Belle Epoque

Belle Epoque betyder den skønne tid, og tidsmæssigt begyndte den fra ca. 1885-1890 til 1. Verdenskrig brød ud i 1914. Efter krigen med Preussien, den efterfølgende besættelse af Paris og oprøret i Paris i 1871 begyndte det at gå bedre. Frankrig fik sin forfatning til den tredje republik, som var udråbt i 1870. Nogle år senere fik landet folkevalgt parlament og præsident sammen med anerkendte fagforeninger og pressefrihed. Økonomisk begyndte det også at gå godt, og Paris og Frankrig fik sin selvtillid igen.

Den fornemme restaurant, Le Pré Catelan i Boulogne-skoven, i Belle Èpoque tiden.

Det var mest middelklassen, som fik de bedre økonomiske tider at mærke. Det lette parisiske forlystelsesliv kom til at præge perioden, hvor folk besøgte de mange nye cafeer og restauranter ligesom de også besøgte natklubber, musik- og dansesteder eller en kabaret. Toget gjorde, at man nu nemmere kunne komme ud til forstæderne og ud på landet. Picnic og bådture blev en almindelig beskæftigelse i weekenderne. Borgerskabet gik også i operaen eller handlede ind i de flotte stormagasiner.

En anden livsstil ved navn Boheme slog også igennem i denne periode. En Boheme er en person, som lever en sorgløs og ikke-borgerlig tilværelse. Denne livsstil var helt i modsætning til borgerskabet. Det var primært kunstnere, som udlevede denne livsstil, og det foregik fortrinsvis på Montmartre. Men nogle kunstnere flyttede også til Montparnasse-bydelen i denne periode, som specielt efter 1. Verdenskrig blev et ret kendt kunstnerområde. Montparnasse var dog en mere mondæn bydel med en mere borgerlig atmosfære end Montmartre.

I Belle Epoque tiden sås en del teknologiske fremskridt. Bilen blev opfundet (bl.a. Citröen), flyvemaskiner kom til og det samme gjorde telefonen og grammofonen. Den først film blev vist offentligt i 1895 i Opera-kvarteret, hvorefter film og biografer gjorde deres indtog i byen.

Den første biograf-reklame fra 1895.

En ny kunstretning ved navn Art Nouveau kom til, som bl.a. kunne ses indenfor arkitekturen. Her brugtes udsmykning helt ned til mindste detalje, hvilket gav flere meget dekorerede bygninger, som stadig kan ses i dag. Kunstmæssig dominerede impressionismen med bl.a. Claude Monet og hans malerier. Flere verdensudstillinger blev afholdt i Paris i perioden, hvor de teknologiske fremskridt blev vist i prangende udstillingsbygninger opført til lejligheden. Eiffeltårnet blev opført til udstillingen i 1889. Belle Epoque endte brat, da 1. verdenskrig brød ud i 1914.