Eiffeltårnet (La Tour Eiffel) - 5*

Eiffeltårnet er uden tvivl den mest kendte bygning i Paris og muligvis også i hele verdenen. Med sine 300 meter i højden er det samtidigt også en af de højeste bygninger. Tårnet er blevet et symbol på Paris og tiltrækker mange turister hvert år, nærmere betegnet 7 mill. Det blev færdigt i 1889 til verdensudstillingen samme år, og egentlig var det meningen, at det skulle rives ned 20 år efter.

Eiffeltårnet er en af de mest kendte bygninger i verdenen.

Historie:

Paris har ved flere lejligheder været vært for verdensudstillingerne, hvilket fortrinsvis var i den sidste halvdel af 1800-tallet. I 1889 skulle den også afholdes i Paris. Det blev en imponerende udstilling, som også skulle markere 100-året for Revolutionen i 1789. Ved udstillingerne blev der ofte opført store bygninger, som var beregnet på at udstille de teknologiske fremskridt. Mange af disse bygninger var i sig selv imponerende, men de blev ofte revet ned nogle år senere.

Op til udstillingen i 1889 udskrev man en konkurrence om en bygning, som skulle være hovedattraktion. Mere end 100 personer kom med deres forslag, og vinderen blev ingeniøren Gustave Eiffel. Opførelsen begyndte i starten af 1887, hvor fundamentet blev lagt. Efter 5 måneder kunne de fire ben opføres, som blev færdige marts 1888.

Hele tårnet stod færdigt i 1889 og blev indviet d. 31. marts. Den korte bygningsperiode skyldes dels, at der blev brugt færdiglavet jerndele til konstruktionen, hvor man så at sige samlede Eiffeltårnet. Faktisk var der kun omkring 200 ingeniører og arbejdere til opførelsen samt til at lave delene på fabrikken.

Eiffeltårnet ved Verdensudstillingen i år 1900. Originalt farvefoto fra dengang.

I starten var der mange protester mod tårnet, specielt blandt kunstnere og intellektuelle. Dengang var det også en temmelig moderne bygning i forhold til resten af byen. Men det var også meningen, at det skulle rives ned efter 20 år., som så mange andre af de til verdensudstillingerne opførte bygninger.

Gustave Eiffel oprettede videnskabelige laboratorier i Eiffeltårnet, bl.a. til at bestemme vejret. I 1909 var tårnet meget tæt på at blevet revet ned, men en tidligere anbragt antenne øverst på tårnet var meget vigtig for Frankrigs telegraf kommunikation på det tidspunkt.

Derfor fik Eiffeltårnet lov at stå. Protesterne mod tårnet var der heller ikke så mange af mere. I 1918 blev antenner på det brugt til at sende fransk radio med, og fra 1957 blev det brugt som fjernsynsmast til fransk TV. Og i dag taler man ikke længere om at rive tårnet ned.

Udseende:

Den imponerende jernkonstruktion ligger på den sydlige bred i den vestlige del ved Seinen ud til broen Pont d'Léna. Tårnet har 3 niveauer og er 300 meter højt. Dertil kommer en 21 meter høj antenne. Indtil 1930 var det verdens højeste bygning, men blev da afløst af Chrysler Building i New York. Siden da er det overgået af flere andre skyskrabere og telemaster.

Eiffeltårnet set om natten fra Seinen. Bemærk statuen "Den lille Frihedsgudinde" foran.

Det første niveau ligger i 57 meters højde, hvortil elevatoren kan benyttes. Man kan også vælge at tage de 360 trappetrin hertil. Det andet niveau ligger 115 m. over jorden eller 700 trappetrin. Her kan der spises på Jules Vernes, som er en af byens bedre restauranter, både hvad mad og udsigt angår.

Den tredje niveau ligger 276 m. over jorden eller 1652 trin oppe (man kan dog ikke gå til den sidste etage). Her kan man indendørs nyde udsigten gennem de store vinduer. Hele vejen rundt er placeret billeder af udsigten, med angivelser af hvilke interessante bygninger m.m. man kan få øje på ud af vinduet. Man kan også komme udenfor, hvor der er gitter hele vejen rundt.

Eiffeltårnet vejer omkring 7000 tons. Til opførslen brugte man 18.000 jernsektioner og 2,5 mill. nitter. I 1986 fik det en større restaurering, hvorefter det med nogle års mellemrum bliver vedligeholdt med 50 tons maling. I meget kraftig vind kan tårnet svaje op til 12 cm. I 1985 fik tårnet en ny belysning, så det giver tårnets indre et orangefarvet skær. I 2003 fik det opsat mange tusinde pærer, så man om aftenen på afstand kan se et 10 minutters imponerende lysshow.

Eiffeltårnet i det tidligere forår.

På en klar dag kan man øverst oppe se 67 km. væk, men det er ofte diset. Det bedste lys er som regel en time før solnedgang. På det tidspunkt plejer køerne også at være kortere. Man kan se hele Paris fra 3. niveau, men bygningerne kan godt virke små. Derfor vil udsigten fra 1. eller 2. niveau ofte være bedre.

Gustave Eiffel blev en meget kendt arkitekt og ingeniør.

Gustave Eiffel blev født i 1832. Eiffeltårnet var højdepunktet i karrieren, men han tegnede også mange andre bygningsværker over hele verdenen. Stålrammen til Frihedsgudinden i New York er også tegnet af ham.

Gustave Eiffel havde sit kontor i tårnet indtil han døde i 1923. En rekonstruktion af kontoret kan i dag ses på øverste niveau, hvor der også ses en voksfigur af Gustave Eiffel, en af hans døtre samt opfinderen Thomas Edisson. Ved en af Eiffeltårnets "ben" ses en buste af Gustave Eiffel, som er lavet af den berømte billedhugger Bourdelle.

Adresse: Avenue Anatole France 5, Champs de Mars (Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret) - Kort 2 (Punkt Eiffeltårnet)