Les Gobelins - 2*

La Manufacture des Gobelins er en gammel og berømt fabrik beliggende i den sydøstlige del af midtbyen. Den består af flere bygninger, som er opført på forskellige tidspunkter gennem tiden. Fabrikken producerer de kendte vægtæpper, gobelinerne, som hænger mange steder rundt omkring på museer og slotte. Da de er håndvævede, er der ofte brugt flere år på at lave dem.

Her ses en af bygningerne, som hører til den kendte gobelin-fabrik.

I de sidste 300 år er mere end 5000 gobeliner blevet vævet her. Selvom det er et arbejdende værksted, kan man mod betaling blive vist rundt med en guide, og dermed er det også et slags museum.

I 1440 blev et farveri grundlagt af brødrerne Gobelin, som dermed gav navnet til fabrikken. Da Kong Ludvig d. 14 skulle bygge sit overdådige Versailles slot lidt udenfor Paris, overtog han fabrikken i 1662. Efterfølgende fik den navnet Manufacture Royale des Tapisseries de la Couronne, som betyder noget i retning af "kongelig leverandør af vægtæpper".

Flamske vævere skulle på fabrikken lave gobeliner til hans slot. Dermed undgik kongen at skulle importere gobelinerne fra andre lande. Fabrikken blev ledet af hofmaleren Charles Le Brun, som også selv havde en stor rolle i den indvendige udsmykning af Versailles slottet (bl.a. loftet i Spejlsalen). Dette blev starten på Gobelin-fabrikkens berømmelse, som gennem årerne blev lagt sammen med andre væverier.

Her ses to gobeliner, som hænger i det franske justitsministerium.

I dag produceres der stadig gobeliner, men der er tale om en begrænset produktion og mest til at pynte på offentlige franske institutioner. Gobelinerne væves på den traditionelle måde, men ofte med mere moderne mønstre.

En serie af gobeliner om Danmarks historie er lavet her og blev overdraget til Dronning Magrethe. Disse har været udstillet i København, og det tog fabrikken 10 år om at lave dem.

Adresse: Avenue des Gobelins 42 (Sydøstlige del af Paris) - Kort Stor Paris (Punkt 26)