Disneyland Resort Paris - 4*


1: Indledning:

Walt Elias Disney (1901-1966) er berømt for sine mange kendte tegneseriefigurer, som f.eks. Mickey Mouse, Anders And, Snehvide m.fl. Disney havde en drøm om at åbne en forlystelsespark, hvor børn og voksne sammen kunne more sig. Den første Disneypark åbnede i Californien i 1955, nr. 2 åbnede i Florida i 1971 og i 1983 åbnede den tredje i Tokyo, mens den fjerde park kom til at ligge uden for Paris.

Det høje slot markerer centrum i Disneyland Paris.

Da den åbnede i 1992 ved Paris hed den Euro Disney, som senere blev omdøbt til Disneyland Paris. Nu hedder det Disneyland Resort Paris, men der er faktisk tale om to store forslystelsesparker. Disneyland Paris er den oprindelige, mens Walt Disney Studios Park åbnede i 2002 ved siden af Disneyland Park. Ved de to parker ses mange hoteller, indkøbsmuligheder, sportsfaciliter m.m. Området ligger 32 km. øst for Paris i Marne-la-Vallée området.

2: Området Disneyland Resort Paris:

Disneyland Resort Paris tæller som nævnt de to store forlystelsesparker Disneyland Paris og Walt Disney Studios Park. Men til området hører meget mere. Ved indgangen til Disneyland Paris ligger der en kunstig sø, hvor Disneyland Hotel ligger. Og i resten af området ligger der andre hoteller i forskellige prisklasser fra to til fire stjerner. Midt i ligger Disney Village, som er en lille by med underholdning i gaderne, restauranter, biografer, barer og diskoteket Hurricanes. Der er også forskellige indkøbsmuligheder, bl.a. det store indkøbsområde La Vallée Village. I området ses også en golfbane foruden andre sportstilbud.

3: Walt Disney Studios:

Walt Disney Studios er en ny forlystelsespark ved siden af Disneyland Paris. Som navnet antyder er temaet her i parken film, og hvordan de er blevet skabt. Her kan man bl.a. få et indblik i, hvordan tegnefilm bliver lavet. Man kan komme bag scenen og se, hvordan film bliver optaget med kameraer, rekvisitter m.m., og også stuntscener kan ses, når de bliver optaget.

Hovedindgangen til Walt Disney Studios.

4: Disneyland Paris:

Selve Disneyland Park er delt op i 5 områder, som hedder Discoveryland, Main Street U.S.A., Frontierland, Fantasyland og Adventureland. Hvert område har butikker, boder, restauranter, barer osv. I centrum er der en central plads, som hedder Central Plaza, hvorfra man kan komme til alle de 5 forskellige områder. Ved siden af denne plads i Fantasyland ses det høje Tornerose eventyrslot, som tydeligt kan ses fra de fleste steder i parken, og som kan bruges til at orientere sig med. Hele parken er omgivet af en togbane og mange træer.

Nogle af forlystelserne i parken er inspireret efter franskmanden Jules Vernes fremtidsvisioner, men ellers er de fleste attraktioner ret amerikansk præget. I parken tales der både engelsk og fransk. Selve anlæggelsen af den har kostet flere milliader kr., og det har ofte været svært at få det til økonomisk at løbe rundt.

Man betaler en rimelig høj entre til parken, men så er næsten alle forlystelser også gratise. Man kan også købe billetter for flere dage og for begge forlystelsesparker. Man kan nemt bruge flere dage i Disneyland Paris, dels fordi det er så stort, men også fordi at man må påregne en del tid på at stå i kø til de forskellige attraktioner.

4.1: Main Street, U.S.A.:

Dette område forestiller hovedgaden i en mindre amerikansk provinsby i begyndelsen af 1900-tallet. På hver side af hovedgaden ligger der indkøbsarkader, som har navnene Discovery Arcade og Liberty Arcade. Facaderne er i victoriansk stil, hvor der også ses flere butikker. Emporium er et mindre stormagasin, som er den største butik i dette ormåde. Her kan købes souvenirs, tøj og legetøj. Af andre butikker ses en boghandel, hattebutik, frisør og en bilforhandler ved navn Main Street Motors. Her kan ses alle mulige slags veteranbiler.

I gaden ses veteranbiler, hestesporvogne, gamle dobbeltdækkerbusser og en gammel brandbil. I den sydlige del af Main Street ligger en togstation, hvorfra der afgår et damplokomotiv rundt om hele parken. Det stopper undervejs ved stationer i Frontierland, Fantasyland og Discoveryland, og kører bl.a. forbi det vilde vesten i et Grand Canyon lignende område i Frontierland, som er flot at se herfra.

Der bliver også afholdt Disney parader i gaden. Princess Parade er en parade, hvor lave flade vogne kører rundt med alle mulige Disney figurer foruden dem, der går ved siden af. Disney's Fantillusion er en parade om aftenen med flotte lys, mens Tinker Bell's Fantasy in the Sky Fireworks også er om aftenen med fyrværkeri. Ikke alle parader vises året rundt.

4.2: Frontierland:

Temaet her er det vilde vesten fra 1800-tallet, bl.a. med guldfeberen. Her er mange forskellige tilbud. Området er præget af en stor sø med nogle øer. En af dem er en stor klippeø, hvori der ligger en guldmine. Her kan man prøve rutschebanen Big Thunder Mountain, hvor man i høj fart kører gennem miner, klipper og søer. I selve søen kan man tage en sejltur med hjuldamperne Mark Twain eller Molly Brown.

Critter Corral er en lille farm, hvor de mindste børn kan møde dyr som lam, geder og kaniner. De kan også lege i Pocahontas Indian Village. I Rustler Roundup Shootin' Gallery kan man skyde, eller man kan besøge spøgelseshuset Phantom Manor. I området ses også et fort ved navn Fort Comstock. Et show vises, som hedder "The Tarzan Encounter", hvor Tarzan og Jane ses i den vilde jungle.

Klippeøen har en guldmine og rutschebanen Big Thunder Mountain.

4.3: Discoveryland:

Temaet i denne del af Disneyland er dels fortidens opdagelser, men er samtidigt også meget fremtidsorienteret. Discoveryland er bl.a. inspireret af franske Jules Vernes historier. Le Visionarium er et stort rundt rum, hvor der er filmlærred 360 grader rundt. Her kommer man bl.a. på en tur gennem fortidens opfindelser. Autopia er en bane med små biler, som børn kan køre på. I Les Mystères du Nautilus kan Kaptajn Nemo's legendariske ubåd ses, hvor man skal tage sig i agt for angreb fra en kæmpestor blæksprutte.

I Space Mountain kan man komme på en tur fra jorden til månen i en vild rutschebane. I Star Tours kommer man på en rumrejse. De besøgende sidder i et rumskib med sele på, mens lærreded foran viser scener, som minder om Starwars-filmene, bl.a. flyver man gennem et meteorbælte. Og alt dette sker mens rumskibet bevæger sig kraftigt til hver side foruden at det accelererer hurtigt. "Honey I shrunk the Audience" er et stort filmlærred, som viser, hvordan verdenen ville se ud, hvis publikum var krympet. I Discoveryland kan showet "The Legend Of The Lion King" ses, som baserer sig på tegnefilmen "Løvernes konge".

4.4: Adventureland:

Adventureland er inspireret af eksotiske eventyr. Her ses f.eks. en orientalsk bazar med huse af sandsten med kupler, afrikanske trommer m.m. I "Pirates of The Caribbean" kan man se action, hvor en flok robotsørøver plyndrer et spansk fort og en by. I en stor sø ligger eventyrøen, som forbindes af tre broer. På øen kan man udforske huler og tunneller i dødningenhovedklippen (Skull Rock) eller gå ombord på Kaptajn Klo's sørøverskib.

Dødningenhovedklippen (Skull Rock) og Kaptajn Klo's sørøverskib til venstre.

På La Plage des Pirates kan små børn lege sørøver. Der ses et højt træ på en anden ø i søen, hvor familien Robinson bor oppe i træet. I "Indiana Jones and the Temple of Peril: Backwards!" kan man komme på eventyr i ruinerne af et gammelt tempel og i Le Passage Enchanté d'Aladdin kan man få fortalt historien om Aladdin og Jasmine. Et show, som hedder "Peter Pan to the Rescue" er med dans og musik.

4.5: Fantasyland:

Her er temaet Disney's kendte eventyrfigurer som Pinocchio, Peter Pan, Snehvide og de 7 små dværge m.fl.. Det er primært tiltænkt de mindre børn, hvor bl.a. de kendte børnehistorier genfortælles her.

I Pinocchio's Fantastic Journey ses et dukketeater med fortællingen om Pinocchio. I Peter Pan's Flight ses Peter Pan og hans venner på eventyr, hvor man kan flyve hen over London (i en båd) ligesom i Peter Pan fortællingen. I Fantasyland ligger også det store og høje Torneroses eventyrslot (Le Château de la Belle au Bois Dormant), som man kan komme ind i. Under dette ligger en drage gemt (La Tanière du Dragon).

Snehvide og de 7 små dværge ses også i bl.a. et lille hus. Derudover er der sejlture i "Le Pays des Contes de Fées" og "It's a small world". I sidstnævnte sejler man indendørs gennem en verden med børn, dukker og sang. En karrousel (Le Carrousel de Lancelot) kan prøves, mens togture klares af "Casey Jr., Le Petit Train du Cirque". Man kan prøve en labyrint (Alice's Curious Labyrinth), en slags radiobiler (Mad Hatter's Tea Cups) eller flyve på ryggen af Dumbo (Dumbo the Flying Elephant).