75 flotte billeder fra Paris

1. Eiffeltårnet i foråret

Eiffeltårnet blev bygget på kun 2,5 år og stod færdigt til verdensudstillingen i Paris i 1889. I starten var det meget kritiseret, men det har nu i mange år været byens vartegn. Det er også samtidig en af de mest kendte turist-attraktioner i verdenen. Her ses det berømte tårn i det tidligere forår.

2. Kirken Sacré-Coeur

En af de mest kendte bygninger i Paris er kirken Sacré-Coeur. Den ligger højt på Montmartre-bakken og kan ses mange steder fra byen. Den hvide kirke, som blev indviet i 1919, har en stor kuppel og 4 mindre kupler samt et klokketårn. Fra foran kirken er der en god udsigt over Paris.

3. En af Paris' mest berømte caféer

Café de Flore på den sydlige bred er en berømt café, bl.a. fordi at franske intellektuelle ofte besøgte stedet i årerne efter 2. verdenskrig. Priserne på caféen er dog overkommelige, f.eks. koster en cappuccino 50 kr.

4. Morgensol over Paris

Den kendte katedral Notre Dame ligger på øen Île de la Cité. Her ses den østlige side af øen, hvor Notre Dame kan ses. Til højre ligger øen Île Saint-Louis, som mest bruges til beboelse. Her ligger mange huse fra 1600-tallet. Man kan se på billedet, at solen er ved at stå op.

5. Skak-spil i Luxembourg-haven

I parken Luxembourg-haven på den sydlige bred er der mange aktiviteter for både børn og voksne. Børn kan sejle med små skibe i et stort vandbassin, ride på pony, besøge legepladserne eller et dukketeater. For voksne er der tennis, basketball, musik, kuglespillet Petanque samt skak.

6. Hôtel de Biron

Hôtel de Biron ligger på den sydlige bred lidt øst for Eiffeltårnet. Det er et flot palæ opført i 1720'erne, som i dag huser et museum over en af de mest kendte franske billedhuggere, nemlig Auguste Rodin (1840-1917).

7. Højhusene ved Eiffeltårnet

Front de Seine er et område med over 20 højhuse (maks. 98 meter høje), som ligger umiddelbart syd for Eiffeltårnet. De er primært opført i 1970'erne, og de benyttes både til beboelse og kontor samt et hotel.

8. Luxembourg-haven

Luxembourg-haven på den sydlige bred er en af Paris' største og mest populære parker. På billedet ses kun en lille del af den, nemlig et af de steder hvor græsset må betrædes. Her sidder folk mest i skyggesiden.

9. En bager/tesalon i Marais

I det gamle Marais kvarter på den nordlige bred mod øst ses mange små yndige butikker, som f.eks. denne bagerbutik. Det er samtidig også en lille tesalon, hvor man kan spise kager eller få morgenmad.

10. Fontæne på Concorde-pladsen

Concorde-pladsen på den nordlige bred er den største i byen. Midt på pladsen står en 3.300 år gammel obelisk fra Ægypten. På hver side af obelisken ses en flot fontæne, som laver forskellige springvandseffekter.

11. Paris' ældste bageri

Bageriet Stohrer ligger på den nordlige bred 200 meter nord for det kæmpestore indkøbscenter Les Halles (Hallerne). Bageriet er fra 1730 og det ældste i byen. Det ligger i en gågade med mange andre små butikker. Det er kendt for at have været Dronning Marie Leszczyńska's favorit-bageri. Hun var gift med den franske Kong Ludvig d. 15. i 1700-tallet.

12. Solopgang over Pont Neuf

Paris ældste bro hedder Pont Neuf og er fra starten af 1600-tallet. Den består af to broer, som hver udgår fra øen Île de la Cités vestlige spids. Notre Dame ligger bl.a. på øen. På billedet ses broen ved solopgang.

13. Opéra-Comique

Opéra-Comique er et teater, som opstod omkring 1714. Den nuværende bygning, som teatret bruger, blev opført i 1890'erne. Den ligger i en sidegade til Boulevard des Italiens, tæt på Paris berømte Garnier-Opera. Bygningen har plads til ca. 1250 personer, og den kaldes nogle gange også for Salle Favart efter en fransk dramatiker i 1700-tallet.

14. En klassisk metro nedgang

Paris har nogle meget karakteristiske Metro nedgange, bl.a. den på billedet. Den er sammen med mere end 100 andre fra begyndelsen af 1900-tallet og lavet i Art Nouveau stil. Arkitekten bag dem var franskmanden Hector Guimard (1867-1942). Nogle nedgange er overdækket som på billedet, mens en del er uden overdækning.

15. Paris by night - Notre Dame

Katedralen Notre Dame er en af de mest kendte bygninger i Paris. Den er opført i perioden 1163-1345 og er et mesterværk indenfor den gotiske byggestil. Hvert år besøges den af ca. 14 mill. personer.

16. Paris' gamle smukke indkøbs-arkader

I den første halvdel af 1800-tallet dukkede mange overdækkede arkader op fyldt med små butikker. I dag er der ca. 30 tilbage (nordlige bred). Her ses Passage des Princes, som ligger tæt ved Paris' gamle Opera.

17. Les bouquinistes

Paris er bl.a. kendt for sine bogkajer (bouquinistes). I grønne trækasser langs med Seinen sælges gamle bøger, tidsskrifter, plakater, frimærker og postkort. Hver bouquinistes (240 personer i alt) må maks. have 4 bogkasser. Man kan finde bogkajerne (groft sagt) på den nordlige og sydlige bred (kaj) ud for de to øer Île de la Cité og Île Saint-Louis.

18. Gadegøgler i Paris

I Paris oplever man mange steder gadegøglere, som f.eks. på den store plads foran det moderne Pompidou-kunstcenter. Ofte tiltrækker de en mindre eller større menneskemængde, og efter endt forestilling samles der penge ind. På billedet ses tre unge mennesker, som kigger på en gøgler.

19. Fontæne på Concorde-pladsen

Concorde-pladsen er Paris' største plads, som ligger lige ud til Seinen på den nordlige bred. I midten står en 23 meter høj obelisk, og på hver side af den står der to flotte fontæner. De har flotte vand-effekter samt en flot udsmykning med flere delvist forgyldte statuer.

20. Frankrigs største butikscenter

I den moderne højhus-forstad La Défense lidt vest for Paris ligger Frankrigs største butikscenter målt på omsætning. Det hedder "Les Quatre Temps" og åbnede i 1981. Der er mere end 300 butikker af enhver art. Til sammenligning har Fields i København ca. 140 butikker. Og det besøges af ca. 45 mill. personer om året (Eiffeltårnet besøges af 7 mill.).

21. Montmartre kvarteret

Montmartre ligger i et bakket område i den nordlige del af Paris. Det er kendt over hele verdenen p.g.a. sin fortid som et kunstnercentrum (slut 1800-tallet). I dag har kvarteret stadigvæk et hyggeligt landsbyagtigt præg.

22. Paris' gamle Opera

Paris' gamle Opera på den nordlige bred er flot udvendigt og meget overdådigt udsmykket indvendigt. Den blev opført i perioden 1861-1875 og var højdepunktet under Paris' store byfornyelse i midten af 1800-tallet.

23. Luxembourg-palæet

I den store park Luxembourg-haven på den sydlige bred ligger et meget stort palæ (nærmere slot). Det er fra starten af 1600-tallet, men ombygget mange gange siden. I dag huser det Senatet, som er det franske overhus.

24. Paris' flotte opera indvendigt

Paris' gamle Opera (Garnier-Operaen) er flot udvendigt og overdådigt udsmykket indvendigt. Her ses den store sal, Grand foyer, som er 154 m. lang. Den har forgyldte søjler, flotte lysekroner, et imponerende loft m.m.

25. Boghandel i Latiner-kvarteret

Shakespeare and Company er en boghandel i Latiner-kvarteret fra 1951. Der sælges både nye og brugte bøger, og her er primært engelsk litteratur. Boghandlen er også lidt af en turistattraktion og har været med i flere film.

26. Art Nouveau bygning

Art Nouveau var en byggestil m.m., som var populær i Paris fra ca. 1885 til ca. 1920. Hvis man skal beskrive den med ét ord, kan man sige, at der er noget eventyr over det. Her er det bygningen Mezzara i gaden Rue Jean de la Fontaine, som har en del bygninger i den stil. Bemærk også døren.

27. Seinen by night

Billedet viser Seinen fra broen Pont Saint-Michel (mod vest). Til højre ses øen Île de la Cité, hvor bl.a. Notre Dame ligger. Til venstre ses den sydlige bred. Broen i baggrunden er Pont Neuf, og Louvre kan anes bagerst.

28. Boulogne-skoven i Paris

I den vestlige del af Paris ligger Boulogne-skoven, som delvist er en vild skov. Billedet viser den største sø i skoven, som hedder Lac Inferieur. Her ligger to øer, som kun kan nås i robåde. Den ene ø har en restaurant.

29. Aftenliv på Boulevard Saint-Michel

Boulevard Saint-Michel kan siges at være "hovedgade" i Latiner kvarteret. Her ses det typiske parisiske folkeliv. Om aftenen strømmer parisere ud i gaderne for at benytte de mange caféer, restauranter, biografer m.m.

30. Versailles slottets store have

Det kendte Versailles slot lidt vest for Paris har en enorm stor have. På billedet ses ca. halvdelen af haven. Det store vandbassin bagerst er 1,6 km. langt. Til højre for det ligger den anden halvdel af haven.

31. Place Monge by night

Place Monge ligger i den vestlige del af Latiner-kvarteret på den sydlige bred. Det er en mindre plads med en del træer og et springvand i midten. Her holdes torvedag en gang om ugen, hvor boder sælger forskellige former for madvarer. I baggrunden ses en kasserne-bygning.

32. Paris' gamle triumfbuer (1)

Den sidste af Paris' 4 gamle triumfbuer er Porte Saint-Denis, som er fra 1672 og er 24 meter høj. Til sammenligning er den store Triumfbue 50 meter høj, mens den lille i museet Louvre's gård er 19 meter høj.

33. Paris' gamle triumfbuer (2)

Paris har 4 gamle triumfbuer. Den klart mest kendte er den store for enden af Champs-Élysées. Den lille Triumfbue ligger i Louvre's gård. De sidste to er ret oversete. De ligger tæt ved hinanden, ca. 1 km. nord for Pompidou-centeret. Her er det Porte Saint-Martin fra 1674, der er 17 m. høj.

34. Detalje fra Sorbonne-bygningen.

I Latiner-kvarteret ligger en meget stor bygning, som kaldes Sorbonne-bygningen. Den huser 4 af Paris' 13 universiteter. Hovedindgangen er fra Place de la Sorbonne. På billedet ses lidt af bagsiden af bygningen med et tårn, som bruges til astronomi-formål.

35. Gade på Montmartre

Kvarteret Montmartre i den nordlige del af Paris ligger højt. Der er mange små smalle gader, som bugter sig i det bakkede terræn. Samtidig har kvarteret bibeholdt et lidt landsbyagtig præg, som det kan ses på billedet.

36. Detalje fra Versailles-slottet

Det store Versailles-slot lidt vest for Paris er meget overdådigt udsmykket, både indvendig og udvendig. Her ses noget af taget fra marmor-gården med bl.a. en balustrade, forgyldte kvist-vinduer, vaser og statuer.

37. Sporvogne i Paris

Selvom sporvognene egentligt forsvandt i Paris i 1957, så er de dukket frem igen i de seneste årtier. I dag findes der 3 ruter. Billedet viser et stoppested ved den Internationale Universitetsby i den sydlige del af Paris.

38. Gammelt fint palæ i Marais kvarteret

Hôtel de Sully fra 1620'erne ligger i Marais. I 1634 købte Hertugen af Sully (en tidligere finansminister) palæet. I dag ejes det af en offentlig institution, som vedligeholder monumenter i landet, bl.a. Triumfbuen i Paris.

39. Blomsterbutik i Rue Cler

Gaden Rue Cler ligger tæt på Eiffeltårnet og er delvist en gågade. Den er kendt for sine mange specialbutikker med mad af høj kvalitet, men der sælges også andre ting i gaden, bl.a. blomster som det ses på billedet.

40. Slot og park i Boulogne-skoven

Den store Boulogne-skov i den vestlige udkant af Paris er delvist vild, men der er også anlagt flere flotte parker, bl.a. den yndige Parc de Bagatelle. Noget af denne park ses på billedet, hvor også et af parkens to slotte ses.

41. Den lille Frihedsgudinde

På den lange smalle ø Cygnes, meget tæt på Eiffeltårnet, ses en (mindre) kopi af Frihedsgudinden i New York. Den er 22 meter høj og blev indviet i 1889. Den ses ud for "Front de Seine", et område med højhuse.

42. Solnedgang over Montmartre

Billedet viser det kendte og højtliggende kvarter Montmartre taget lidt på afstand. Solen er ved at gå ned, og vi kan se øverst på toppen af bakken den kendte kirke Sacré-Coeur, som blev indviet i 1919.

43. Delikatesse butik fra 1761

Ikke så langt fra den gamle Paris Opera ligger en delikatesse butik ved navn "A la mère de Famille". Den er fra 1761. Her kan købes marmelade, chokolade, slik, kiks, kager osv. Det er en kæde med 9 butikker i byen.

44. Broen Pont Alexandre III

Pont Alexandre III fra år 1900 er måske Paris' flotteste bro. Den er smukt udsmykket med bl.a. gamle lamper langs med rækværket. Broen ligger tæt ved Champs-Élysées og Concorde-pladsen. Eiffeltårnet ses i baggrunden.

45. Champs-Élysées fra luften (sådan da)

Den knap to km.lange og meget kendte gade Champs-Élysées er ofte meget travl, både m.h.t. biler og fodgængere. På billedet ses et udsnit af gaden taget oppe fra Triumfbuen. Gaden har to rækker kastanjetræer.

46. Kabelbanen til Montmartre

For at besøge Sacré Coeur kirken på Montmartre bakken, kan man tage trapperne med mere end 300 trin. Man kan også hvile fødderne og tage kabelbanen. Så sparer man at gå 108 meter (men hvilke 108 meter).

47. Imponerende læsesal

Det Franske Nationalbibliotek ligger i et ældre bygningskompleks tæt ved Louvre samt i en stor bygning fra 1996 i det østlige Paris. I den gamle del ses to imponerende læsesale, hvoraf den ene kan ses på billedet.

48. Den ultra moderne restaurant KONG

Restauranten KONG fra 2003 har et yderst moderne design indvendigt. Den ligger i en lang glaskuppel, og der er en flot udsigt mod syd, hvor Seinen ligger. Priserne er faktisk overkommelige, en dessert fås til 100 kr.

49. Hotel Bristol - gennemført luksus

Hotellet Le Bristol fra 1925 ligger tæt ved Champs-Élysées og er måske det mest luksuøse i byen. Det har 188 værelser, 92 suites (største 323 kvm), restauranten Epicure (3 Michelin stjerner) og en flot svømmepøl.

50. La Défense - en forstad i glas og stål

I den vestlige udkant af Paris ligger den moderne og fremtidsagtige forstad La Défense. Det er et stort område med mange højhuse, primært til erhvervslivet, men også til lidt beboelse samt et meget stort indkøbscenter.

51. Solnedgang over Paris

Fra det 210 meter høje Montparnasse højhus er der en meget flot udsigt til hele Paris. På billedet ser vi mod vest, hvor bl.a. Eiffeltårnet og den flotte Dôme-kirke med den forgyldte kuppel kan ses. Bag Eiffeltårnet ses en samling højhuse, som hedder La Défense. Det er et moderne forretningskvarter.

52. Bilfri søndage (nogle steder)

Hver søndag (samt helligdage) fra kl. 9 til kl. 17 er visse vejstrækninger i Paris lukket for biler. Det er fortrinsvis omkring Seinen, men også flere andre steder. Her er der så frit slag for gående, cyklende og andre.

53. Montmartre by night

Et af de mest idylliske kvarterer i Paris er Montmartre med de smalle snoede gader, små butikker, caféer, m.m. Her ses et aftenbillede af en gade med caféer og den kendte kirke Sacré Coeur i baggrunden.

54. Seinen og de to centrale øer

Floden Seinen skærer gennem Paris og deler byen i den nordlige bred (højre bred) og den sydlige bred (venstre bred). Centralt i midtbyen ligger der to øer. Île de la Cité er den største og mest kendte, hvor bl.a. Notre Dame ligger. Île Saint-Louis er et stille område med små butikker og lejligheder. Den ses til højre på billedet, mens den sydlige bred ses forrest.

55. Sne i Paris

Vinteren er meget mild i Paris, typisk 6-7 grader i dagstimerne. Det forekommer, at der falder lidt sne om natten, men det plejer at tø om dagen. Så hvis man ser sne-billeder fra Paris, er det ofte kun med et tyndt lag sne, som dette fra Tuileries-haven med Triumfbuen i baggrunden.

56. Et kig ind i et parisisk stormagasin

Paris har 4 stormagasiner. Det mest fornemme hedder Galeries Lafayette Haussmann, som ligger bag den gamle opera. Det består af 3 bygninger, hvor specielt den ene er meget flot med en meget stor glaskuppel. Billedet viser en juleudstilling.

57. Turistbåd på Senen

En bådtur på Seinen er en nem og hurtig måde at se en pæn del af Paris på. Turen tager ofte en time, og der sejles typisk fra øen Île de la Cité, hvor Notre Dame ligger på, hen til Eiffeltårnet og tilbage igen. På billedet til højre ses den vestlige del af denne ø, hvor der ligger en lavtliggende park. Solen er ved at gå ned på billedet.

58. Théâtre des Champs-Élysées

I den dyre gade Avenue Montaigne ligger et af Paris' største teatre. Bygningen, som var færdig i 1913, er et tidligt og flot eksempel på byggestilen Art Déco, som varede indtil 1930'erne. I det første år optrådte den legendariske ballettrup "Den russiske ballet" (Ballets Russes). Der er 1.905 siddepladser og i dag opføres operaer og klassiske koncerter.

59. Baggård i Marais kvarteret

Det gamle Marais kvarter på den nordlige bred mod øst er det ældste i Paris. Bygningerne er primært fra 1500- og 1600-tallet. En del baggårde er yndige, specielt når de pyntes med planter og blomster.

60. Byens rådhus

Paris er administrativt opdelt i 20 områder indenfor den cirkelformet ringvej, som hedder Boulevard Périphérique. Hver af disse områder hedder arrondissementer og har hver sit rådhus. Hele byen Paris har også et fælles rådhus, som klart er det mest kendte. Det hedder Hôtel de Ville og ligger på den nordlige bred (mod øst) lige ud til Seinen.

61. Galerie Colbert

Dagens billede er af en af Paris' gamle indkøbsarkader. Den er fra 1826 og ligger en lille smule nord for museet Louvre. I modsætning til de andre gamle indkøbsarkader består Galerie Colbert primært af kontorer og ikke små butikker. På billedet ses arkadens flotte glaskuppel.

62. En stor, travl og dyr adresse

Foran Paris' gamle Opera ligger den store Opera-plads, som er omkranset af typiske parisiske bygninger. Til højre ses luksushotellet InterContinental Paris Le Grand fra 1862. Det har mere end 500 værelser og suiter.

63. Paris by night - Pompidou-centret.

Pompidou-centret er et højmoderne kunstcenter med et moderne museum i verdensklasse. Selve bygningen (åbnet 1977) har et specielt udseende i glas og stål. Det ligner, at håndværkerne har glemt at tage stilladset ned.

64. Paris' ældste bro

Pont Neuf er Paris' ældste bro fra starten af 1600-tallet (Pont Neuf betyder ellers ny bro). Den består af to broer, som udgår fra øen Île de la Cité's vestlige spids. På billedet ses en af broerne samt noget af Île de la Cité.

65. Indbegrebet af parisisk arkitektur

I midten af 1800-tallet blev en stor del af Paris bygget om. Det gav bl.a. de karakteristiske boligblokke, som er indbegrebet af arkitektur i midtbyen. De kaldes for Haussmann arkitektur efter den daværende "overborgmester".

66. Læseværelse i Paris' historiske bibliotek

Bibliothèque Historique de la Ville de Paris (BHVP) har siden 1969 ligget i et gammelt stort palæ ved navn Hôtel d'Angoulême Lamoignon. Palæet ligger i det gamle Marais kvarter. BHVP har specialiseret i Paris' historie, og der er offentligt adgang. Det har ca. 1 million gamle bøger, dokumenter m.m. fra 1500-tallet til i dag. Billedet viser det flotte læseværelse.

67. Roser i en gårdhave

I Marais kvarteret ligger Paris' bymuseum Musée Carnavalet, som fortæller om Paris' historie. Det holder bl.a. til i det store palæ Hôtel Carnavalet, hvor der er tre yndige gårdhaver med kunstnerisk klippede planter samt blomsterbede. På billedet ses rosenbuske i en af gårdhaverne.

68. Kærlighed og hængelåse

På broen Pont des Arts har par fra hele verden gennem nogle år vist deres kærlighed ved at sætte en hængelås på gelænderet og smide nøglen i Seinen. Og der er rigtige mange hængelåse. Da man er bange for at broen skal bryde sammen, har bystyret fjernet sektioner og sat glas op.

69. Panthéon

Panthéon er med den 83 meter høje kuppel en af de mest markante bygninger på den sydlige bred. Bygningen er i klassisk stil med mange søjler og opført i sidste halvdel af 1700-tallet. Siden 1885 har den været brugt som mausoleum for betydningsfulde franskmænd, hvor der i krypten er gravmæler for bl.a. forfatterne Voltaire, Victor Hugo og Èmile Zola.

70. Paris' store bymuseum

I det gamle Marais kvarter ligger Paris' bymuseum, som hedder Musée Carnavalet. Det ligger i to store gamle palæer. På museet gennemgås Paris' historie fra det romerske Paris til 1900-tallet. Der udstilles mange tidstypiske rum fra 1600-1700-tallet komplet med møbler, træpaneler, malerier osv., dog mest rum fra det højere borgerskab/aristokratiet.

71. Det fornemme Hôtel Plaza Athénée

I Frankrigs dyreste gade, Avenue Montaigne, ligger der mange kendte modehuse samt et luksushotel. Det er Hôtel Plaza Athénée fra 1911. Der er 154 værelser og 54 suiter, bl.a. den 450 kvm. store Royal suite. Hotellet har en restaurant med 3 Michelin stjerner. Den hedder Alain Ducasse au Plaza Athénée og drives af mesterkokken Alain Ducasse.

72. Modetøj hos Chanel

"Coco" Chanel (1883-1971) var en af verdens største modeskabere. Hun revolutionerede moden flere gange, og i dag står mærket stadig for den ypperste mode. I mange år lå hovedkvarteret i Rue Cambon ved Place Vendôme. I dag er der stadig en stor Chanel butik, hvor billedet er fra.

73. Place de la Sorbonne

I Latiner kvarteret ligger der en yndig lille plads med to rækker træer, springvand og udendørs-caféer på to af siderne. På den 3. side ligger den store Sorbonne-bygning med 4 af Paris' 13 universiteter. På den 4. side, hvis retning billedet er taget, ligger Boulevard Saint-Michel på tværs.

74. Frankrigs flotteste stormagasin

På den nordlige bred bag Paris' gamle Opera ligger det nok flotteste stormagasin i Frankrig. Det hedder Galeries Lafayette Haussmann og består af tre bygninger meget tæt på hinanden. De gør meget ud af julen, og her ses den udvendige juleudsmykning i 2010.

75. Juleboder i Paris

Billedet er fra et julemarked overfor Eiffeltårnet. Det er et af de større i Paris med ca. 100 boder, hvor der sælges juleting, slik, kager, (fransk) gløgg og meget mere. Der er også en skøjtebane og en "sne-landsby".