Indledning

Paris har nogle af verdens mest betydningsfulde museer, hvor Louvre f.eks. er verdens største. Museerne i byen udstiller mange forskellige former for kunst fra forskellige tidsperioder. De tre nok mest betydningsfulde museer er Louvre, Musée d'Orsay og Musée National d'Art Moderne (i Pompidou-centret). De supplerer hinanden godt, da Louvre udstiller kunst primært indtil midten af 1800-tallet, Musée d'Orsay fra midten af 1800-tallet til 1. verdenskrig og Musée National d'Art Moderne viser moderne kunst fra 1. verdenskrig og frem.

Nedenfor gennemgås nogle af Paris' vigtigste kunstmuseer fordelt på tidsperioder samt andre typer af museer.

På det store Louvre museum ses mange malerier.

Græsk og romersk kunst (indtil 500-tallet):

Louvre er et af de få museer, som udstiller fra denne tid. Deres samling er dog ret betydningsfuld med bl.a. mange skulpturer. Under pladsen foran Notre Dame kan der ses udgravninger fra det romerske Paris, som dengang hed Lutetia. Dette museum hedder Crypte Archéologique. I Musée National du Moyen Âge i Latiner kvarteret ses ruiner af romerske bade fra 200-tallet.

Middelalderkunst (500-tallet til 1500-tallet):

Louvre udstiller også en del kunst fra Middelalderen, men en betydningsfuld samling findes også i Musée National du Moyen Âge i Hôtel Cluny i Latiner kvarteret.

Renæssancen (1500-tallet):

Musée National de la Renaissance ligger i slottet Écouen lidt nord for Paris, som har den mest betydningsfulde samling kunst indenfor denne periode.

1600-tallet og 1700-tallet:

Her er det primært Louvre, som udstiller kunst fra den tid, men også i Musée Carnavalet i Marais kvarteret kan der ses en del fra denne tid, hvor bl.a. hele rum er rekonstrueret i gammel stil.

Musée Carnavalet byder på mange aspekter af Paris' historie, bl.a. gamle møbler.

Impressionismen (1800-tallet):

Impressionismen er en betydningsfuld kunstretning indenfor malerkunsten. Claude Monet med de mange åkandemotiver var en af de førende indenfor dette område. I Musée d'Orsay og Musée Marmottan Monet ved Boulogne-skoven ses bl.a. mange malerier fra denne tid.

Moderne kunst (1900 og fremefter):

Det klart vigtigste museum indenfor moderne kunst er Musée National d'Art Moderne i Pompidou-centret. Og det gælder ikke kun i Paris, da det er et af de førende i verdenen. Musée Picasso i Marais kvarteret huser verdens største samling af Picasso-kunst i et gammelt palæ. I Palais de Tokyo ligger to museer med moderne kunst.

Videnskabelige museer:

Her kan der bl.a. besøges det kæmpestore Cité des Science et de l'Industrie i Parc de la Vilette. Der kan også nævnes Musée National des Techniques nord for Pompidou-centret og Palais de la Découcerte ved Champs-Élysées. Muséum National d'Histoire Naturelle er et naturvidenskabeligt museum i Jardins des Plantes (botanisk have).

Møbler, brugskunst m.m.:

På Louvre er der udstillet hele rum med møbler fra bl.a. Napoleon d. 3., hvor hans imponerende arbejdsværelse og spisesal ses. Men det førende museum er Versailles slottet med sine mange overdådigt udsmykket rum i barok og rokoko stil. Af andre museer kan nævnes Musée Cognacq-Jay i Marais, Musée Nissim de Camondo og Musée Jacquemart-André i den nordlige del af midtbyen.

Musée Nissim de Camondo viser mange rum med gamle møbler.

Specialmuseer:

Flere museer har specialiserede sig indenfor et mindre område. F.eks. Hôtel Libéral-Bruand som huser Musée Bricard med nøgler og låse fra rometiden til i dag. Musée de la Marine i Palais de Chaillot viser skibsfartens historie, mens mønter og medaljer kan ses i Musée de la Monnaie de Paris. Musée des Arts Asiatiques Guimet viser en stor samling af asiatisk kunst, og Hôtel Guénégaud des Brosses huser Musée de la Chasse et de la Nature, som er et jagtmuseum. Musée Rodin har en stor samling skulpturer af den berømte franske billedhugger Auguste Rodin.

Modens historie kan ses på Musée de la Mode et du Costume i Palais Galliéra. Et krigsmuseum ses i Les Invalides, som hedder Musée de l'Armée, og som er ret betydningsfuldt. Her ses også to andre museer, som har med militærhistorie at gøre. Musée de l'Homme i Palais de Chaillot fortæller om menneskets udvikling, mens Maison de Victor Hugo i Marais fortæller om den berømte forfatter. Musée Grevin er Paris' vokskabinet og udenfor Paris huser slottene Malmaison og Fontainebleau museer over Napoleon d. 1.