Oplysningstiden

Perioden med oplysningstiden varede fra omkring 1700 til den store revolutions start i 1789. Filosoffer blev kendte i den tid, og man begyndte at lægge stor vægt på fornuft, hvilket smittede af på arkitekturen. Nu tænkte man på, hvad bygninger skulle bruges til og mindre på deres udseende. Det funktionelle skulle være mere fremtrædende end tidligere.

Panthéon i Latiner kvarteret er en af de mest storslået bygninger i klassicistisk stil.

I den første halvdel af perioden sås stadig barokarkitektur. Selvom den var ret behersket i Frankrig, var den stadig mere prangende end Klassicismen. Den sprælske indretningsstil Rokoko sås også i denne del af perioden.

I den sidste halvdel af perioden blev Antikkens (det gamle Rom og Grækenland) bygninger højeste mode, og specielt søjler kom til at præge bygninger. Denne udvikling fortsatte i endnu mere udtalt grad et stykke ind i 1800-tallet. Søjler havde været set før i bygninger, men nu blev de meget markante. Indenfor arkitekturen benævnes denne periode som Klassicismen (også Nyklassicismen).

Et af de mest storslået bygningsværker i Paris, Dôme-kirken, blev færdigbygget i 1706. Det er en kirke, som ligger i forbindelse med det store Les Invalides kompleks. Arkitekturmæssigt er den i fransk barokstil.

Fra den første halvdel af perioden ses også en del store prangende palæer i kvarteret ved Les Invalides komplekset. Det er primært i gaderne Rue de Grenelle og Rue de Varenne, hvor Hôtel Matignon ligger. Det er den franske premierministers embedsbolig. Hôtel Soubise i Marais kvarteret fik en storslået facade i begyndelsen af 1700-tallet. Indvendigt ses overdådige rokoko-udsmykninger. Kapellet i Versailles blev færdiggjort i 1710 og er i barokstil.

Dôme-kirken set fra sydsiden.

Et af Klassicismens mest storslået bygningsværker er Panthéon i Latiner kvarteret, et mausoleum over store franskmænd gennem tiderne . Her ses mange søjler både udvendigt og indvendigt. Panthéon har form som et græsk kors med en stor kuppel i midten.

Slottet Petit Trianon i Versailles-slottets have blev færdig i 1768 og er netop bygget i klassicistisk stil i modsætning til det nærliggende Versailles-slot (barokstil). Kirkerne Saint-Sulpice og Madeleine har f.eks. mange søjler. Sidstnævnte ligner et græsk tempel udefra.

Andre eksempler på Klassicistisk arkitektur er militærakademiet École Militaire ved Eiffeltårnet og Hôtel des Monnais i Saint-Germain-des-Prés kvarteret, som tidligere blev brugt til slåning af mønter. Her er nu et møntmuseum. I slutningen af 1700-tallet blev der også opført mange teatre, bl.a. Odeon-teatret.