Musée Carnavalet - 3*

Musée Carnavalet ligger i Marais kvarteret og er Paris' store bymuseum. Der fortælles om Paris' historie indenfor mange områder. Museet ligger i to palæer, Hôtel de Carnavalet og Hôtel le Peletier de Saint Fargeau. Bygningerne ligger adskilt af en anden bygning (en skole), men en gang i 1. sals højde forbinder dem. Byen Paris erhvervede Hôtel Carnavalet i 1866 for at oprettet dette museum. I gården ved indgangen ses en statue af Kong Ludvig d. 14.

På Musée Carnavalet udstilles flere rekonstrueret rum, bl.a. dette i rokoko stil.

Hôtel Carnavalet dækker perioden frem til Revolutionen i 1789, mens Hôtel le Peletier de Saint Fargeau dækker videre til nutiden. Der fortælles om alle de væsentlige perioder i byens historie, som f.eks Romertiden, Middelalderen, Renæssancen, religionskrigene og revolutionerne.

Adelsdamen Madame de Sévigné boede i 19 år i Hôtel Carnavalet, som oprindelig var en del mindre end den nuværende bygning. Hendes møbler og andre ejendele kan ses på museet, ligesom man kan se flere af hendes breve, som hun blev kendt for. Brevene fortæller meget om livet i Paris og specielt i Marais kvarteret i 1600-tallet. Der ses også et portrætmaleri af hende.

En afdeling fortæller om den store Revolution i 1789, hvor der ses mange portrætmalerier af nøglepersoner fra den tid. En model af Bastille fængslet vises også. Man regner stormen på dette fængsel d. 14. juni 1789 som startskuddet på denne revolution. Perioden under de to kejserdømmer (Napoleon d. 1. og Napoleon d. 3.) bliver også belyst bl.a. med malerier og en buste af Napoleon d. 1.

En juveler-butik i Art-Nouveau stil er rekonstrueret på Carnavalet museet.

Museet udstiller mange tidstypiske rum med interiør. De er udsmykket med møbler, træpaneler, malerier, gardiner m.m. og forestiller rum fra 1600- og 1700-tallet. Dog er det mest rum fra det højere borgerskab og aristokratiet, der vises frem. Andre rekonstruerede rum er f.eks. Fouquets Art-Nouveau juveler-butik, som lå i Rue Royal i år 1900, og den flotte balsal i Hôtel de Wendel (1924). En rekonstruktion af den kendte franske forfatter Marcel Proust's soveværelse kan også ses på museet.

Fra Middelalderen ses bl.a. skulpturer og en model, der viser den tætte middelalderlige bebyggelse på øen Île de la Cité, hvor Notre Dame ligger. Andre udstillede genstande er f.eks. historiske dokumenter, modeller af arkitektur, mange malerier m.m.

Adresse: Rue de Sévigné 23 (Marais kvarteret) - Kort 4 (Punkt 21)