Palais du Luxembourg - 3*

Palais du Luxembourg ligger i parken Jardin du Luxembourg, som grænser op til Latiner kvarteret ved Boulevard Saint-Michel. Det slotsagtige palæ blev opført af dronning Maria de Medici, som blev enke i 1610 efter at Kong Henrik d. 4. blev myrdet. Hun købte et palæ af Hertugen Francois af Luxembourg samt nogle omkringliggende grunde. Det nye slot samt noget af Luxembourg haven blev opført i perioden 1615-1631. Hendes ene søn, Gaston (Hertugen af Orléans), fik senere slottet.

Bagsiden af Palais du Luxembourg kan ses fra den populære Luxembourg have.

I 1778 blev det givet til Ludvig d. 16's bror, den senere kong Ludvig d. 18. Under Revolutionen i 1789 blev slottet ligesom mange andre bygninger, konfiskeret af staten. Det skete i 1792, hvorefter det blev brugt som fængsel. I 1795 slog Direktoriet (en regering under 1789-Revolutionen) sig ned her og fik ombygget slottet til en parlamentsbygning. En søjlehal i hovedhallen samt hovedtrappen kom til, et museum blev åbnet og mødesalen blev bygget.

Efter Napoleon d. 1. tog magten i 1799 fungerede det som sæde for Konsulatet (Napoleons styre), indtil han udråbte sig selv som kejser i 1804. Fra 1814 husede det Overhuset, og i perioden 1836-41 blev det udvidet ud mod parken. Der blev bl.a. bygget de to sidepavilloner, den nuværende mødesal og biblioteket.

Luxembourg slottet er bygget op omkring en central søjlegård. P.g.a. de mange ombygninger består byggestilen af blandede stilarter. Facaden er i barokstil og er faktisk den eneste bygning i Paris, som har noget barok over sig udvendigt.

Her ses østsiden af Palais du Luxembourg.

Mange af slottets værelser er overdådigt udsmykket. Lofter og paneler er kunstnerisk udsmykket i guld og blåt. Oprindelig var der 24 malerier, som skulle forestille Medici's liv. De blev flyttet til Louvre, hvor de kan ses i Galleri Médici. I biblioteket ses bl.a. malerier af den romantiske maler Eugène Delacroix.

Slottet huser i dag Senatet. Siden 1958 (starten på den 5. republik) har Senatet sammen med Nationalforsamlingen udgjort det franske Parlament. Derved har det franske Parlament to kamre, som flere andre lande også har. Senatet har mulighed for selv at ændre og foreslå nye love. Der er 348 medlemmer i Senatet, og de er inddirekte valgt af befolkningen. Ved Nationalforsamlingen er der direkte valg til pladserne.

Senatet holder til i en mødesal, som har form som en halvcirkel.

Petit Luxembourg, som ligger på slottets vestlige side, er bolig for præsidenten af Senatet. Musée du Luxembourg ved siden af Senatsboligen viser midlertidige udstillinger om sommeren.

Adresse: Rue de Vaugirard 15 (St-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 4 (punkt 101)