Square Jean XXIII - 1*

Square Jean XXIII er et grønt område, som ligger på øen Île de la Cité ved siden af og bag Notre Dame. Når man står foran Notre Dame, går man til højre, hvor haven ligger mellem Notre Dame og Seinen. Den slutter med en plads omme bag ved katedralen. Her ses en flot fontæne i ny-gotisk stil med en statue af Jomfru Maria. Parken har navn efter pave Johannes d. 23, som også indviede den.

Square Jean XXIII ligger ved siden af Notre Dame på den sydlige og østlige side.

På pladsen bag Notre Dame lå der oprindeligt et palads til ærkebiskoppen i Paris, som blev opført i 1622. Området her og hen til øens østlige spids var desuden fyldt med huse og flere kapeller. Under revolutionen i 1789 blev paladset overtaget af staten. Og under revolutionen i 1830 blev det plyndret, og sammen med mange af de nærliggende huse tog det meget skade. Året efter blev paladset revet helt ned. Og i 1844 åbnede Square Jean XXIII som park for offentligheden

Fra haven er der en god udsigt til Notre Dame. Man kan bl.a. se det ene af de tre rosevinduer og det 90 m. høje spir. Der kan også ses nogle fantasiuhyrer i sten, som hedder kimærer. Disse figurer bruges til afløb for regnvand på taget. Bagved Notre Dame ses de store stræbepiller tydeligt, som afstiver katedralen.

Beliggenhed: Île de la Cité & Île Saint-Louis - Kort 4 (Punkt 47)