Conciergerie - 3*

La Conciergerie ligger på Île de la Cité på den nordvestlige side. Det har været brugt som fængsel fra 1300-tallet frem til 1914. Denne iøjnefaldende bygning ud mod Seinen udgør en del af det store Palais de Justices (Justits-komplekset), hvor der oprindeligt lå et gammelt kongeslot. Noget af La Conciergerie er i dag lavet om til et museum.

La Conciergerie var oprindelig et fængsel, men noget af det er i dag et museum.

La Conciergerie blev opført i slutningen af 1200-tallet og nogle år frem. Meget af den oprindelige bygning eksisterer ikke mere, og en stor del af den er opført i 1800-tallet. Navnet kommer af det franske ord "concierge", som var den kongelige guvernør, der boede her og havde opsyn med bygningen.

Under Revolutionen i 1789 blev mange fængslet her. Næsten 2600 fanger blev dødsdømt og herfra kørt til guillotinen, som stod forskellige steder i byen.

La Conciergerie med de 4 karakteristiske tårne ses bedst fra nord. Det vestligste tårn, Tour Bonbec, er det ældste. De to tvillingetårne i midten hedder Tour de César og Tour d'Argent. Til venstre herfor ligger indgangen. I den østligste del af bygningen ses Tour de l'Horloge, som er et firkantet tårn. Her blev der i slutningen af 1300-tallet hængt det første offentlige ur op i Paris.

Adresse: Quai de l'Horloge 1 (île de la Cité & île St-Louis) - Kort 4 (Punkt 40)