Saint-Germain l'Auxerrois - 3*

Saint-Germain l'Auxerrois ligger overfor museet Louvre's østlige side. Kirken er opført i Middelalderen, men den er blevet ombygget flere gange. Dette bevirker, at der ses flere forskellige arkitektoniske stilarter, nemlig romansk, gotisk, flammegotisk og renæssance. I midten af 1800-tallet gennemgik kirken en større restaurering.

Saint-Germain l'Auxerrois ligger overfor Louvre's søjlekolonnade mod øst.

Kirken blev hofkirke i 1300-tallet, da kongefamilien flyttede fra slottet på Île de la Cité til Louvre slottet. Det gjorde, at kirken fik mange gaver og donationer, som kom til at præge dens udsmykning. Den er viet til Saint Germain, som i 400-tallet var en biskop fra byen Auxerre.

Selvom kirken er opført i flere forskellige stilarter, er den overvejende i gotisk stil. Den har et oprindeligt romansk tårn, men i midten af 1800-tallet fik den også et nygotisk klokketårn. Våbenhuset er fra 1430'erne.

Under revolutionen i 1789 blev kirken brugt som lade. Næsten alt af den oprindelige indretning gik tabt. Der er dog nogle få ting tilbage, som f.eks. den store flamske altertavle udskåret i eg. Den er fra begyndelsen af 1500-tallet. Der ses også en kongelig kirkestol fra 1684. Orgelet er fra 1600-tallet og kommer fra Sainte Chapelle.Der ses også to rosevinduer, som sammen med glasmalerierne i tværskibet, er fra slutningen af 1400-tallet. Flere kendte personer er begravet i kirken, f.eks. arkitekten Le Vau, som arbejdede på det store Versailles slot lidt udenfor Paris.

Saint-Germain l'Auxerrois set fra toppen af nabobygningen.

Historiske begivenheder:

Den 24. august 1572 (Bartholomæus-natten) ringede klokkerne her, som blev signalet til en massakre. Henrik af Navarra, som var huguenot og protestant, stod til at blive landets næste konge. Kongefamilie og deres støtter var katolikker. Et bryllup blev afholdt nogle dage forinden mellem Henrik og Marguerite af Valois, som var fra den katolske kongefamilie. Det skulle være et tegn på forsoning mellem de to trosretninger og deres støtter.

Men den katolske kongefamilie sendte soldater af sted for at myrde de protestantiske bryllupsgæster, som var blevet lokket til brylluppet. Der blev myrdet 2000 huguenotter. Massakren bredte sig til hele Frankrig og i alt blev 8000 dræbt. Henrik blev holdt fanget i flere år, men slap fri og endte med at blive en af de mest populære konger i Frankrig. Massakren var en del af sammenstødene mellem protestanter og katolikker under religionskrigene i Frankrig i sidste halvdel af 1500-tallet.

Adresse: Place du Louvre nr. 2 (Beauborg & Les Halles kvarteret) - Kort 3 (Punkt 69) -