Saint-Gervais-Saint-Protais - 2*

Saint-Gervais-Saint-Protais ligger i den sydvestlige del af Marais kvarteret ud til Place Saint-Gervais. Herfra er der også udsigt til bagsiden af Paris' rådhus. Kirken er opkaldt efter to romerske soldater, som hed Gervase og Protase. De blev henrettet i det. 2. århundrede p.g.a. deres kristne tro.

Kirken Saint-Gervais-Saint-Protais set oppe fra Notre Dame katedralen.

Helt tilbage i 500-tallet lå her et kapel. Den nuværende kirke blev indviet i 1657 efter at byggearbejdet havde stået på i mere end 150 år. P.g.a. af den lange byggeperiode blev forskellige stilarter blandet. Selve skibet blev bygget fra slutningen af 1400-tallet til midten af 1500-tallet. Det er i flammegotisk stil.

Omkring 1620 blev facaden færdigbygget af en anden arkitekt. Dengang begyndte man at bygge i klassisk stil, og facaden på Saint-Gervais-Saint-Protais var det første eksempel i Paris på dette. Her ses forskellige græske søjler i 3 etager. Interiøret i kirken er flot udsmykket med bl.a. glasmalerier. Desuden har kirken et flot orgel i barokstil.

Det meste af kirken er opført i den gotiske byggestil.

Den 29. marts 1918 under 1. verdenskrig blev kirken ramt af en granat fra en tysk langdistance kanon. Taget faldt sammen under gudstjenesten langfredag. 88 personer blev dræbt og 68 blev såret.

Adresse: Place Saint-Gervais (Marais kvarteret) - Kort 4 (Punkt 49) -