Les Grands Boulevards (De store Boulevarder) - 3*

"De store Boulevarder" er en samlet betegnelse for de boulevarder i Opera kvarteret, som strækker sig fra Madeleine kirken forbi den gamle Opera og videre vestpå til Place de la République. Der er tale om 8 boulevarder, som østfra hedder Madeleine, Capucines, Italiens, Montmartre, Poissonnière, Bonne Nouvelle, Saint-Denis og Saint-Martin. De mest fornemme af dem er de første 3-4 nævnte. De huser også de mest kendte steder.

Her er det Boulevard des Italiens, som ses på billedet.

Boulevarderne begyndte at blive anlagt under Kong Ludvig d. 14. i 1600-tallet, da man opgav fæstningsvolde i området. Dengang bestod de af en bred grusvej med træer plantet i siden. De to triumfbuer Porte Saint-Martin og Porte Saint-Denis blev opført langs boulevarderne. Den ene er 17 m. høj, mens den anden er 24 meter høj. De står som minde om Ludvig d. 14's militære sejre.

I midten af 1700-tallet begyndte boulevarderne at komme på mode, hvor adelen byggede luksushuse i den vestlige del. I slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet blev de brolagte, en buslinje kom til, der kom gadebelysning og glasoverdækkede indkøbsarkader opstod (Les Galleries eller Les Passages).

Det blev et meget mondænt sted at komme og være, specielt fordi mange cafeer opstod her. Cafeerne var (og er) en væsentligt del af det sociale liv i Paris. De brede boulevarder gjorde, at cafeerne nu kunne brede sig ud på fortorvene med udendørsservering. Under Kejser Napoleon d. 3. i midten af 1800-tallet, blev boulevarderne yderligere udbygget med ensartet bygninger langs gaderne.

De store boulevarder består af 8 boulevarder, her er det Boulevard de Bonne Nouvelle.

Boulevardernes storhedstid var 1800-tallet og starten af 1900-tallet, hvor de var meget mondæne. I dag er noget af den luksus forsvundet med de mange og larmende biler, moderne butiksfacader med neon-skilte, fast-food restauranter m.m. Men der er stadig flere gamle teatre samt restauranter, og der ses også flere biografer. Det bedste indtryk man kan få af, hvordan boulevarderne har set ud i gamle dage, er på strækningen mellem Madeleine kirken og Operapladsen.

Beliggenhed: Opera kvarteret - Kort 1 (Punkt 26 og 27) - Kort 3 (Punkt 9, 10, 15, 19, 21, 23 og 25).