Indledning

Seinen er en næsten 800 km. lang flod, som ligger i det nordvestlige Frankrig. Den udspringer lidt nord for byen Dijon i Bourgogne og løber ud i den engelske kanal ved Le Havre. På dens strækning gennemskærer den byerne Paris og Rouen.

Kort over Frankrig med Seinen indtegnet på kortet.

Seinen deler Paris i to dele, nemlig Rive Gauche, som er den venstre (sydlige) bred og Rive Droite, som er den højre (nordlige) bred. Flere floder munder ud i Seinen, bl.a. Marne og Oise tæt ved Paris. I selve Paris midtby løber Canal Saint-Martin ud i Senen på den nordlige bred ved Marais kvarteret.

Midt i Seinen i Paris ligger to øer i forlængelse af hinanden, som hedder Île de la Cité og Île Saint-Louis. Førstnævnte ø er den største og et godt sted at starte som turist, da mange kendte seværdigheder ligger her, bl.a. Notre Dame. Den anden ø er ikke så kendt, da der primært er beboelse. I den vestlige del af Seinen i Paris ligger en aflang ø ved navn Cygnes. Her ses den lille Frihedsgudinde.

Området ved den østlige del af Seinen er den ældste del af Paris, som har en lang historie bag sig. Det vestlige område er derimod i overvejende grad fra 1700- til 1900-tallet.

Seinen skærer også gennem andre byer end Paris. Her er det Rouen NV for Paris.

Bogkajerne er en af de kendte ting ved Paris. De hængende bogkasser indeholder bøger og blade, både gamle og nye, men også andre ting som plader, postkort, CD'er m.m. På fransk hedder de Les Bouquinistes, og de holder til flere steder langs med Seinen. De fleste ligger på den sydlige bred over for de to øer. De parisiske kajer inkl. bogkajerne er blevet erklæret nationalt monument af UNESCO.

Vandet i Seinen kan godt stige, hvis der kommer et voldsomt uvejr. Dermed må flere kajer lukkes, da siderne der vender ud mod Seinen ofte ligger i lav højde. Den vestlige spids af Île de la Cité (parken Square du Vert Galant) kan også risikere at blive oversvømmet, da den ligger noget lavere end resten af øen. Trafikken kan også rammes af oversvømmelse, da flere veje også ligger i lav højde ved siden af Seinen.

Langs med Seinens breder ser man flere forskellige slags mennesker. Nogle slapper af, soler sig, læser lektier, fisker, men der er også en del hjemløse, som "bor" her og ofte sover under broerne.

En af de populære måder at se Paris på, er at tage en tur på Seinen med de mange turisbåde. Sejladsen tager typisk en time, og man får set meget af Paris, da mange af de kendte seværdigheder ligger ud til Seinen. Der er ingen trafikpropper eller billarm her, og det er dermed en ret behagelig måde at opleve byen på.

Seinen er ligesom Eiffeltårnet en iøjnefaldende del af Paris.

Flere af bådene sejler fra Île de la Cité i øst til Eiffeltårnet i vest, og vender så tilbage til Île de la Cité. Andre både sejler fra Eiffeltårnet til Île de la Cité og retur. Flere af de store rejseselskaber sejler fra Eiffeltårnet, da busserne nemmere kan komme til her. Île de la Cité kan være svær at komme til med store busser.

Mellem disse to steder på Seinen er der også andre steder, som bådene udgår fra. Nogle gange sejler man lidt længere vestpå til den lille Frihedsgudinde, og som regel vil man også komme længere mod øst rundt om øen Île Saint-Louis.

Der findes forskellige slags både. Ofte er det meget store både, hvor der kan være flere hundrede passagerer. Ved nogle kan man kun sidde ude i det fri, mens andre har et glasoverdækket dæk, hvor passagerer kan sidde indendørs og nyde udsigten. Nogle både har begge dele. Der vil som regel være en guide, som taler på fransk og nogle gange også på engelsk.

Der er desuden mulighed for at spise på nogle af bådene, som ofte kan betegnes som sejlende restauranter. Priserne er ikke helt lave, og kvaliteten af maden følger ikke altid med.

Her ses en af de store turistbåde, hvor folk sidder og spiser.

En sideflod til Seinen er Canal Saint-Martin, som løber nordpå og starter lidt øst for Île Saint-Louis. Her kan man sejle gennem mange sluser og under charmerende broer, hvor noget af turen foregår under jorden.