Centre Georges-Pompidou (Pompidou-centret) - 4*

Pompidou-centret har siden opførelsen i Beauborg-kvarteret været meget omdiskuteret. Den højmoderne bygning står i skarp kontrast til det omkringliggende ældre kvarter. Millioner af mennesker har dog gennem årerne kommet her for at se denne særprægede bygning med de mange udvendige rør. I dag er det et af Paris' mest kendte seværdigheder, som også skyldes, at det huser et af de førende museer i verdenen indenfor moderne kunst.

Pompidou-centret har siden dets åbning været kendt for dets lidt anderledes udseende.

I 1969 ønskede den daværende franske præsident Georges Pompidou en konkurrence om opførelsen af et kulturcenter midt i Paris. Mange arkitekter sendte forslag ind, og vinderen blev en engelsk og en italiensk arkitekt. Centret blev åbnet i 1977 af Giscard d'Estaing, som var præsident på dette tidspunkt. Præsident Georges Pompidou kom dog til at lægge navn til centret, men det kaldes også for Beauborg-centret efter kvarteret, det ligger i.

Bygningen er en firkantet blok, som måler 166 meter i længden, 60 meter i bredden og 42 meter i højden. Facaderne på centret er meget iøjnefaldende, da der ses store stålsøjler, glasvægge samt adskillige rør i forskellige farver. De blå rør er til luftforsyningen, de grønne til vand, de gule til elektricitet og de røde er bl.a. til persontransport. Det gennemsigtige rør med en rød bund, som vender ud mod den store plads, er en rulletrappe.

Et kig nærmere på på bygningen. Der ses rør, stålstænger og en "forvokset" fuglerede.

Normalt vil f.eks. varme- og vandrør være placeret indvendigt i en bygning, men her har man flyttet alle rør, rulletrapper m.m. uden på facaderne. Det har givet mest muligt plads til kunstværkerne m.m. samt bevirket at indvendige rør ikke kan komme til at "spolere" oplevelsen af kunstværkerne. Bygningen er da også blevet kaldt for "inside-out" bygningen.

Pompidou-centrets indgang ligger ud til den store Beauborg-plads (Plateau Beaubourg), hvor man føres ind til informationsskranken i stueetagen. I bygningen, der har 6 etager, ses bl.a. teatersale og en biograf. Bibliothéque Publique d'Information (BPI) har en omfattende bog- og cd-samling m.m. Desuden huser centret IRCAM, som forsker indenfor akustik og musik.

På tagterrassen kan man få sig lidt at spise og drikke sammen med en god udsigt.

På 4. og 5. etage ligger perlen i centret, nemlig Musée National d'Art Moderne (MNAM). Dette er et af verdens førende museer indenfor moderne kunst. På 6. etage ligger nogle butikker og en restaurant. Nede foran på den store plads ses som regel mange mennesker og gadegøglere. En større restaurering af centret blev gennemført i slutningen af 1990'erne.

Adresse: Plateau Beaubourg, (Beaubourg & Les Halles kvarteret) - Kort 3 (Punkt 54)