Palais Royal - 3*

Palais Royal ligger ud til Rue de Rivoli overfor Louvre. Det er et flot palæ med en dejlig have ved navn Jardins du Palais Royale. Denne have er helt omsluttet af bygninger, hvor der er butikker (arkader) i stueetagen. Haven er åben for offentligheden. I selve Palais Royale holder statsrådet og det franske kulturministerium til.

Palais Royale har gennem tiderne haft en meget omskiftelig tilværelse.

Oprindeligt var det førsteministeren under Ludvig d. 13., Kardinal Richelieu, som købte et hus og en grund ved siden Louvre i 1624. Nogle år senere opførte han et palæ, som kom til at hedde Palais Cardinal. I dag kan man næsten ikke se noget af det oprindelige palæ. Richelieu døde i 1642, hvorefter palæet overgik til Kongehuset.

Kong Ludvig d. 13. døde i 1643. Hans enke, Anna af Østrig, og sønnen, den senere Ludvig d. 14. (Solkongen), voksede op her. I 1692 overdrog Ludvig d. 14. Palais Royale til sin bror Philippe af Orleans. Denne gren af familien ejede det indtil 1848, dog afbrudt af Revolutionen og nogle år frem.

I den tidsperiode skete der flere ombygninger af palæet, hvor man bl.a. opførte 60 huse med ensartet facader på de tre sider af haven. I slutningen af 1700-tallet blev Théâtre Français opført ved siden af Palais Royale (det senere Comedie-Française). Derudover gjorde man haven smukkere.

Den indre gård med de to søjle-kolonnader.

I dag består arkaderne rundt om haven af butikker, som handler med antikviteter, frimærker, gamle mønter, sjældne bøger og kunst. Der er også flere restauranter og cafeer, f.eks. den flotte og dyre Grand Véfour fra 1784. Restauranten har stadig sin gamle udsmykning.

Imellem haven og hovedbygningen ligger en stor plads med 280 sorte og hvide søjler. Denne moderne skulpturgruppe er fra 1980. Desuden ses en skulpturgrupper med store sølvfarvet kugler.

Historiske begivenheder:

Før Revolutionen i 1789 kom der mange folk til Palais Royale og talte mod Kongen, da politiet ikke havde ret til at komme her. Den 12. juli 1789 talte en journalist ved navn Camille Desmoulins, som opfordrede befolkningen til at gribe til våben. Det skete og Revolutionen brød ud den 14. juli 1789 med stormen på Bastille-fængslet.

Adresse: Place du Palais Royal (Tuilerie kvarteret) - Kort 3 (Punkt 43)