Philharmonie de Paris - 2*

Philharmonie de Paris er en markant og anderledes moderne bygning, som primært er en meget stor koncertsal til symfoni-koncerter. Den er beliggende i den nordøstlige del af Paris i Parc de la Villette. Denne store park har nogle nogle enorme bygninger, som bl.a. er viet til videnskaben og teknologien. En anden samling af bygningerne kaldes for Cité de la musique (musikbyen). De oprindelige bygninger i musikbyen, bl.a. et museum over musikken samt to koncertsale, åbnede i 1995. I 2006 gik man i gang med et stort projekt, hvor planen var at tilføje en stor koncertsal til byen.

Philharmonie de Paris har et speciel design, nærmest som en grå klippetop.

I 2007 vandt den anerkendte franske arkitekt Jean Nouvel (født 1945) konkurrencen om at bygge koncertsalen. Han har stået bag andre markante moderne bygninger i Paris såsom Det Arabiske Kulturinstitut, Musée du quai Branly og Fondation Cartier pour l'Art Contemporain. Han har også lavet bygninger mange andre steder i verdenen. Bygningen endte med at koste mere end dobbelt så meget som oprindeligt planlagt.

Bygningen, som kom til at hedde Philharmonie de Paris, er 52 meter høj og har et specielt design. Den ligner en kantet klippetop i grå/sølvgrå materiale. På overfladen er der lavet mosaikker, som forestiller flere tusinde fugle i forskellige nuancer af grå. Besøgende kan gå ad stier med rækværk på noget af taget. Det kan minde lidt om en bjergvandring, og fra de 37 meter man kan komme op til, er der en flot udsigt over parken og kvarteret i Paris.

Kurvede og buede linjer dominerer den store koncertsal indvendig.

Indvendig er der ikke mange lige linjer at se. Derimod danner buede og kurvede linjer et organisk design. Der er plads til 2400 tilskuere, hvilket er noget af det største antal i Paris. Den store sal bliver mest brugt til symfoni-koncerter, men andre musikformer kan dog også nogle gange høres. Selvom salen er meget stor indvendigt, er den forsøgt gjort mere intim end normalt. Den er designet således, at tilskuerne længst væk kun er 32 meter fra dirigenten. Udover salen er der også udstillingslokaler, øvelokaler, konferencerum, restaurant, cafe, bar m.m. Sammen med de to andre oprindelige koncertsale i musikbyen, har de til sammen over 3500 tilskuepladser.