Jardin des Plantes

Jardins des Plantes kvarteret ligger i den sydøstlige del af Paris. Navnet betyder Botanisk have, og den botaniske have er netop centrum i dette kvarter. Havens historie går tilbage til 1600-tallet, og i dag udgør den en temmelig stor del af området. Man kalder også kvarteret for Jussieu.

Rue Monge er en af de store og lange gader i Jardin des Plantes kvarteret.

I 1600-tallet lå haven udenfor midtbyen, og dengang var den forbeholdt kongen. Siden er den blevet større og blevet opslugt at byen, som bl.a. udvidede sig i den retning. I dag er det primært et beboelseskvarter med flere butikker, men ikke så mange firmaer og kontorer. Kvarteret er et af de mest stille i Paris. Det er nok også et af de billigste kvarterer i midtbyen.

Området har ikke ret mange store attraktioner. Der er selvfølgelig mulighed for at spadsere en tur i den Botaniske have, som er et behageligt sted, når det er godt vejr. Et betydningsfuldt naturhistorisk museum ligger i havens østlige del, og en mindre zoologisk ligger på nordsiden.

I kvarteret ses også en stor moske med et 26 meter højt tårn. Derudover kan Institut du Monde Arabe ses ud til Seinen, som bl.a. huser et arabisk kulturinstitut. Bygningen er fra 1987 og forsøger arkitektonisk at forene gammel stil med moderne teknologi. Bag Institut du Monde Ararbe ligger det utrolig store videnskabelige institut opført i glas og beton med en høj bygning i midten.

I den sydlige del ved kvarterets udkant ligger den berømte Gobelin-fabrik, som i mange hundrede år har fremstillet de berømte gobelin-vægtæpper. I Rue Mouffetard, der er en af byens ældste gader, ligger der mange etniske restauranter og indkøbssteder med fødevarer.

Kvarteret er opkaldt efter den store botaniske have i området.

Ved Rue Monge ses Aréne de Lutéce, som er en af de få ting, man kan se fra Romertiden. Det er (restaurerede) ruiner af en arena, som blev brugt til teaterforestillinger og gladiatorkampe. Indtil midten af 1800-tallet vidste man ikke, hvor den lå henne, selvom man godt vidste at den eksisterede. Ved anlæggelsen af Rue Monge fandt man den, og den blev udgravet.