Teatre i Paris

Paris har mange teatre lige fra de store med plads til 2.000-3.000 siddepladser ned til de små med færre end 100 siddepladser. Nedenunder gennemgås nogle af dem.

Paris' gamle Opera

Først og fremmest er der Paris' gamle Opera på den nordlige bred, som er meget flot udvendigt og meget overdådigt udsmykket indvendigt. Den blev opført i perioden 1861-1875 og var højdepunktet under Paris' store byfornyelse i midten af 1800-tallet. Bygningen hedder Palais Garnier og har 2.200 siddepladser.

Théâtre des Champs-Élysées har både Art Déco udsmykning udvendigt og indvendigt.

Théâtre des Champs-Élysées

I den dyre gade Avenue Montaigne ligger et af Paris' største teatre, nemlig Théâtre des Champs-Élysées. Bygningen, som var færdig i 1913, er et tidligt og flot eksempel på byggestilen Art Déco, som varede indtil 1930'erne. I det første år optrådte den legendariske ballettrup "Den russiske ballet" (Ballets Russes). Der er 1.905 siddepladser og i dag opføres operaer og klassiske koncerter.


Opéra-Comique

Opéra-Comique er et teater, som opstod omkring 1714. Den nuværende bygning, som teatret bruger, blev opført i 1890'erne. Den ligger i en sidegade til Boulevard des Italiens, tæt på Paris berømte Garnier-Opera. Bygningen har plads til ca. 1250 personer, og den kaldes nogle gange også for Salle Favart efter en fransk dramatiker i 1700-tallet.

Opéra-Comique har en flot facade. Bygningen er fra 1890'erne.

Théâtre de la Huchette

I gaden Rue de la Huchette i Latiner-kvarteret ligger et lille teater ved navn Théâtre de la Huchette. Det har 85 pladser og har fast siden 1957 opført to stykker af Eugène Ionesco, som var kendt indenfor absurd teater. Gaden er en smal gågade med mange små restauranter, specielt græske.


Théâtre de la Ville og Théâtre du Châtelet

To teatre med et temmelig ens udseende ligger på hver sin side af Place du Châtelet på den nordlige bred ud til Seinen. Begge teatre er bygget af den samme arkitekt i 1862, men de er uafhængige af hinanden og konkurrerer indbyrdes.

Théâtre de la Ville ligger på østsiden af pladsen. Det hed tidligere hed Sarah Bernhardt-teatret opkaldt efter den store kunstner Sarah Bernhardt (1844-1923). Hun er en af de mest berømte teaterskuespillere nogensinde. I teatret opføres en blanding af moderne ballet og dans. Der er 1.000 siddepladser. På vestsiden hedder teatret Théâtre du Châtelet. Her opføres koncerter, operaer og musicals. Det er temmelig stort med plads til 2.500 tilskuere.

Teater-salen i Théâtre du Châtelet er overdådig udsmykket med bl.a. forgyldninger.

Af andre kan nævnes Théâtre Mogador i den nordlige del af Paris. Der spilles musicals, og der er plads til 1800 tilskuere. Det samme er tilfældet med Théâtre de la Porte Saint-Martin, som også ligger i den nordlige del af Paris (hvilket de fleste teatre gør).