ruiner fra Romertiden, som er nogle af de eneste i Paris fra den tid.

I 1944 blev mange studenter dræbt på Place St-Michel under kampe med nazististerne. I 1968 havde ungdomsoprøret centrum på denne plads og på Sorbonne universitetet.