Botanisk have (Jardin des Plantes) - 1*

Paris har 6 botanisk haver. Den største ligger i kvarteret af samme navn (Jardin des Plantes). Det er et stort område, som dominerer bydelen. Selve området, hvor Jardin des Plantes ligger, fungerer ikke kun som botanisk have. I tilknytning til haven ligger der også en lille zoo foruden et betydningsfuldt naturvidenskabeligt museum samt tre bygninger med forskellige udstillinger indenfor naturvidenskab.

Jardin des Plantes er en stor have med mange forskellige blomster, planter og træer.


Den botaniske have er flot anlagt med trækranset alléer, græsplæner, statuer og mange forskellige blomster og planter fra hele verdenen. Det er en af de største parker i Paris, og den ligger lige ned til Seinen.

I 1626 gav Kong Ludvig d. 13. tilladelse til, at den kongelige have med urter og lægeplanter blev flyttet til dette område. Det fyldte ikke så meget på dette tidspunkt. Senere opstod der en skole for botanik, naturhistorie m.m. her.

I 1640 åbnede haven for offentligheden, og i slutningen af 1700-tallet var den blevet ret betydningsfuld under naturhistorikeren Buffons ledelse. Han fik gjort haven større, så den nu strakte sig ned til Seinen, plantet rækker af træer og opførte nogle udstillingsbygninger. Buffon gjorde så meget for den botaniske have, at man her opførte en statue af ham.

Der ses tre bygninger ved siden af hinanden i den østlige del. Dette er udstillingsbygninger, hvor den ene hedder Galerie de Minéralogie de Géologie et de Paléobotanique. Her udstilles mineraler, meteoritter, ædle stene (bl.a. juveler) og krystaller. Desuden ses der plantefossiler.

I den botaniske have ses også mindre delhaver med hvert sit tema.

En anden bygning er Galerie Entomologique, som viser gamle fossile insekter. En tredje bygning, Galerie Paléontologique, viser udviklingen i anatomien for flere tusinde hvirveldyr. Fossiler udstilles sammen med reproduktioner af forhistoriske dyr.

I haven ses også en labyrint, som ender oppe på toppen af en bakke, hvorfra der er en god udsigt til en del af haven. Der ligger også drivhuse (Les Grands Serres), hvor man kan se tropiske planter. Desuden ses en rosenhave og en irishave.


Zoologisk have i Jardin des Plantes

Den zoologiske have ligger på den nordlige side af Botanisk have og strækker sig også over et stort område. Den hedder på fransk Ménagerie og er populær hos børn. Den er måske lidt gammeldags og er mindre end den zoologiske have i Vincennes skoven lige udenfor Paris' midtby.

Til gengæld er det en af de ældste zoologiske haver i Frankrig. Den blev grundlagt i 1795 efter den store revolution i 1789. De få dyr, som kongen før revolutionen havde ved Versailles-slottet, blev flyttet hertil. Den lille zoo åbnede for offentligheden og blev populær i 1800-tallet, hvor man havde fået fat i flere eksotiske dyr. I 1870-71 var Prøjsen i krig med Frankrig, og Paris blev belejret. For at skaffe mad til indbyggerne blev mange af dyrene i den zoologiske have slagtet.

Den lille zoo ligger i forbindelse med den botaniske have. Her er det den røde panda.

Dyrene, der kan ses i haven, er bl.a. vilde dyr, aber, krybdyr og fugle. I midten af haven ses en rotunde, som huser et mikro-zoo. Her får man en forståelse for, hvad mikroorganismer er.

Beliggenhed:

Jardin des Plantes kvarteret

Jardin des Plantes - Kort 4 (Punkt 99)

Les Grands Serres - Kort 4 (Punkt 100)

Zoologisk have - Kort 4 (Punkt 96)