Fakta om Paris

Geografi:

I Paris' midtby bor der ca. 2,2 mill. mennesker. Med forstæderne bor der omkring 12 mill. Dette store område hedder Île de France, men selvom det kun udgør en lille del af Frankrig, så bor knap 20 % af franskmændene her. Paris midtby udgør et areal på 105 km2, så der bor mere end 20.000 mennesker pr. km2 her. Dette gør Paris til en af de tættets befolkede byer i verdenen. Selve Frankrigs areal er på 545.000 km2.

Seinen deler Paris op i to dele, nemlig den nordlige bred (th) og den sydlige bred (tv).

Paris er geografisk delt i to dele af floden Seinen. Den nordlige bred kaldes for den højre bred, mens den sydlige bred kaldes for den venstre bred. Det giver mening, hvis man går ud på en af Seinens mange broer og kigger i den retning, som vandet flyder. Så har man højre bred på højre hånd, og venstre bred på venstre hånd.

Politik:

Paris har siden 1977 valgt borgmester. Før den tid skulle man flere hundrede år tilbage, før byen havde en borgmester. Den tidligere Præsident Jacques Chirac har været en af byens borgmestre. Præsidenten har bolig i Élysées-palæet ved Champs-Élysées, mens Premiererministeren har bolig i Hôtel Matignon i Saint-Germain-des-Prés kvarteret. Frankrigs politiske lovgivende forsamling består af to kamre, nemlig Nationalforsamlingen og Senatet. Førstnævnte holder til i Palais Bourbon tæt ved Les Invalides-komplekset, mens Senatet holder til i Palais de Luxembourg i Luxembourg-haven. Begge bygninger ligger på den sydlige bred.

Infrastruktur:

Paris har to store internationale lufthavne. Orly lufthavnen ligger lidt syd for Paris, mens Charles de Gaulle ligger lidt nord for byen. Byen har ikke nogen havn af betydning.

Den store Charles de Gaulle lufthavn lidt nord for Paris.

Omkring byen ligger en 35 km. lang ringvej ved navn La Peréferique, hvor hastighedsbegrænsningen er 70 km/t. Som regel benævner man Paris' midtby som det område, der ligger indenfor denne vej. Paris har et omfattende Metronet samt gode togforbindelser (RER, Transilien, TGV m.fl.) ind og ud af byen. Der er 6 store banegårde, som de franske statsbaner (SNFC) benytter.

Diverse:

Tidszonen hedder Greenwich Mean Time plus 1 hour, dvs. det er samme tid som Danmark bruger. Det kaldes også centraleuropæisk tid. Møntfoden er Euro, hvor den tidligere hed Franc.

Byen er delt op i 20 arrondissementer, som ligger i midtbyen indenfor ringmotorvejen La Peréferique. Det første arrondissement er Louvre-området, og de næste udgår fra Louvre i en cirkel, som bliver større og større med uret. Hvert arrondissement har sit egen byråd og Rådhus, og hele Paris har et fælles Rådhus og Borgmester.Arrondissementerne 1 til 9 er de områder, som de fleste turister fokuserer på. Pariserne og turisternes opfattelse af kvartererne i byen (Latiner, Marais, Opera) stemmer geografisk kun delvist med arrondissementerne.

Paris og Eiffeltårnet ved solnedgang.

Paris er hovedsæde for flere store internationale organisationer, som f.eks. UNESCO og OECD. Den er arbejdsplads for omkring 2 mill. mennesker i omkring 200.000 virksomheder. Hvert år besøges byen af mange millioner turister.