Place du Tertre - 3*

Place du Tertre er en meget kendt plads, som ligger i Montmartre kvarteret i den nordlige del af Paris. Montmartre ligger på en bakke, og pladsen er den højest beliggende i byen. I middelalderen blev den brugt som galgebakke. Senere i 1800-tallet og specielt i begyndelsen af 1900-tallet tiltrak pladsen og kvarteret mange kunsterne og bohemer, som kom for at bo og arbejde.

På Place du Tertre er der altid mange portrætmalere, som prøve at kapre kunder.

En boheme var en person, som havde opgivet det etablerede samfunds normer og i stedet for levede et simpelt liv for små midler. Man kan sige, at det var et slags modstykke til det borgerlige Paris (midtbyen).

På Place du Tertre og i Montmartre kvarteret boede der mange kunstnere som f.eks. malere, forfattere og digtere. Bl.a. har spanieren Pablo Picasso boet her. Det har altid været kendt som et kunstnerkvarter, men i dag er der ikke så mange tilbage af det. Oprindeligt var huslejepriserne lave, hvilket var en af grundene til, at mange kunstnere kom hertil. Men i dag har huslejepriserne efterhånden nået de andre områder af Paris, så det holder mange kunstnere væk. Der findes faktisk heller ikke Bohemer mere.

Atmosfæren på pladsen er heller ikke, hvad den har været. I dag præges den af de mange turister og portrætmalere. Der er kommet noget kommercielt over det, som ikke sås tidligere. Det har slået skår i charmen ved den landsbyagtige stemning, som man kan finde her. Omkring selve pladsen ses der smalle gader, restauranter, fortorvscafeer, kunstgallerier og andre små butikker.

Den skyggefulde Place du Tertre med cafeerne er altid velbesøgt.

Men det er nu sjovt at se den livlige plads, specielt når vejret er godt. Selve pladsen er fri for biler og er samtidig ret skyggefuld. Den er omkranset af små huse med kirken Sacré Coeur i baggrunden.

Et af husene på pladsen, nemlig nr. nr. 21 (tidligere nr. 19), har huset den "Frie kommune", som blev grundlagt i 1920. Formålet var at bevare kvarterets "bohemeånd" og traditioner. I dag ligger der et turistkontor her. I nr. 3 har der tidligere ligget et rådhus, som blev oprettet i 1790.

Beliggenhed: Montmartre kvarteret - Kort Stor Paris (Punkt 8)