Palais de Justice (Justitspalæet) - 2*

Det franske Justitspalæ (Palais de Justice) ligger på øen Île de la Cité i den vestlige ende. Engang lå her et kongepalads. I dag er der et stort bygningskompleks, som huser mange retssale og juridiske kontorer. De fleste retssager er tilgængelig for offentligheden, men man skal være god til fransk for at få noget ud af at overvære en retssag.

Der ses adskillige politibetjente rundt om bygningskomplekset, da det også er et politihovedkvarter. Og indgangen til Justitspalæet kontrolleres omhyggeligt af politiet. I en af gårdene i det store kompleks ligger den flotte gotiske kirke Sainte Chapelle. Og det gamle fængsel La Conciergerie er også en del af komplekset, selvom man normalt betragter den som en særskilt bygning.

Justitspalæet ligger bag en flot forgyldt gitterport

Det store bygningskompleks er gennem tiderne blevet restaureret og udbygget flere gange. Dermed er det blevet sammensat af forskellige bygninger fra forskellige tider i forskellige bygningsstilarter.

Det er et historisk sted, hvor man allerede under Romertiden brugte området til hovedkvarter for administration og militær. Senere flyttede de franske konger ind på området, hvor der kom til at ligge en fæstning.

I midten af 1200-tallet blev kirken Sainte Chapelle opført på området. Og omkring år 1300 blev fæstningen udvidet betydeligt af Kong Filip den Gode. Der skulle nu bruges plads til administrative og juridiske kontorer. Omkring dette tidspunkt blev fængslet La Conciergerie opført på den nordlige side.

Kong Karl (Charles) d. 5. boede her indtil et oprør i befolkningen i 1358 under ledelse af købmanden Ètienne Marcel tvang ham væk. Sidstnævnte havde magten over Paris et år, men blev myrdet og oprøret slået ned. Karl d. 5. flyttede efterfølgende fra fæstningen og sammen med hele hoffet tog de til Hôtel St-Paul i Marais kvarteret.

Bagsiden af Palais de Justice kan minde lindt om et romersk tempel.

Siden er bygningskomplekset blevet brugt til parlament for landets højesteret, hvor medlemmerne blev udpeget af kongen. Under 1789-Revolutionen tog bygningerne meget skade og meget måtte genopføres. Sainte Chapelle og tårnene på La Conciergerie er næsten det eneste, som er tilbage af de oprindelige bygninger.

Under 1789-Revolutionen havde Revolutionsdomstolen til huse i rummet Premiére Chambre Civile. Her blev modstandere af Revolutionen dømt til halshugning i Guillotinen. Domstolen var styret af lederne af Revolutionen og dommene bestemt på forhånd.

Efter Revolutionen blev hele det juridiske system lavet om af bl.a. Napoleon d. 1. Der kom nye domstole til i komplekset, som nu kom til at hedde dets nuværende navn, nemlig Justitspalæet (Palais de Justice). Restaurationen af bygningerne strakte sig over en periode fra 1840 til 1914. Meget af det nuværende bygningskompleks udseende stammer fra midten af 1800-tallet.

Meget af Justitspalæet er overdådigt indrettet som denne flotte gang.

I Justitspalæet ses flere flotte rum med overdådige udsmykninger, som f.eks. Premiére Chambre Civile de la Cour d'Appeal og Cour de Cassation. Førstnævnte er holdt i blåt og guld. Salle des Pas-Perdus, som er lobbyen, er det travleste sted i bygningen.

Cour de Mai er navnet på gården foran hovedindgangen til Justitspalæet. Her ses et flot forgyldt smedejernsgitter ud mod gaden. Navnet Cour de Mai kommer fra en gammel tradition med at plante et træ i gården hvert år den 1. maj.

Adresse: Boulevard du Palais 4 (île de la Cité & île St-Louis) - Kort 4 (Punkt 39)