La Grande Arche - 4*

I Paris' vestlige udkant ligger den moderne forstad La Défense, hvor der ses mange højhuse i glas og stål. Disse meget moderne bygninger står i kontrast til midtbyen i Paris, som er betydelig ældre. Le Défense blev opført som et nyt erhvervs-centrum for store virksomheder, men det er også bopæl for mange mennesker. En meget markant bygning i dette område er Den Store Triumfbue (La Grande Arche), som er en meget stor Triumfbue bygget i glas og hvidt marmor.

Den Store Triumfbue er en imponerende bygning med sit hvide marmor.

I starten af 1980'erne manglede man en bygning på denne plads, og der blev udskrevet en arkitektkonkurrence om projektet. Den daværende franske præsident Mitterrand var med i udvælgelsen af de indkomne forslag. Flere hundrede forslag blev vurderet, og man valgte forslaget med Den store Triumfbue fra den danske arkitekt Johann Otto von Spreckelsen. Nogle ændringer i projektet blev lavet, hvorefter byggeriet gik i gang. Bygningen fik navnet La Grande Arche (Den Store Triumfbue), men man siger også menneskehedens triumfbue.

Byggeriet skulle være færdigt i 1989 til 200-året for revolutionen i 1789. Og datoen blev overholdt. Otto von Spreckelsen havde tidligere trukket sig ud af projektet i protest mod nedskæringer og bureaukrati. Han døde i 1987, 58 år gammel.

Når vejret er godt sidder der ofte mange mennesker på trapperne til den Store Triumfbue.

Størrelsen på Den Store Triumfbue er enorm. Den danner næsten en perfekt kube med ca. 110 m. i både længde, bredde og højde. Notre Dame med sit spir på 90 meter i højden kunne stå inde under buen. Der er 35 etager, som huser forskellige regeringskontorer. På øverste etage er der udstillingslokaler, hvorfra man kan gå op på taget og nyde udsigten ind til Paris. Udvendige elevatorer i gennemsigtige rør transporterer turister og andre til og fra øverste etage. For at komme til elevatoren skal man først gå op ad de mange trapper ved foden af den store bygning.

Den Store Triumfbue ligger i et kvarter med mange moderne højhuse

Udsigten ind til Paris kan være flot, hvis vejret er klart og luften uden forurening. Dog er Den store Triumfbue lidt lang væk fra centrum, så det er begrænset hvor mange kendte ting, man kan få øje på. Den ligger næsten for enden af en lige linje, som begynder ved Louvre, går videre over Concorde-pladsen, Champs-Élysées og igennem (den gamle) Triumfbue og videre ud til La Défense. Denne strækning kalder franskmændene for Triumfvejen.