Fontainebleau slottet - 4*

Slottet Fontainebleau (Château de Fontainebleau) ligger 60 km. sydøst for Paris og er det næststørste slot i Frankrig efter Versailles. Skoven ved slottet hedder Fontainebleau-skoven og strækker sig over 17.000 hektar. Det er et flot naturområde med mange stisystemer, og både slot og skov tiltrækker mange besøgende hvert år.

Slottet Fontainebleau set fra forsiden. Bemærk den hesteskoformet trappe i midten.

Historie:

Skoven Fontainebleau var oprindeligt et jagtområde for de franske konger, hvor der allerede i 1100-tallet lå en jagthytte her. Slottet blev påbegyndt i første halvdel af 1500-tallet af Kong Frans d. 1., men har mange gange siden været bygget om og udvidet, så det i dag har et noget sammensatte udseende.

Kejser Napoleon d. 1. brugte Fontainebleau som sit kejsersæde i begyndelsen af 1800-tallet. Versailles-slottet stod derimod tomt, da det var forbundet med franske konger. Napoleon var kejser og markerede dette med ikke at bruge Versailles. Hans tronsal i Fontainebleau hedder Salle du Trone. Det var mest indvendigt at Napoleon d. 1. ændrede på slottet og ikke så meget udvendigt. I 1814 tog han afsked her (ved den hesteskoformet trappe) med sine soldater. Han blev derefter forvist til øen Elba ved Italien efter flere militære nederlag.

Fontainebleau slottet har en meget stor have, en stor sø og et vandbassin.

I 1900-tallet blev slottet brugt til forskellige konferencer m.m. I dag huser det et museum over Napoleon d. 1., som blev indviet i 1986. Det omfatter flere rum, hvor der bl.a. ses malerier, skulpturer, møbler, våben m.m. Et andet museum er Musée Chinois med orientalsk kunst, som Kejser Napoleon d. 3's kone Eugénie havde samlet i midten af 1800-tallet.

Nogle kilometre nord for slottet ses den kendte landsby Barbizon, som var en malerkoloni i midten af 1800-tallet. Man malede naturmotiver, og denne kunstnerretning fik navnet Barbizon-skolen.

Slottet:

Fontainebleau har en meget uregelmæssig form. Når man går mod hovedindgangen, kommer man ind i gården Cour du Cheval blanch, som har to lange fløje på hver side. Foran selve hovedbygningen ses den karakteristiske hesteskoformet trappe fra 1630'erne.

Galerie Francois d. 1. er et flot langt rum i renæssance-stil.

Indvendigt rummer slottet mange flotte udsmykket rum. Bl.a. ses Salle de Bal, som er en stor aflang sal med træudskårne buegange og kassetteloft. Her ses gamle møbler, fresker og for enden en stor kamin. I tidens løb har der været afholdt mange ødsle fester her. Galerie Francois d. 1. er et langt imponerende rum med træudskåret loft, vægpaneler og lysekroner. I forbindelse med slottet ligger der også et kapel, som hedder Chapelle de la Trinité.

Bag hovedbygningen ligger der en gård ved navn Cour de la Fontaine, hvor der ved siden af ses en stor sø. Bag slottet ligger der en stor have, Grand Parterre, som havearkitekten Le Nôtre anlagde i 1661-1664. Syd for slottet ligger den engelske have fra begyndelsen af 1800-tallet, mens en anden have nord for slottet hedder Jardin de Diane.