Galeries & Passages (Arkader) - 1*

Galeries eller passages er de franske betegnelser for overdækket indkøbsarkader. I Paris er de som regel gamle (fra 1800-tallet), og de fleste ligger i Opera kvarteret. De er fyldt med små butikker, som ofte har et gammelt præg over sig. Man kan godt sige, at tiden har stået stille i flere af disse arkader. Mange af arkaderne er ret smalle med glastag og gammeldags lamper. Og hos nogle af dem møder man en bazar lignende stemning.

Les Galeries er lange gamle overdækkede butiksarkader. Her er det Galerie Vivienne.

Arkaderne begyndte at dukke op i begyndelsen af 1800-tallet. Her kunne folk gå og købe ind uden at været generet af trafik. Dengang var der ikke fortorve, eller også var de ret smalle. I arkaderne lå der for det meste butikker, men også værksteder og beboelse blev der plads til.

To af de flotteste arkader ligger overfor den gamle del af Nationalbiblioteket. Det er Galerie Vivienne og Galerie Colbert, som ligger ved siden af hinanden (Tuilerie kvarteret). I 1980'erne blev de begge renoveret, så de i dag er hyggelige og fornemme. Her ses butikker som bogantikvarer, tesaloner m.m. Arkaderne er overdækket med høje tage af glas og jern. I Galerie Vivienne ses et flot mosaikgulv, mens Galerie Colbert mere har marmorpræg. Begge arkader er fra 1820'erne.

En anden arkade er Galerie Véro Dodat ved Nationalbanken. Den åbnede i 1826 af Véro og Dodat, som begge var slagtermestre. Her er også en gammeldags atmosfære. Den var oprindeligt meget besøgt, da stedet udenfor var et trafikknudepunkt for de hestedrevne sporvogne. Det er en af de mest stilrene arkader i Paris med malet lofter og sorte marmorsøjler mellem butikkerne. I 1980 gennemgik den en renovering.

Galerie Colbert er en mondæn gammel arkade med en flot glaskuppel.

På Boulevard Montmartre ses Passage des Panoramas i nr. 11 . Denne arkade åbnede i 1799 og munder ud i et andet galleri, nemlig Galerie Montmartre. Det første navn kommer efter nogle malede landskaber på væggene, som sås i arkaden i 1800-tallet.

En af butikkerne er gravørfirmaet Stern (nr. 47), som åbnede her i 1840. De har ligget her siden, og butikkens facade har ikke ændret sig ret meget i den tid. En anden forretning er tesalonen L'Arbre a´Cannelle.

På den anden side af Boulevard Montmartre ligger Passage Jouffroy (nr. 10). Denne arkade er en lang gang, som endda forsætter efter, at man er kommet ud i det fri og har passeret en gade. De to førnævnte arkader på den anden side af Boulevard Montmartre består af et system af gange. Ved indgangen til Passage Jouffroy ligger Musée Grevin, som er Paris' vokskabinet.

Galerie Véro Dodat har en hyggelig gammeldags atmosfære.

Af andre arkader kan nævnes Passage des Princes ved Boulevard des Italiens i Opera kvarteret og Passage du Caire ved Rue Saint-Denis.

Kortangivelse:

Passage Jouffroy- Kort 3 (Punkt 14)

Passage des Panoramas / Galerie Montmartre - Kort 3 (Punkt 17)

Galerie Vivienne og Galerie Colbert Kort 3 (Punkt 32)

Galerie Véro Dodat- Kort 3 (Punkt 47)

Passage des Princes- Kort 3 (Punkt 12)