Solkongen

Arkitekturen var i 1600-tallet præget af barok, bl.a. ses det på Versaillesslottet. Normalt er barokbygninger meget svulmende og dekorerede i udseende, men i Paris og Frankrig blev barokken meget behersket. I denne periode udviklede fransk arkitektur sig til det, som den er blevet kendt for. Man benævner dette klassisk fransk arkitektur, som fortsatte ind i den første halvdel af 1700-tallet.

Versailles-slottet er det bygningsmæssige højdepunkt i 1600-tallet.

Der er faktisk kun en bygning i Paris, som har noget af barokkens svulmende linjer. Det er facaden på Luxembourg-palæet. Derimod ses der flere barokudsmykninger i bl.a. parisiske kirker. F.eks. er Val-de-Grâce kirken i den sydlige del af Paris i overvejende grad i barokstil.

Det mest betydningsfulde bygningsværk i 1600-tallet er Ludvig d. 14.'s (Solkongens) enorme Versaillesslot. Dette arkitektoniske højdepunkt er i barokstil og er opført af berømte arkitekter som Le Brun, Le Vau, Jules-Hardouin Mansart og Andre le Notre. Indvendigt var Versailles udsmykket i overdådig barokstil. Nogle af rummene blev dog i starten af 1700-tallet udsmykket igen, denne gang i rokokostil.

Louvre blev også ombygget i 1600-tallet, bl.a. skulle der bestemmes, hvordan den østvendte side skulle se ud. Først blev to italienske arkitekter antaget til dette, og planen var en facade i udbredt barokstil. Den ene arkitekt var Bernini, og arbejdet blev påbegyndt. Men kongen ombestemte sig og tre franske arkitekter fik opgaven med at opføre en noget anderledes facade.

Louvre's østvendte facade som er i afdæmpet fransk barok-stil.

Her blev barokken noget mere afdæmpet og Louvre's østvendte facade med den imponerende søjlefacade er en af de mest betydningsfulde værker i fransk barok. Dette skifte fra den udbredte barokstil til den mere behersket er et godt eksempel på Frankrigs holdning til barokstilen, som kom fra Italien.

Mange af de store palæer (Hôtels) i Paris er fra den tid. Her kan f.eks. nævnes Hôtel Lambert (Ile de la Cité), Hôtel de Sully og Hôtel Salé, hvor aristokratiet boede. I Marais kvarteret blev der i det hele taget opført mange flotte palæer i 1600-tallet, hvor kvarteret havde sin guldalder.

Af andre opførelser i denne periode for fransk klassisk arkitektur kan nævnes de berømte Gobelin fabrikkerne i den sydlige del af midtbyen, som blev oprettet for at forsyne Versaillesslottet med luksusting. Institut de France med den delvise forgyldte kuppel i St-Germain-des-Pres kvarteret er fra 1635.

Institut de France var et andet betydningsfuldt bygningsværk fra 1600-tallet.

Udenfor Paris blev prangende slotte som Vaux-le-Vicomte, Malmaison og Grand Trianon ved Versailles opført. Les Invalides blev opført i 1600-tallet, og det samme blev Dôme-kiken, som dog først blev færdig i begyndelsen af 1700-tallet. Bibliothéque Nationale de France: site Richelieu, er et af de to Nationalbiblioteker i Paris, også fra denne tid ligesom observatoriet i den sydlige del af midtbyen.