Andre slotte - 2*, 3* og 4*


Château de Vaux le Vicomte - 4*

Vaux-Le-Vicomte er et meget storslået slot beliggende ca. 45 km. sydøst for Paris tæt ved byen Melun. Det blev bygget i 1600-tallet til finansministeren Nicolas Fouquet (1615 - 1680). Han var blevet meget rig bl.a. ved at låne penge til staten. I 1650'erne havde han erhvervet området, som slottet ligger på, og nu skulle slottet opføres. Da område var meget sumpet, skulle der først et stort dræningsarbejde til, før selve byggearbejdet kunne påbegyndes. Slottet med den tilhørende have stod færdigt i 1661.

Vaux le Vicomte set fra forsiden (havesiden)

I den anledning ville Fouquet holde en stor åbningsfest. Den 23-årige kong Ludvig d. 14. (Solkongen) var også inviteret, som blev holdt i august. Festen blev umådelig ødsel, hvilket Ludvig d. 14. ikke kunne lide. Han iværksatte en undersøgelse af Fouquets økonomiske forhold og Fouquet blev kort tid efter arresterede. Efter en tvivlsom rettergang blev han idømt livsvarigt fængsel for underslæb og slottet konfiskeret. Dette fik Fouquets kone tilbage senere. Hun satte det til salg i 1705. Det var efterfølgende ejet af to forskellige familier.

Slottet forfaldt i 1800-tallet, men i 1875 blev det købt på en offentlig auktion af en rigmand ved navn Alfred Sommier. Indvendigt var det også meget forfaldent, hvor der ikke var ret meget tilbage af oprindelige interiør. Og haven var helt vokset til. Sommiers familie restaurerede slottet og haven.

I dag er slottet atter flot og er sammen med haven åbent for offentligheden. I forbindelse med slottet ses et vognmuseum, Musée des Equipages, i de gamle stalde.

Slottet Vaux-Le-Vicomte set fra bagsiden

Slottet, der er i barokstil, er sammen med haven lavet af de måske tre mest kendte arkitekter på det tidspunkt. Selve slottet blev opført af Le Vau, mens den indvendige udsmykning blev lavet af Le Brun. Haven blev anlagt af Le Notre. Det var de samme tre personer, som var med til at opføre Ludvig d. 14.'s Versailles slot.

Indvendigt er rummene ødsle udsmykket med bl.a. statuer, træpaneler og gobeliner. Under slottets kuppel ligger Grand Salon, som er oval og med søjler og buster. Der ses også mange flotte loftsmalerier. Haven består af flere terrasser med plæner foruden mange vandbassiner og springvand. Der ses lange aleer med statuer, træer og buske klippet i kunstneriske former.

Château de Malmaison - 3*

ligger lidt vest for Paris og er opført i 1620'erne. I 1799 købte Napoleon d. 1. slottet, hvor han et stykke tid boede sammen med sin kone Josephine de Beauharnais. Efter deres skilsmisse i 1809 fik Josephine slottet, hvor hun boede til sin død i 1814.

I dag huser slottet et museum over napoleonstiden. Det blev åbnet i 1906 og udstiller møbler, malerier og andre kunstgenstande. Nogle af Napoleon d. 1's ejendele udstilles også her, bl.a. hans sværd. Napoleons trone fra slottet Fontainebleau, kan også ses her.

Napoleon d. 1.'s kone, Josephine, fik overdraget Malmaison efter deres skilsmisse.

Malmaison er et flot slot med en harmonisk og diskret facade. Napoleon d. 1. lavede stort set ikke om på slottets ydre, mens han indvendigt lavde meget om. I dag ses der mange flotte rum. I forhallen ses søjler og buster af Napoleon's familie. I statsrådssalen er væggene og loftet udsmykket med stribet silke. I biblioteket ses der flotte vægmalerier, mens der i et af Josephines soveværelser ses en overdådig udsmykket himmelseng. Josephine kunne godt lide blomster, så dengang sås der mange blomster og drivhuse i den store park omkring slottet.

Chateau de Bois-Préau er også fra 1600-tallet og ligger tæt ved Malmaison. Dette slot erhvervede Josephine i 1809 til sine ansatte og gæster. I dag huser det også et museum om Napoleonstiden.

Adresse: Musée national du château de Malmaison, Avenue du château de Malmaison, 92 500 Rueil-Malmaison


Château de Vincennes - 3*

Vincennes skoven ligger ved den sydøstlige del af Paris ved ringemotorvejen Le Peréferique. Oprindeligt var skoven et kongeligt jagtområde, men i midten af 1300-tallet opførtes et slot ved navn Chateau de Vincennes. Det bestod af en række bygninger omkranset af en forsvarsmur og en voldgrav.

Chateau de Vincennes er et af de få slotte ved Paris fra Middelalderen.

Slottet fik et karakteristisk 52 meter højt borgtårn, som hedder Le Donjon de Vincennes. Et andet tårn hedder La Tour du Village. I Middelalderen var det guvernørens bolig, hvor han kunne overvåge indgangen og forsvaret af borgen.

Et kongelig kapel, Chapelle Royale, blev påbegyndt i af 1300-tallet, men blev først færdig i midten af 1500-tallet. Det er bygget i gotisk stil, hvor facaden og dens rosevinduer er i flammegotisk stil. Desuden ses der glasmalerier i koret fra midten af 1500-tallet.

I midten af 1600-tallet opførtes to symmetriske kongelige pavilloner i den sydlige del af slottet på hver sin side af hovedgården Cour Royale. Arkitekten Le Vau stod for dette arbejde. Slottet har i tidens løb været brugt til mange ting, som kongebolig, fængsel, våbenlager og porcelænsfabrik. Det var fængsel fra begyndelsen af 1500-tallet til slutningen af 1700-tallet.

Det 52 meter høje borgtårn er meget imponerende at se på.

Omkring 1800 blev det benyttet af militæret og kom til at indgå i Paris' forsvarssystem. Slottet og området omkring det blev forstærket. I midten af 1800-tallet gav Napoleon d. 3. skoven til byen Paris med undtagelse af slottet og de militære områder. Den skulle laves om til en park i engelsk stil.

Under 2. verdenskrig besatte de tyske tropper slottet. Da tyskerne d. 24. august 1944 forlod Chateau de Vincennes skød de 26 modstandsfolk og ødelagde dele af slottet. Slottet har været restaureret i flere perioder, den sidste blev færdig i 1995. Chateau de Vincennes er flot at se i dag, og det ligger i forbindelse med skoven Vincennes, som i dag består af parker, søer, sportsområder og meget mere.

Château de Chantilly - 3*

ligger ca. 40 km. nord for Paris ved landsbyen af samme navn. Chantilly er synonym med hesteopdræt og ridesport, hvor der findes flere tusinde heste i staldene i skovene omkring landsbyen. Det er et af verdens førende opdrætssteder for heste.

Château de Chantilly er uregelmæssigt bygget op sin form.

Chateau Chantilly er et slot, som i 1800-tallet blev genopbygget delvist i renæssancestil. Det er delt op i to adskilte bygninger, nemlig Petit Chateau og Grand Chateau. Det huser to museer, et om kunst og et om heste.

Museet om heste kan bl.a. ses i slottets næsten 200 meter lange stalde. Her ses levende heste, mens der resten af museet fortælles og udstilles om alt indenfor heste og hesteopdrædt. Den omkringliggende park er anlagt af den berømte havearkitekt Le Notre, hvor der ses en stor sø og vandløb.

Slottet har været ejet af flere familier, bl.a. Condé slægtens hvis kunstsamling kan ses på slottet i Musée Condé. Samlingen består af mange malerier af bl.a. Rafael, møbler og gobeliner. Der ses også illuminerede manuskrifter, indbundne bøger fra Middelalderen foruden forskellige historiske dokumenter.

Saint-Germain-en-Laye - 3*

Slottet Saint-Germain-en-Laye ligger 20 km. vest for Paris i byen af samme navn. Det oprindelige slot (eller borg) blev opført omkring 1122 for at forsvare byen mod vest. I perioden 1230-1238 blev det udbygget, hvor der bl.a. blev opført et kapel i gotisk stil. Det hedder Sainte Chapelle og ligner kirken Sainte Chapelle i Paris og begge har også samme navn.

Under 100-årskrigen (1337-1453) blev slottet meget beskadiget, dog ikke kapellet. I første halvdel af 1500-tallet fik det en større ombygning under Frans d. 1. Flere konger i 1500-tallet har boet på St-Germain-en-Lay, som var den foretrukne bolig for kongerne udenfor Paris. Ludvig d. 14. (Solkongen) blev født her, men har også som barn boet i Palais Royale i Paris' midtby.

Her ses kun en mindre del af Saint-Germain-en-Laye slottet. Der ligger noget mere bagved.

Siden flyttede han til det store Versailles slot. St-Germain-de-Laye blev efterfølgende overdraget til den tidligere engelske konge, James II af England. Han var gået i landflygtighed og døde her i 1701.

Slottet har et lidt borgagtigt udseende og har form som en uregelmæssig femkant med flere tårne. Kapellet ligger i forbindelse med slottet. Haven og terrassen er anlagt af havearkitekten Le Nôtre, og der er en flot udsigt over Seinen.

I 1867 blev det arkæologiske Musée des Antiquités Nationales indviet i slottet. Her udstilles genstande som guld- og sølvsmykker, våben og keramik fra stenalderen til omkring 800. En af de mest kendte ting er en figur af en kvinde, La Dame de Brassempouy, som er fra ca. 21.000 f.Kr. Der udstilles også mange hulemalerier på museet, men de er kopier.

Château d'Ecouen - 3*

Ecouen er et slot beliggende 20 km. nord for Paris. Det blev opført til en rigsmarskal i midten af 1500-tallet. Slottet er firkantet med indvendig gård og i hvert hjørne ses en firkantet pavillon. Dette var i stedet for tårne, som ofte var brugt i Middelalderen. Slottet fik dermed et renæssance-udseende, som var på mode i 1500-tallet.

Château d'Ecouen set fra sydsiden.

De fire fløje blev opført efter hinanden, og man kan se en mere forfinet stil for hver fløj, jo senere fløjene tidsmæssigt blev opført. I sydfløjen ses en søjlehal med store søjler, hvilket var noget nyt i fransk arkitektur. Slottet har desuden en voldgrav. Kendte kunstnere fra den tid stod for den indvendige udsmykning, hvor kun noget af den stadig kan ses i dag.

I dag huser slottet Musée National de la Renaissance, som er Paris museum for renæssanceperioden. Meget passende ligger museet også i et renæssancepalæ. Der ses bl.a. en flot samling af malerier og gobeliner fra 1500-tallet. Meget af kunstsamlingen er overført fra Musée de Cluny i Latiner-kvarteret, hvor sidstnævnte nu kun udstiller kunst fra Middelalderen.

Château de Rambouillet - 2*

Château de Rambouillet ligger ved byen Rambouillet 40 km. sydvest for Paris. Slottet var oprindeligt et mindre gods i Middelalderen, som siden blev kongelig ejendom. Frans d. 1. boede nogle gange på det. I starten af 1700-tallet blev ombygget, hvorfra det meste af den nuværende bygning stammer. Fra slutningen af 1800-tallet har det været den franske præsidents officielle sommerbolig.

Rambouillet er den franske præsidents officielle sommerbolig

Da slottet både har tilhørt konger, kejser og adel er den indvendige udsmykning meget sammensat. Marmorrummet er helt holdt i grå og rødt marmor. Den store salon ses med træudskårne paneler og møbler fra Ludvig d. 15.'s tid. Slottet har fire tårne, som delvist er dækket af vedbend, og den tilhørende park ligger ned til en sø. I 1975 blev der her holdt det første G7 møde.

Adresse: Rambouillet, Yvelines

Château de Dampierre - 2*

ligger 35 km. sydvest for Paris mellem slottene Versailles og Rambouillet. Det blev opført af Jules Hardoin Mansart i 1675 til en hertug og minister og er bygget i streng klassisk stil, hvor facaden kan minde om facaden på Hôtel Soubise. Slottet har nogle seperate fløje. Den tilhørende park er anlagt af den kendte havearkitek André Le Nôtre. Interiøret er overdådigt udsmykket, hvor et af de flotteste rum Salle des Fêtes er i romersk stil.

Adresse: Château de Dampierre, 78720 Dampierre en Yvelines