La Conciergerie

La Conciergerie ligger på Ile de la Cité på den nordvestlige side. Det har været brugt som fængsel fra 1300-tallet frem til 1914. Denne iøjenfaldende bygning ud mod Seinen udgør en del af Palais de Justices (Justitskomplekset), som oprindeligt var en del af et gammelt kongeslot. Noget af la Conciergerie er i dag lavet om til et museum med egen indgang.

La Conciergerie var oprindelig et fængsel, men noget af det er i dag et museum.

La Conciergerie blev opført i slutningen af 1200-tallet og nogle år frem. Meget af den oprindelige bygning eksisterer ikke mere, og en del af den nuværende er opført i 1800-tallet. Navnet kommer af det franske ord "concierge", som var den kongelige guvernør, der boede her og havde opsyn med bygningen.

La Conciergerie med de 4 karakteristiske tårne ses bedst fra nord. Det vestligeste tårn, Tour Bonbec, er det ældste. De to tvillingetårne i midten hedder Tour de César og Tour d'Argent. Til venstre herfor ligger indgangen. I den østligste del af bygningen ses Tour de l'Horloge, som er det firekantet tårn. Her blev der i slutningen af 1300-tallet hængt det første offentlige ur op i Paris.

Fra indgangen til La Conciergerie kommer man ind i en gård, som fører ind i det hvælvet rum Salle de Gardes med gotiske murpiller. Derefter kommer man til det store rum Salle des Gens d'Armes (sal for de væbnede mænd). Det er også i gotisk stil og har fire søjlegange. Det er et stort rum, som måler 69 x 27 m. og blev brugt til den kongelige garde. De to rum er begge ret mørke.

La Conciergerie har nogle karakteristiske runde tårne, som er let at kende i bybilledet.

En gang ved siden af Salle des Gens d'Armes ved navn Rue de Paris går hen til fængselsområdet. Køkkenet, som ligger lavt ud mod Quai de l'Horloge og Seinen, har et ildsted i hvert hjørne. Det er fra den oprindelige bygning fra ca. midten af 1300-tallet. Facaden mod Seinen er opført i 1800-tallet i nygotisk stil.

Under Revolutionen i 1789 blev mange fængslet her. Næsten 2600 fanger blev dødsdømt og herfra kørt til guillotinen, som stod forskellige steder i byen.

I 1914 blev en del af fængslet lavet om til et museum. I 1989 blev det lavet om, hvor f.eks. flere rum blev rekonstrueret. Dermed kunne man se, hvordan cellerne havde set ud omkring Revolutionen, hvor der b.la. kan ses en rekonstruktion af Marie-Anotinette's celle. I flere af cellerne er der voksfigurer af personer. Og på 1. sal fortælles om bygningens historie, bl.a. om de kendte fanger der sad her.

Adresse: Quai de l'Horloge 1 (île de la Cité & île St-Louis)