Place de la Concorde (Concorde pladsen) - 4*

Place de la Concorde er en meget stor, travl og trafikeret plads, hvis sydlige side vender ud mod Seinen. På den østlige side ses Tuilerie-haven og dets to museer, som vender ud mod pladsen. På den vestlige side ses starten på Avenue Champs-Élysées, hvor Marly-hestene ses ved indgangen. Det er en skulpturgruppe, som er kopier, da originalerne står på Louvre. Der er en god udsigt i alle retninger fra pladsen, hvor mange af Paris' seværdigheder kan ses.

Concorde-pladsen er en central plads med udsigt til mange af Paris' seværdigheder.

Place de la Concorde blev anlagt i perioden 1755-1775 med en rytterstatue af Kong Ludvig d. 15. til hest i midten. Udenom sås voldgrave uden vand, mens der på den nordlige side sås de to nuværende monumentale bygninger i klassisk fransk arkitektur. Mod vest, hvor Champs-Élysées senere kom til at ligge, sås en trækranset allé. Oprindeligt hed pladsen Ludvig d. 15. plads.

I 1792 under den store revolution blev statuen væltet, og pladsen kom til at hedde Place de la Révolution. En guillotine blev opstillet på pladsen, hvor bl.a. den franske kong Ludvid d. 16. blev henrettet. Indtil 1795 blev mere end 1000 personer henrettet i guillotinen, deriblandt dronning Marie-Antoinette, men også de revolutionære ledere Danton og Robespierre. Sidstnævnte stod i spidsen for det blodige rædselsregime under revolutionen, og hans henrettelse blev slutningen på den blodige del af revolutionen.

Concorde-pladsen - fotografi fra 1890'erne.

Et mere moderat styre ved navn Direktoriet afløste det revolutionære styre i perioden 1795-1799. De gav pladsen sit nuværende navn for at forsone de stridende parter. Under kong Ludvig-Phillip (1830-1848) fik pladsen sit nuværende udseende. En obelisk blev rejst på pladsen og to fontæner blev lavet. 8 statuer, der repræsenterer 8 franske byer, blev sat på de fodstykker, som oprindeligt sås på pladsen.

De to storslået palæer på pladsens nordlige del danner indgangen til den fornemme Rue Royale. Bygningerne har arkader i stueetagen, mens der ses store søjler ovenpå. Begge er pyntet med statuer og udsmykkede gavlfelter. Det østlige palæ, Hôtel de la Marine, er flådens hovedkvarter. Det vestlige palæ huser en automobilklub og luksushotellet Crillon. På pladsens nordvestlige del ligger den amerikanske ambassade.

Concorde-pladsen kan være svær at krydse, både for fodgængere og biler.

Obelisken midt på pladsen fik Frankrig foræret i 1829 af Egypten. Den kommer fra Luxor i Egypten og er med sine ca. 3.300 år det ældste monument i Paris. I 1836 under Kong Ludvig-Philippe blev den rejst foran et stort publikum. Den er dækket med hieroglyffer, er 23 meter høj og vejer mere end 220 tons.

Beliggenhed: Tuilerie kvarteret - Kort 1 (Punkt Concorde-pladsen)