Parc de la Villette - 2*

Paris' største park ligger i den nordøstlige del af byen. Foruden grønne områder har parken flere store moderne bygninger. Det husede engang Paris' gamle slagtehuse med tilhørende kvægmarkeder. Alt dette lukkede i midten af 1970'erne, og man bestemte sig for at anlægge Parc de la Villette. Her skulle være forskellige tilbud til byens indbyggere, og parken fik desuden et videnskabelig og kunstnerisk præg.

Parc de la Villette har flere højteknologiske tilbud, her et videnskabsmuseum.

Det er gratis at besøge området og gøre brug af tilbudene. Der kan ses film i det fri på et stort lærred, eller man kan høre en koncert. Om sommeren kommer der mange familier med børn foruden en del turister. I parken ses en del røde pavilloner, som har et lidt specielt udseende. Her kan man få informationer eller få sig noget at spise og drikke. Nogle af dem tilbyder aktiviteter for børn. Et område i parken er delt op i 10 mindre haver (f.eks. en bambushav) med legemuligheder for børn.

Parken deles op i to områder, da Canal de l'Ourcq skærer igennem området. Kanalen er en forlængelse af Canal Saint-Martin, som udgår fra Seinen. Den enorme bygning nord for kanalen er videnskabsmuseet Cité des Sciences et de l'Industrie, mens der syd for kanalen ses Cité de la Musique og Grande Halle som markante bygninger.

Sidstnævnte var oprindeligt en kæmpestor kvæghal fra midten af 1800-tallet, som nu bruges til forskellige aktiviteter som f.eks. koncerter, messehal, teater m.m. Cité de la Musique, som er et center for musik, har et specielt udseende holdt i et hvidt ydre. Det rummer bl.a. en koncertsal, musikkonservatorium, musikmuseum m.m.

La Géode er en stor kugleformet biograf, som spejler sig i omgivelserne.

En anden markant bygning i parken er La Géode. Det er en stor kugleformet biograf, hvor lærredet er halvkugleformet på 1000 m2. Her vises der film om f.eks. natur og rummet. La Géode er 36 m. i diameter, og selve skallen omkring biografen er sat sammen af flere tusinde trekanter i rustfri stål, som spejler omgivelserne.

Zénith Théâtre er en anden markant bygning i parken. Det er et stort polyestertelt, som bl.a. bruges til popkoncerter. Det kan rumme op til 6400 tilskuere og blev indviet i 1984. L'Argonaute er navnet på et navigationsmuseum, hvor der bl.a. ses en ubåd fra 1950'erne fra den franske marine. Maison de la Villette er et historisk center, hvor der fortælles om området og egnens historie.

Museet L'Argonaute viser bl.a. en ubåd i fuld størrelse.

Den største bygning i parken er Cité des Sciences et de l'Industrie. Det er et meget stort og betydningsfuld videnskabelig og højteknologisk museum, som har mange gode udstillinger.

Formålet med parken har både været at bruge den til aktiviteter, men også for at få folk til at interessere sig for videnskaben og kunsten. Byfornyelsen har skabt nyt liv i kvarteret, hvor der ellers ikke har været nogle seværdigheder. Nu tiltrækkes tusinder af franksmænd og turister hvert år.

Beliggenhed: Nordøstlige del af midtbyen - Kort Stor Paris (Punkt 12)