Institut de France - 2*

Institut de France ligger ud til Seinen på den sydlige bred i en bygning med en karakteristisk kuppel. Instituttet blev grundlagt i 1795 af Direktoriet (regering under 1789-Revolutionen), og det var ment som en afløser af de videnskabelige kredse, som Revolutionen opløste.

Kuppelen på Institut de France er karakteristisk i den parisiske bybillede.

Institut de France er sammensat af 5 akademier, hvor Académie de France er det mest kendte. Dette blev i 1635 grundlagt af Kardinal og Førsteminister Richelieu, hvor man skulle varetaget arbejdet med at lave en officiel ordbog over det franske sprog. Dette arbejde har altid været udført af 40 personer, som primært har været forfattere.

De 4 andre akademier er:

1: Akademiet for videnskab (Académie des Sciences) fra 1666.

2: Politisk videnskab (Académie des Sciences, Morales et Politiques) fra 1832.

3: Litteratur (Académie des Inscriptions et Belles-Lettres) fra 1663

4: Skøn kunst (Académie des Beaux-Arts) fra 1803.

Sidstnævnte har siden begyndelsen af 1800-tallet været slået sammen med Académie de Peinture et de Sculpture (1648) og Académie d'Architecture (1671).

Den store kuppel er også imponerende at se på indvendigt.

Den karakteristiske bygning, som Institut de France ligger i, er fra slutningen af 1600-tallet. Førsteminister og Kardinal Mazarin gav tre dage før han døde i 1661 hjælp til at opføre bygningen. Det var meningen, at det skulle blive en læreanstalt for elever fra de områder, der blev Frankrigs under hans ministertid. Der var 4 områder, hvor det ene var Alsace. Denne fine læreanstalt kom til at hedde Collége des Quatre-Nations, men bygningen blev overdraget til instituttet i 1805 under Napoleon d. 1.

I dag støtter Institut de France forskellige kunstnere, videnskabsfolk, forfattere m.m. De uddeler hvert år forskellige priser, støtter forskellige projekter, udgiver tidsskrifter og holder møder. Der er 325 valgte medlemmer.

Den kendte arkitekt Le Vau har tegnet den overordnede plan for bygningen. Han placerede den ned til Seinen, så den kunne ses fra (kongepaladset) Louvre. Den har en markant kuppel, som er delvist guldbelagt, og som er tydelig i det parisiske bybillede.

En af flere mødesale i Institut de France.

Fra hallen under kuppelen udgår to fløje i en halvcirkel, hvor der er to gårde. I enden af hver fløj ses to pavilloner. Den østlige pavillon huser et bibliotek, som er opkaldt efter Mazarin. Et rum, hvor der tidligere har ligget et kapel, er der nu et audiensrum. Her bliver nye medlemmer optaget. Desuden ses et monument til minde om Mazarin.

Adresse: Quai de Conti 23 (St-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 4 (Punkt 61)