Cité des Sciences et de l'Industrie - 3*

Cité des Sciences et de l'Industrie er et stort videnskabsmuseum beliggende i Parc de la Villette i den nordøstlige del af midtbyen. Explora er navnet på den udstilling, som udgør det meste af museet. Foran museet ses en stor kulgeformet biograf, Le Géode, hvor man kan se film med imponerende lys og lydeffekter. Ved siden af denne står den franske ubåd Argonaute fra 1950'erne i fuld størrelse.

Cité des Sciences et de l'Industrie har et stort rum med mange trapper og balkoner.

I Explora bliver teknologiens og videnskabernes verden udforsket indenfor mange forskellige områder. Områderne er universet, planeten jorden, den levende verden, billeder og lyd og industrien. Et gennemgående tema i den store udstilling er, at de besøgende selv kan prøve tingene og dermed få en bedre opfattelse af videnskaben. Derudover er mange af udstillingerne præsenteret med flittig brug af audiovisuelle virkemidler, hvor flere af dem er imponerende.

I området om universet fortælles om rumfartens historie, hvor der ses en model af en Ariane 5 raket (størrelsesforhold 1 til 5) på en affyringsrampe. Der fortælles også om stjerner og galakser samt livet i en rumstation. Lyset er også et tema, hvor man kan besøge et planetarium, og se en simuleret stjernehimmel med stjerner og planeter. Lærredet er 20 meter i diameter og der er plads til 300 besøgende. Både lys- og lydeffekter er imponerende.

En dybvandsubåd, som hedder Nautilus, kan ses på museet.

Et andet område handler om Jorden, hvor man kan se satellitbilleder af den samt høre om jordens udvikling til i dag, f.eks. hvordan bjerge og vulkaner er opstået. Udstillingen omfatter også sten og fossiler, og der fortælles om vandets betydning, heriblandt om oceanerne. En dybvandsubåd i fuld størrelse, som hedder Nautilus, er udstillet.

Et tredje område hedder den levende verden, hvor der fortælles om menneskets udvikling og om dets gener. Områder som landbrug, planter og bioteknologi gennemgås. En anden afdeling skildrer billeder og lyd, bl.a. om film, tv og digitale billeder.

En industriafdeling gennemgår bilernes historie, hvordan de opfindes og produceres. Flyvningens historie præsenteres, hvor der bl.a. vises et fransk jagerfly i fuld størrelse, nemlig et lidt ældre Mirage 4 fly. Man kan også prøve en flysimulator. Endelig fortælles der om energi og om dets mange anvendelsesmuligheder.

En helikopter kan også ses blandt de mange udstillede genstande.

På museet kan der også ses flere midlertidige udstillinger, som kan vare adskillige måneder. Det kunne f.eks. være om klimaændringer. Et videnskabeligt område til børn ses også. Her lægges der vægt på, at børnene selv kan prøve tingene, så leg og videnskab blandes sammen.

Adresse: Parc de la Villette (nordøstlige del af Paris) - Kort Stor Paris (Punkt 13)