Palais Brongniart - 2*

Bourse de Paris (Børsen) var stedet, hvor der blev handlet værdipapirer /aktier. I Frankrig har den gennem tiderne ligget på flere forskellige adresser i Paris. I 1724 grundlagde man en offentlig børs i Palais Mazarin, som i dag huser den gamle del af Nationalbiblioteket. Børsen holdt siden i flere år til i Basilique de Notre-Dame desVictoires.


Facaden på den tidligere Børs-bygning er præget af græske søjler.

Efter 1998 blev bygningens funktion lavet helt om. Siden dengang har den været ejet af et privat firma og brugt til primært økonomiske events. Der har været kongresser, messer, præsentation af nye produkter, møder, galamiddage m.m. Den store flotte hovedsal har dannet rammen om mange udstillinger, og der er en del mødelokaler i bygningen samt et stort og lille auditorium.

Det var Napoleon d. 1., som gav ordre til at en ny børs skulle bygges. Det skete i perioden 1808-1826, og i mange handlede børsmæglere aktier med hinanden. Efter computerens indtog i slutningen af 1900-tallet, var behovet for at sælgere og købere stod ansigt til ansigt med hinanden ikke længere til stede. Nu kunne man handle fra hele verdenen via. et fælles computersystem.

Her ses et billede af den hektiske handel med værdipapirer i 1800-tallet.


I år 2000 fusionerede den parisiske børs med børserne i Amsterdam (Holland), Lissabon (Portugal) og Bruxelles (Belgien). Tilsammen hedder denne børs Euronext , og det er den næststørste børs i Europa efter London børsen.

Bygningen i Paris hedder også Palais Brongniart (opkaldt efter arkitekten), men blev tidligere bare kaldt for La Bourse (Børsen). Den er opført i nyklassisk stil med en korintisk søjlefacade. Denne arkitektoniske stil var på mode i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet.. I begyndelsen af 1900-tallet blev bygningen udvidet med to fløje foruden en 25 m. høj glaskuppel, som er omgivet med balkoner.

Adresse: Palais Brongniart (Opera kvarteret) - Kort 3 (Punkt 18)